USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

До луцького бюджету за 3 роки залучили майже €1,4 млн грантових коштів

7 Жовтня 2020 22:37
Міжнародна співпраця Луцька розвивається з кожним роком. І завдяки дружбі з містами інших країн ми маємо можливість вдосконалюватись та набувати європейського досвіду.

Луцьк підтримує партнерські відносини з 18 містами та регіонами в 11 країнах світу. Також відбувається співпраця в рамках дружніх відносин із Тауразьким районом Литовської Республіки та Бартошицьким повітом Республіки Польща, повідомляють на сайті міської ради.

Упродовж 2017-2020 років у рамках реалізації міжнародних проєктів до міського бюджету залучено 1 млн 393 тис. євро грантових коштів. Відповідно до вже підписаних грантових договорів, у 2020-2021 роках очікується надходження у сумі більше 1 млн 120 тис. євро.

Із Любліном реалізовується проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», в рамках якого у Луцьку відбуваються реставраційні та відновлювальні роботи пам’яток архітектури національного значення (башта князів Чорторийських з муром, частина підвалів та фасадів Монастиря єзуїтів). Сума грантових коштів для Луцька становить понад 1 млн євро.

Під час реконструкції Вежі Чорторийських під цокольним поверхом виявлено підземелля, про яке раніше в історичній літературі не було жодних відомостей.

Вже облаштовано вхід у підвали, розчищено територію від чагарників, розпочато благоустрій, завершується встановлення паркану, проведено реставрацію південно-західного фасаду колегіуму єзуїтів, відреставровано стіни башти, розпочато ремонт даху, здійснюються археологічні дослідження підвальних кімнат під цокольним поверхом башти, укріплено збережений фрагмент оборонного муру, проводяться роботи з трасування 25 метрів його втраченої частини, тривають реставраційно-ремонтні роботи у підвалах (площа близько 500 квадратних метрів).


У відновлених пам'ятках заплановано облаштування інтерактивного музею-майстерні лицарства та середньовічних часів, експозиції якого розміщуватимуться у башті Чорторийських та підвалах монастиря єзуїтів.
Відвідувачі матимуть можливість випробувати експоновані обладунки, ознайомитись з особливостями навчального процесу в монастирі у середньовічні часи. Експозиція включатиме воскову фігуру монаха та голограму привида. За допомогою сучасних технологій туристи зможуть побачити як комплекс пам’яток виглядав колись, дізнатися інформацію про буденне життя населення, культуру й архітектуру старого Луцька.

До кінця року усі роботи завершать, тоді для мешканців нашого міста та туристів відкриється нова локація та можливість повернутися на кількасот років назад.

Спільно з містом Холм впроваджується проєкт «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Холма та Луцька». Бюджет проєкту для Луцька — 695 200 тис. євро.
Завдяки цьому проєкту вдалося залучити грантові кошти Європейського Союзу на капітальний ремонт ділянки вулиці Рівненська (від Задворецької до Купріна).
Минулоріч підрядною організацією ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс» проведено роботи з влаштування дорожнього покриття, тротуарів та велодоріжок, замінено бордюри, вкладено основу, влаштовано з каменю покриття біля зупинок громадського транспорту, яке під вагою тролейбусів та автобусів не просідатиме. Замінено й зовнішнє освітлення на сучасне LED.


Луцька міська рада виділила 10 млн грн співфінансування за цим проєктом.

У 2020 році на конкурсі мікропроєктів в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 дофінансування з коштів ЄС отримав проєкт «Промоція та захист природної спадщини міських річок та прибережних територій Жешува та Луцька» (партнером є Адміністрація міста Жешув, Республіка Польща). Заходи, що передбачені: ознакування об’єктів природної спадщини; ремонт та облаштування «інформаційного причалу» на річці Стир; заходи з обміну досвідом з польськими колегами щодо збереження міської природної спадщини та можливостей використання її туристичного потенціалу, промокампанія. Луцьк отримає близько 29 тис. євро грантових коштів на реалізацію заходів.

З 2017 року розвинулася активна проєктна співпраця Луцька з краєм Ліппе (ФРН). Спільні проєкти:

«Екологічна дружба понад кордонами» на тему управління відходами (2017-2018 рр.). Основні заходи: закупівля 130 контейнерів для роздільного збору сміття; візити експертів у сфері управління відходами з Ліппе до Луцька; візит школярів та вчителів екології до краю Ліппе; просвітницька кампанія щодо правильного поводження з побутовими відходами; екологічний фестиваль для школярів «Зелена школа». Проєкт завершений, в Луцьку освоєно 40 115 євро грантових коштів.

«Використання екологічних і розумних технологій у системі громадського транспорту міста Луцька» (2019-2020рр). Проєкт передбачає закупівлю та встановлення «розумних зупинок» для громадського транспорту та «розумних екранів» з інформацією про рух громадського транспорту; розробку Стратегії розвитку громадського транспорту та транспортної інфраструктури; візити спеціалістів транспортної сфери до Ліппе та до Луцька; фарбування 20 тролейбусів та їх ознакування промоційними закликами до користування громадським транспортом; організацію навчань для водіїв, перевізників та працівників Луцького підприємства електротранспорту щодо ознайомлення із функціонуванням «розумних зупинок» та якісного надання транспортних послуг. Бюджет проєкту згідно з грантовим контрактом – 217 600 євро. Станом на сьогодні розроблено проектно-кошторисну документацію, проведено тендер на закупівлю «розумних зупинок» та екранів, незабаром з переможцем буде підписано договір.

Важливими заходами сьогодення є й впровадження енергозберігаючих заходів. У час, коли вартість енергоносіїв постійно зростає, зменшення їх споживання відіграє важливу роль. Окрім економічного ефекту, є й ще момент покращення якості послуг, адже після впровадження енергозберігаючих заходів у будинках стає комфортніше.

Триває реалізація «Проєкту реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьк». Він реалізується спільно ДКП «Луцьктепло», Луцькою міською радою, Європейським банком реконструкції та розвитку і Фондом Е5Р. Проєктом передбачено залучення 14 млн євро, з яких 10 млн євро – кредитні, 4 млн євро – грантові кошти.

З 2018 року розпочалася активна фаза реалізації проєкту. Залучено 3 881,35 тис. євро кредитних та 1 047.25 тис. євро грантових коштів.

У 2019 році введено в експлуатацію котельню на альтернативному паливі на вул. Боженка потужністю 5 МВт, замінено 20 котлів, модернізовано застаріле обладнання (насосне, хімводопідготовки), встановлено вузли обліку на 12 котельнях, замінено понад 7 км мереж.






У 2020 розпочато встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в житлових будинках. Загалом – 256 ІТП. Цьогоріч планується встановити близько сотні.

Не один рік Луцька міська рада співпрацює з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО у впровадженні енергозберігаючих заходів у бюджетних закладах міста. Уже реалізовано два і нині третій – у роботі.
У 2018 році успішно реалізовувався проєкт «Підвищення енергетичної ефективності бюджетних закладів міста Луцька» (дитячі садки №№ 4, 13, 27, 31, гімназія №21, школи №№1, 16, ПУМ). Кредит від НЕФКО становив 10 млн грн та грант від Фонду E5P – 195 917 євро.
За ці кошти утеплили фасади, встановили індивідуальні теплові пункти, замінили вікна та двері на енергозберігаючі, модернізували системи освітлення у наведених вище бюджетних закладах.

Тепер спільно з НЕФКО реалізується масштабний проєкт «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька», яким передбачається утеплення фасадів, дахів, встановлення ІТП, ізоляція трубопроводів, заміна вікон та дверей, модернізація системи освітлення у 34 бюджетних закладах.


Енергозберігаючі заходи уже впроваджено в одинадцяти загальноосвітніх школах, Луцькій художній школі, Луцькій музичній школі №1 ім. Фридерика Шопена, центральному басейні.


Укладено договори з ТОВ «ЕСКО ЮА» на впровадження заходів з енергозбереження у садочках №№ 6, 23, 24, 35, 36, 40, школах №№3, 20, 12 за схемою еско-контрактів.


Луцька міська рада активно працює над реалізацією проєктів не тільки у сфері енергозбереження, але й у інших.

Так, з метою оновлення рухомого складу Луцького підприємства електротранспорту на адресу Міністерства інфраструктури України подано проектну заявку щодо фінансування за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку в сумі 4916,0 тис. євро підпроєкту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька».

Протягом 2017-2020 років велися підготовчі роботи за проєктом. 27 квітня 2020 року з Дочірнім підприємством «Автоскладальний завод №1» Публічного акціонерного товариства Автомобільна компанія «Богдан Моторс» підписано договір на постачання 29 тролейбусів.


У 2020 році подано заявку на участь у проєкті «Міський громадський транспорт України ІІ», в рамках якого планується придбати додатково 30 одиниць тролейбусів, 6 з яких комплектуватимуться електроустановками автономного ходу, що дозволить їм обслуговувати маршрути, на яких відсутня контактна мережа. Підготовлено відповіді на запити МІУ, надано всі необхідні документи.

Іншим спільним з ЄІБ інвестиційним проєктом міста є «Модернізація системи водопостачання та водовідведення Луцька», що реалізується в рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України». Загальна сума позики становить 10 848,0 тис євро.

Проєктом планується реалізація заходів із модернізації технологічної системи водопідготовки м. Луцька із заміною фільтрів сирої води, турбін аерації, пуском проміжних насосів тощо; реконструкція каналізаційних очисних споруд з добудовою блоку біоенергетичної переробки та утилізації відходів, очищення стічних вод, а також заміна старої техніки на нову (придбання екскаватора-навантажувача, аварійних машин, автомобілів-самоскидів).

Підпроєкт включений в остаточний перелік до фінансування банком. Розроблено ТЕО, яке погоджене групою управління проєктом. Підготовлено звіт з оцінки впливу на довкілля, проведено його громадські обговорення та отримано висновок Міністерства екології та природних ресурсів України.

На підприємстві працює група міжнародних консультантів, які займаються підготовкою пакету документів, необхідного ЄІБ для підписання субкредитної угоди, яке планується у 2020 році.

У 2017 році завершено реалізацію спільного проєкту КП «Луцькводоканал» та НЕФКО «Модернізація і реконструкція системи подачі води та водовідводу у м. Луцьку». Отримано 495 тис. євро кредитних коштів. В рамках проєкту повністю змонтовано нове насосне обладнання, переоснащено артезіанські свердловини. Замінено застаріле обладнання (шафи керування, прилади обліку, засувки, крани, труби, фітинги тощо). Внаслідок економії кредитних коштів та власного внеску КП «Луцькводоканал» додатково здійснено капітальний ремонт системи аерації очисних споруд каналізації на вул. Селищній, 90, в м. Луцьк на загальну суму 2828,6 тис. грн.

Робота з міжнародними інституціями на цьому не зупиняється. Працюємо над новими проектами з метою покращення життєдіяльності міста та створення комфортних умов для кожного його мешканця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus