USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екстелеведуча і творець конституції. Що відомо про першу жінку-президента Болівії

14 Листопада 2019 18:08
Після відставки президента Болівії Ево Моралеса управління країною 12 листопада взяла на себе 52-річна сенаторка Жанін Аньєс. Вона стала першою жінкою на чолі цієї латиноамериканської держави.

Владу Аньєс вже визнав Конституційний суд країни та кілька впливових держав, серед яких США, Велика Британія, Бразилія.

Як очікується, політик очолила державу на перехідний період — до проведення нових загальних виборів. Безвладдя виникло в Болівії після того, як після тритижневих масових протестів проти фальсифікації результату президентських виборів Ево Моралес пішов у відставку, а за ним і всі вископосадовці країни.

Новое время розповідає, що відомо про нового лідера Болівії.

Юрист і автор нової конституції

На момент затвердження новим керівником Болівії Жанін Аньєс обіймала посаду другого віцепрезидента Палати сенаторів — верхньої палати болівійського парламенту.

Шлях до високого політичного крісла вона розпочинала з болівійського регіону Бені - другого за розміром департаменту країни, в адміністративному центрі якого народилася Аньєс. У Сенат Болівії вона була обрана саме від департаменту Бені.

За освітою 52-річна Аньєс юрист, а свою кар'єру починала в медіабізнесі. Вона працювала телеведучою та медіадиректором в компанії Totalvision (місцевий телемовник).

У 2006−2008 роках Аньєс входила до складу конституційної асамблеї, яка займалася розробкою нової конституції Болівії (вона набула чинності після затвердження на референдумі в 2009 році). Зокрема, в компетенції Аньєс були питання адміністративного устрою країни і її судової системи.

Через затвердження нової конституції у тому ж 2009 році в Болівії пройшли дострокові загальні вибори, за підсумками яких Жанін Аньєс була вперше обрана до Сенату Болівії. Вона балотувалася від найбільшого на той момент політичного об'єднання болівійської опозиції (партії Plan Progress for Bolivia — National Convergence).

Неодноразово виступала як непримиренний політичний опонент тепер уже поваленого експрезидента Болівії Ево Моралеса. Обіймаючи посаду в президії Палати сенаторів, була одним з лідерів опозиції.

Чоловік Жанін Аньєс — колумбійський політик Ектор Ернандо Карвахаль.

Аньєс має імідж емоційного і яскравого політика. У розпал нещодавніх масових протестів в Болівії вона не приховувала сліз перед телекамерами, висловлюючи готовність взяти на себе керівництво країною, покласти край жорстким сутичкам на вулицях і провести нові вибори.

Перехідний президент

Восени 2019 року, обіймаючи посаду другого заступника голови Палати сенаторів, Аньєс опинилася головним високопосадовцем у країні - після того, як за Моралесом у відставку пішли віцепрезидент Болівії, спікер сенату, голова палати представників, а перший віцеспікер сенату відмовився виконувати роль президента.

12 листопада на засіданні Палати сенаторів Жанін Аньєс заявила, що готова прийняти відповідальність за управління Болівією і проголосила себе президентом. Її владу вже визнав Конституційний суд країни.

«Я вживатиму необхідних заходів, щоб заспокоїти країну», — заявила Аньєс з балкона будівлі парламенту, приносячи президентську клятву на Біблії під гучні вигуки і оплески натовпу.

«Болівійці заслуговують на те, щоб жити у вільній демократичній державі. Результати голосування більше ніколи не будуть вкрадені», — пообіцяла Аньєс болівійцям.

Вона також запевнила, що нові загальні вибори мають бути проведені в 90-денний термін, після чого новий лідер Болівії пообіцяла скласти свої повноваження.

Поки ж їй доведеться впоратися із наслідками нещодавньої політичної кризи в Болівії. Останні кілька тижнів країна була охоплена багатотисячними демонстраціями і вуличними сутичками через сумнівну перемогу Моралеса на президентських виборах.

Попри його відставку, партія колишнього президента не визнала владу Жанін Аньєс. Представники політсили Рух до соціалізму бойкотували засідання Сенату, на якому вона назвала себе президентом, і заявили, що політик не мала права приймати владу за відсутності кворуму в парламенті.

Демонстрації в країні не вщухають — тепер протестують вже прихильники Моралеса. Держдеп США розпорядився терміново евакуювати своїх дипломатів та їхні сім'ї з Болівії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus