USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

Під Луцьком влаштували стихійне звалище сухого листя

23 Листопада 2018 15:16
Дорогою до «Панського лісу», що поблизу Луцька, знайшли велику кількість викинутих поліетиленових мішків із сухим листям.

Про це Інформаційному агенству Волинські Новини повідомили очевидці ситуації.

Світлини, на яких зображені десятки пакетів з листям, користувач соціальної мережі [email protected] підписав так: «По дорозі до Панського лісу. Заборонили палити, то тепер вивозять сміття в поле».


Нагадаємо, невеличкий сосновий ліс поблизу села Прилуцьке Ківерцівського району у народі називають «панським». До слова, цю місцину облюбували місцеві спортсмени-екстремали: велосипедисти, а також любителі крос-кантрі.

Натомість, директор департаменту муніципальної варти міста Луцька Юлія Сиротинська повідомила: «Якщо на території міста трапляється подібна ситуація, ми негайно виїжджаємо на місце події і шукаємо винних. Якщо чесно, я не вірю, що у сільській раді села Прилуцьке, не знають, хто у них на території паскудить, та ще й у такій кількості. Якщо листя дуже багато – то до цього може бути причетне, до прикладу, якесь підприємство… Варіантів є безліч, але я не думаю, що, власне лучани спеціально їхали до Прилуцького, аби викинути листя, адже усі містяни возять такий вид відходів на кладовище у село Гаразджа».

Посадовиця зауважила, що вищезгадану ініціативу виявив директор Луцького спецкомбінату комунально-побутового обслуговування Василь Цетнар. Так, працівники кладовища засипають сухим листям землю на території цвинтаря. Таким чином, коли надходить зима і вдаряють морози, «подушка» із листя не дає грунту замерзути, а це, як відомо, дуже ускладнює процес поховання.

«До того ж, у них є компостна яма і навесні усе листя складають туди. Воно перегниває природнім шляхом, утворюючи добриво», - додала пані Юлія.

Разом із тим, голова Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов наголосив, що територію неодноразово прибирали як комунальники села, так і працівники Національного природнього парку «Цуманська пуща». Однак, зі слів голови, уже через тиждень у лісі, на тому ж місці, знову знайшли велику кількість пакетів зі сміттям. І це повторюється щоразу.


«Тоді ми не витримали і перевірили вміст пакунків. З’ясувалося, що у мішках знаходились документи та фотографії із будівлі, що знаходиться на Київському майдані міста Луцька. Але цього разу я не знаю, хто винен, адже «не спійманий – не злодій», - розводить руками очільник Прилуцького.

З його слів, існує тенденція, що не всі місцеві мешканці заключають договори щодо вивезення твердих побутових відходів, тим паче листя й не відноситься до цієї категорії.

Валентин Арчибасов пригадав, як два роки тому селяни випадково впіймали чоловіка, який вивозив сміття автомобілем КАМАЗ на поле: «Років два тому, як я прийшов на посаду голови, люди періодично знаходили гори сміття у місцині поблизу електропідстанції «Північної» на вулиці Гущанській. Виявилось, що житель Прилуцького, який працював на КАМАЗі, збирав листя у Луцьку і вивозив його на поле, що у районі підстанції. Уявляєте, його б ніхто так і не зловив, але трапилося так, що великогабаритне авто «забуксувало», тож очевидці інциденту викликали поліцію, а порушнику виписали адмінпротокол і оштрафували», - розповідає пан Валентин.

Своєю чергою, він пообіцяв зателефонувати до дирекції НП «Цуманська пуща» (саме вони опікуються «Панським лісом»), та повідомити про проблему.

«І будемо вкотре прибирати. Повірте, іншого виходу нема. Звісно, неправильно що одні викидають, а інші, непричетні до цього люди, змушені ліквідовувати наслідки халатності, але це вимушена процедура. Хіба ж ми вперше там прибираємо, залучаючи і власну техніку, і людський ресурс?» - зітхає голова сільської ради.

До слова, згідно зі статтею 77-1 КУпАП (самовільне випалювання рослинності або її залишків), випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 340 гривень і на посадових осіб — від 850 до 1190 гривень.

Ті ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 гривень і на посадових осіб — від 1190 до 1700 гривень.

Рятувальники просять волинян бути свідомими і не чинити правопорушення проти природи, однак невідомо, що ж принесе більше шкоди: спалене листя чи те ж саме листя, викинуте посеред поля у поліетиленових мішках, на розпад яких потрібні десятиліття? І чи не є такі дії громадян ще більшим злочином проти природи?

Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus