USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Електронне сміття: куди в Україні здавати такий брухт і чому його не можна викидати

28 Жовтня 2021 15:06
Вага електронного сміття – вже більша, ніж вага Великої китайської стіни. Цьогоріч людство викинуло понад 57 мільйонів тонн старої техніки. Щороку кількість такого брухту лише зростає. А от на перероблювання доходить тільки 20% електроніки.

Чому електробрухт не можна відправляти в смітник та скільки золота людство закопало на звалищах – у сюжеті ТСН.

Вага такого брухту на планеті, підрахували експерти, незабаром перевищить вагу Великої китайської стіни. А це – понад 57 мільйонів тонн. Протяжність муру становить понад 21 тисячу кілометрів. Уявіть лишень об’єми. Щороку кількість електровідходів зростає на 2 мільйони тонн. Що більше люди купують – то більше йде в смітник. Середньостатистичний українець щороку продукує майже 8 кілограмів електросміття.

На весь Київ журналісти знайшли лише 4 пункти, куди його можна здати.

Електроприлади містять у собі чимало важких металів – ртуть, свинець, кадмій, нікель. Вони забруднюють навколишнє середовище, а також негативно впливають на здоров’я: отруюють печінку, серцево-судинну систему, а також можуть викликати онкологію.

В одному з пунктів приймають електромотлох здебільшого від підприємств. За гроші. За праскою до приватних осіб не поїдуть, адже це невигідно. Натомість якщо чайник люди принесуть у цех – заберуть. Проте сюди доходять одиниці. Як пілотний проєкт пропонували, щоби стару техніку збирали домогосподарства та ОСББ, великі об’єми готові були забирати безплатно.
Поки в Україні зволікають – у Японії зі старих смартфонів та ноутбуків виготовили олімпійські медалі. Сотні тисяч японців долучилися до проєкту. Ґаджети збирали два роки. Із сімдесяти дев’яти тонн техніки вилучили 32 кілограми золота, три з половиною кіло срібла та понад 2 кілограми бронзи. Цього вистачило на 5 тисяч медалей для призерів Олімпіади в Токіо.

Згідно зі звітом Світового економічного форуму, у вигляді електросміття на звалищах люди залишають понад 60 мільярдів доларів.

Законодавчо утилізація електронного обладнання в Україні неврегульована. Якщо основний закон ухвалять у найближчі місяці, то до питання перероблювання побутової техніки дійдуть лише за рік. Виробників та продавців техніки зобов’яжуть подбати про її утилізацію.

У Києві є й сортувальні бази. Стару техніку тут розберуть до гвинтика. Метал, пластик, скло – все окремо. 70% сировини – піде на вторинну перероблювання. З неї згодом виготовлять нову техніку.

Пластик відправляють на подрібнення. З цієї крихти виплавлять відра, миски та інше приладдя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин. Показати IP 28 Жовтня 2021 18:02
Яку техніку? Немає де здати відпрацьовані батарейки. Магазини які продають електроніку по вул. Лесі Українки їх не приймають. Обійшов вчора і лише в магазині А Т Б на Вул Ковельській є скринька де можна вкинути відпрацьовані батарейки. Ось такі реалії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus