USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Експрезидента Киргизстану засудили до 11 років ув'язнення

23 Червня 2020 22:51
Четвертий президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв отримав 11 років і 2 місяці в'язниці з конфіскацією майна у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Про це повідомляє Українська правда.

Алмазмек Атамбаєв керував країною з 2011 до 2017 року і став першим президентом, який добровільно залишив посаду після першого терміну.

Рішенням суду Атамбаєв позбавлений державних звань і державних нагород – орденів «Данакер» (Примиритель) і «Манас» II ступеня, медалі «Данк» (Слава), іменного годинника президента.

Конфіскації підлягають також його 5 автомобілів, земельні ділянки в Чуйській та Іссик-Кульській областях Киргизії, а також компанії ВАТ «Медіа Форум» ТзОВ «Форум», «Автомаш» і телеканал «Апрель», які були у власності Атамбаєва, рахунки і цінні папери в низці киргизьких банків.

Рішенням Першотравневого районного суду Бішкека колишній генпрокурор Киргизії Індіра Джолдубаєва також визнана винною і засуджена до штрафу в 5 млн сомів (66,6 тис. доларів). Вона також позбавлена ​​звання державного радника III класу і звання «Заслужений юрист».

Суд також визнав винним ексрадника голови Держслужби виконання покарань Киргизії Калибека Качкиналієва. Йогозасуили до 2 років в'язниці. Водночас через відбуття терміну покарання Качниналієва звільнили із залу суду.

Академік Абдухалім Раімжанов суд залишив без призначення покарання у зв'язку із закінченням терміну давності справи.

Нагадаємо, у рамках справи про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва в корупції підозрювалися 19 колишніх чиновників Киргизії. З 14 підозрюваними були підписані угоди про співпрацю зі слідством.

Батукаєв, який відбував тривалий термін ув'язнення в колонії, у 2013 році був звільнений за станом здоров'я, після чого виїхав до Чечні.

Пізніше парламентська комісія встановила, що про звільнення Батукаєва клопотав ексомбудсмен Киргизії Турсунбек Акун, а до виїзду кримінального авторитета були причетні високопоставлені урядовці та співробітники ДСВП. Однак у 2013 році розслідування не було завершене.

У 2019 році в МВС Киргизії заявили про відновлення розслідування.

У рамках кримінальної справи затримали колишнього віцепрем'єра Киргизії Шаміля Атаханова, ексміністр охорони здоров'я Динара Сагінбаєва, а також низку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я, які, за версією слідства, навмисне діагностували у Батукаєва важке захворювання, що стало підставою для звільнення від відбування покарання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus