USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Досить обкрадати місто: Львів обіцяє Садовому відставку

25 Травня 2019 09:58
24 травня заступника міського голови Львова з економічних питань Геннадія Васьківа та директора департаменту «Адміністрація міського голови» Євгена Бойка активісти облили кольоровими фарбами під час засідання виконавчого комітету.

Міського голови Андрія Садового, який мав би очолювати виконком, на засіданні не було. У цей час він, як зазвичай, перебував далеко за межами Львова. Цього разу – у Києві. В ефірі одного з центральних телеканалів намагався реанімувати рейтинг своєї партії «Самопоміч», що за два місяці до парламентських виборів стабільно тримається на рівні плінтуса. Відтак, не маючи можливості поспілкуватися з львів’янами віч-на-віч, міський голова звернувся до них у «Фейсбуці», пише Вголос.

Деталі подій у Львівській міській раді – на відео. Пряму трансляцію проводив телеканал НТА
Акцію протесту Садовий назвав «замовленням алкоМАФІЇ», а того, хто полив чиновників фарбою, активіста Івана Спринського – «вічним ригом».
Що з цього правда, а що – веселкова уява Андрія Івановича? Хто у Львові мафія, а хто – вічний риг? Що сьогодні відбувалося у стінах Ратуші й чому це загрожує політичною смертю Андрієві Садовому та всій його «Самопомочі»? Далі – деталі.

Хто кому риг?

Мусимо визнати, Садовий не злукавив, кажучи, що кривдник його підлеглих – риг. Іван Спринський у 2010 році дійсно балотувався до Львівської міської ради від Партії Регіонів. Але 6 грудня 2013 року покинув партію, взяв участь у Революції Гідності, заснував громадське формування «Рабів до раю не пускають», яке допомагало в патрулюванні Львова для забезпечення громадського правопорядку та допомагало правоохоронним органам. Згодом – почав займатись волонтерською діяльністю, відправляв допомогу в зону АТО для підрозділів ЗСУ та добровольчих батальйонів. Також Спринський був ініціатором створення першої медичної роти імені Пирогова при Національній гвардії України, яка дислокувалася в Артемівському госпіталі.

І заради правди мусимо нагадати Андрію Івановичу його ж минуле:

жовтень 2009 року – Садовий заявляє про свою підтримку лідера Партії регіонів Віктора Януковича на посаду Президента України;

квітень 2011 року – Садовий випрошує у Януковича гроші (відео);

липень 2011 року – Садовий розважається на святкуванні Дня народження Януковича у Криму (відео);

серпень 2011 року – Віце-прем’єр Уряду Азарова-Януковича Борис Колесніков: "Ми не дамо в обіду мера Львова";

грудень 2011 року – Садовий заявляє про ефективну співпрацю з владою Януковича, яка поважає його за "тверді українські цінності«;

жовтень 2014 року – Садовий підтримує на виборах і робить своїм нардепом колишнього чиновника Януковича.

Список можна продовжувати...
Хто кому алкоМАФІЯ?

Згадуючи про «замовлення алкоМАФІЇ», Андрій Садовий, вочевидь, мав на увазі

пікет представників малого й середнього бізнесу, яким ухвалою ЛМР заборонили торгувати алкоголем, слабоалкогольними напоями та пивом у МАФах, попри те, що всі вони купили необхідні для цього ліцензії.

Як стверджують джерела «Вголосу», таку ухвалу Андрій Садовий протягнув недарма. Знищення інтересів малих і середніх підприємців означає прибуток великих підприємців. А саме зараз на львівський ринок активно заходить велика, відома по всій Україні донецька мережа супермаркетів, що орієнтується на «бюджетного» споживача. Тож саме заради її вигоди львівський мер може придушувати місцевий бізнес.

Водночас, за словами очільника львівського осередку «Національного корпусу» Святослава Сірого, ухвали ЛМР щодо обмеження торгівлею алкоголем у Львові працюють на користь бізнесу, кінцевим бенефіціаром якого є сам Садовий.

«Заборона торгувати алкоголем до 10:00 год. після 22:00 год. наче діє для всіх, але мережі алкомаркетів, які оформлені на «контори» Садового, ставлять два стільці та столик, ставлять мікрохвильову, гріють там хот-доги, кажуть, що вони – кафе, й за сприяння мерії продовжують вільно торгувати алкоголем цілодобово», – розповідає Сірий.

Хто й чого хоче від Садового?

Нинішнє скандальне засідання виконавчого комітету ЛМР зірвали кілька десятків представників громадських організацій «Розвиток громади», «Рабів до раю не пускають» та «Народна дія», члени партій «Національний корпус» і «Правий сектор», учасники російсько-української війни на Донбасі, афганці та прості львів’яни.

«Прийшли з тим, з чим приходили вчора, позавчора, й з чим громада бореться понад десятиліття – зі свавіллям міської влади, – розповідає «Вголосу» Святослав Сірий. – Мерія Садового систематично вирішує своєї шкурні питання коштом громади міста. А останнім часом це переходить всі допустимі межі. Сьогодні ми вирішили привернути увагу львів’ян і змусити чиновників припинити дерибан бюджету. Ми прийшли організовано та культурно. Попросили дозволу увійти до зали засідань. Навіть зацитували працівникам ЛМР закон, який дозволяє нам це. Але у відповідь отримали спротив, штовханину від муніципальної варти, яка абсолютно протизаконно вирішила нас не впускати, та звинувачення у бандитизмі від людей, які останні 14 років день у день обкрадають місто».

Закінчилося спілкування, як уже зазначалось, обливанням фарбою. «Я це називаю мистецькою акцією, – пояснює «Вголосу» Іван Спринський. – Це не були шкідливі речовини. Проста гуаш. Зробив це, бо несила терпіти. У Львові постійно відбуваються мітинги через свавілля Садового, але ніхто на це не реагує. Мерія продовжує дерибанити майно, а правоохоронці продовжують закривати очі.

Усі проблеми Львова затягуються та заговорюються роками. Справа Грибовицького сміттєзвалища не розслідується. Мерія виділяє мільйони на ремонти доріг, водоканал та теплоенерго. У результаті – доріг немає, з водоканалом та теплоенерго одні проблеми. Мерія виділяє мільйони російському олігарху Чуркіну й вдає, ніби так має бути. Таким чином 80% бюджету випаровується невідомо куди. Тим часом спорт та освіта профінансовані всього на 15-20%. Відповідно, у нас виникає логічне запитання: навіщо Львову чиновники, які не дбають про громаду, а тільки набивають власні кишені?»

«Садовий зустрічається з нами рідко, – каже «Вголосу» учасник російсько-української війни Олег Дудок, – але часом таки змушений спілкуватися. Ми постійно просимо у нього виділити ветеранам війни ділянки землі, які для них передбачено. Андрій Іванович завжди відповідає: «Львів не гумовий. Землі нема». І тут ми дізнаємося, що земля є. Просто Садовий і його шобло цю землю успішно розкрадають. На наступній сесії ЛМР розглядатиме питання про безкоштовне виділення 10 соток землі у парковій, історичній зоні центральної частини Львова чоловікові на ім’я Сергій Багрій. Ми цікавилися у маклерів. Ціна цієї ділянки – від 500 000 до 700 000 доларів. Садовий зібрався віддати це безкоштовно. Каже, що той чоловік – АТОвець. Ви уявляєте простого хлопця з АТО, який отак просто вибрав собі ділянку в самому центрі за півмільйона доларів, а потім Садовий погодився йому так просто її подарувати?»

Як видно з проекту ухвали, згадана ділянка розташована на вул. І. Карпинця поруч із гуртожитком Львівської політехніки та трамвайним депо, входить у зону Ж-1 – зону садибної забудови. Львівські ЗМІ розповідають, що ця ділянка входить у затверджений торік міською радою детальний план території у районі вул. Д. Вітовського, вул. Болгарської, вул. Академіка А. Сахарова. Цей документ передбачає зведення в районі вул. І. Карпинця елітного житла – двоповерхових котеджів. Цікавою є й доля гаражів, які розташовані поряд зі згаданою ділянкою на вул. І. Карпинця. Один із них ще у 2014 році Франківський райсуд Львова за згодою міської ради безкоштовно передав громадянці Людмилі Довбуш, чий син, як пише видання, напряму пов’язаний із членом виконавчого комітету ЛМР Орестом Печеником.
«Уявляєте рівень нахабності? – продовжує Олег Дудок. – Наскільки вони впевнені у безкарності? Просто плюють львів’янам в очі. І не вперше. Перед тим завод фрезерних верстатів на Зеленій Садовий просто віддав однопартійцю. Для житлової забудови…Тепер знову мінімум півмільйона доларів…За ці гроші можна було б кілька дитячих садочків побудувати. А він? За 14 років на посаді мера – жодного! Як можна так красти? Немає нічого святого. Як і немає нічого святого у питанні державності. Сепаратистку Васьківа ми йому теж не забудемо».

Кажучи про сепаратистку Васьківа, АТОвець має на увазі дружину чиновника Оксану, яка торік відзначилася особливою ненавистю до України. Її допис у «Фейсбуці» від 1 липня 2018 року:

«Продається Україна в аварійному стані. Без Криму, без Донбасу, без уряду. Газу немає, вугілля немає, електропроводка в поганому стані (АЕС на грані зупинки). Підлога зірвана (шукали сланцевий газ), дах знесений рік тому. Прописано 42 мільйони осіб (прописка тимчасова, бо частина уже вибула, решта сидить на валізах). Землі багато, вона добре удобрена у 2014 році бійцями АТО. Давно не засівалася, тільки удобрювалася. Вигод немає. Законів теж немає, минулого — немає. Очевидно, під знесення. Пропозиції надсилайте на адресу: poroshenko (собака). maidan.net.ua».
Після поширення інформації про цей допис у Львові піднявся скандал, а Оксана Васьків вирішила пояснити свою позицію. Вийшло не менш «патріотично»:

«Те, що економічна ситуація в Україні, м’яко кажучи, не відповідає жодним сподіванням і очікуванням – очевидно, – відповіла Оксана Васьків. – Кожен з нас сьогодні має багато запитань до влади «чому так?» Не дивно, що ці емоції виливаються в різного роду меми, дописи в мережах. Так само, як і кожен українець, боляче реагую на сьогоднішній стан своєї країни. Репост іронічного допису – нічого більше, ніж просто репост, без жодних образ, підтексту. Один із тисячі жартів, які ширяться в соцмережах. І не зважаючи на свою жартівливу форму, цей репост зображає настрої людей. Висновок: треба йти на вибори і голосувати за нових кандидатів, які змінять цю країну в кращий бік і не дадуть тим самим приводу для схожих жартів у майбутньому».

Про ще один факт зловживання Львівської мерії у коментарі «Вголосу» розповіла мешканка вулиці Малоголосківської Людмила Федяй. Сьогодні жінка також приходила із протестом до ЛМР, адже в її районі стараннями Садового та його свити уже назріває екологічна катастрофа.

«Ми із сусідами були на виконкомі, бо в черговий раз, обходячи всі наші вимоги і побажання, мерія запланувала видати дозвіл на будівництво ще одного житлового комплексу в нашому районі. Щоби ви собі уявляли: наш район – це трикутник між вулицями Підголоско, Варшавська та Малоголосківська. Це 160 га території. Відповідно до генплану, тут заплановано збудувати дороги, дитячі садочки та дві школи. Реально – немає нічого. Тільки кожного року з’являються нові незаконні висотки. У нас немає інфраструктури, немає доріг, зелені насадження повністю знищено, немає водостоків, каналізація не витримує, бо розрахована на одноповерхові приватні будиночки, під час злив усе підтоплює, а потім стаються зсуви грунту. Що робить мерія? Замість рятувати ситуацію, незаконно врізає нові висотки по 200-300 квартир на ділянці, де має стояти один маленький одноповерховий будиночок. То як нам тут жити? Ми судилися кілька разів. Вигравали суди. А потім Садовий присилав своїх юристів і ми знову все програвали», – розповідає львів’янка.

«І чи не найбільш скандальне рішення Садового – виділення безкоштовних квартир, – додає Олег Дудок. – Для учасників російсько-української війни квартир немає, для сімей загиблих героїв немає, для соціально незабезпечених немає, для неповносправних немає, зате є для Бабака, Кулинич та Іщука (Бабак – заступник Садового з питань ЖКГ, Кулинич – директор департаменту економічного розвитку, Іщук – директор департаменту фінансової політики – ред.), які мають шалені статки! Вони допомагають Садовому дерибанити Львів, а він розраховується з ними квартирами! Садовий ще виправдовується, мовляв то сесія виділила, а не він. А в кого найбільша фракція у міській раді? Не в «Самопомочі» раптом?! Я, до речі, ще питав депутатів, чи голосували за виділення квартир. Відповідають: «Так, голосували. Але прізвищ там не було. Нам казали про квартири працівникам ЛМР, які дуже потребують житла. То, виявляється, Кулинич, Бабак та Іщук – найбідніші?».

Може, і найбідніші. Залежить, із ким порівнювати.

Так, декларація Олега Іщука каже, що він володіє квартирою у Луцьку, житловим будинком у Волинській області, ще одним незавершеним будинком, кількома земельними ділянками, гаражем та двома авто. На рахунках в банку у нього понад 2 млн грн, 4 тис. доларів та 3 тис. євро готівкою. Дружина Іщука має також гараж і земельну ділянку.

У Сергія Бабака, згідно з декларацією, нерухомого майна немає, але є понад 49 тис. євро та майже 65 тис. доларів.

Ірина Кулинич задекларувала частину квартири в Івано-Франківську, 150 тис. грн і 3 тис. доларів. При цьому чоловік чиновниці торік придбав автомобіль PEUGEOT за 162 тис. грн, також зберігає 6,5 тис. доларів готівкою.

Про «бідність» чиновників Садового свідчать і їхні зарплати в ЛМР. Так, Ірина Кулинич заробляє за місяць приблизно 55 тис. грн (за минулий рік – 659 853 грн), Олег Іщук – 59 тис. грн (за минулий рік – 709 598 грн), а Сергій Бабак – 49 тис. грн (за минулий рік – 588 104 грн).

Чим усе це загрожує Садовому?

Активісти заявляють: так тривати більше не може. Тож з понеділка вони починають безстрокову акцію протесту.

«Ми будемо вимагати перегляду діяльності або припинення діяльності Муніципальної варти, – анонсує Іван Спринський. – Бо не може Андрій Іванович мати 400 осіб приватної армії за кошти мешканців міста. Ми будемо вимагати, щоб вони або виконували свої прямі завдання (охороняли школи, боролися з незаконним продажем алкоголю та рекламою наркотичних речовин), або не існували як структура взагалі.

Також ми вимагатимемо відставку і розкриття всіх фактів діяльності чотирьох одіозних заступників Садового – Бабака, Бойка, Васьківа та Москаленка.

Якщо після цього ми виявимо критичну кількість проблем у міській раді – звертатимемось до депутатського корпусу, щоб вони вимагали і проголосували за відставку міського голови.

Вимог у нас багато, а суть одна: ДОСИТЬ ОБКРАДАТИ МІСТО!»

І на завершення

Як громада зреагувала на облиття фарбою чиновників Садового. Скріншоти коментарів містян під новиною про нинішні події в ЛМР:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 25 Травня 2019 22:43
Топив садовий Пороха, а тепер його, тими ж методами втоплять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus