USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ендокринолог Тетяна Редзій: «Людина – це ніби Лего». СПЕЦПРОЕКТ

15 Червня 2021 10:03
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Були складні моменти під час навчання. Одного разу я отримала несправедливу оцінку з предмету «Історія КПРС» (сміється, – ВН). Це мене, молоду студентку із загостреним відчуттям справедливості, демотивувало. Але поруч були прекрасні люди, які допомогли правильно розставити пріоритети та підтримати. На людей у професії і в житті мені щастило завжди. Тому ні, бажання бути лікарем, яке з’явилося ще в дитинстві, не зникало ніколи.

Вступити до медичного вузу вдалося не за першим разом, тоді був великий конкурс, але я робила спробу за спробою.

Коли після інституту почала працювати, було дуже непросто. Маленька дитина, відповідальна робота, потреба і бажання весь час навчатися — бо ж навчання лікаря не закінчується після отримання диплома.
Пригадую, як під час прийому якось моя дитина сиділа... під столом. Тихенько, щоб ніхто не здогадувався, що вона там є. Бо вдома не було з ким лишити, а на роботу правила не дозволяли.

Але бажання допомагати людям ніколи не зникало, бажання вивчати нове, вдосконалюватися є завжди, без цього не можна в медицині.

Читати ще: Лікарка УЗД Людмила Парейко: «Іноді все, що потрібно для здоров’я, – просто спинитися на мить». СПЕЦПРОЕКТ

Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Я пояснила б, що людський організм, ніби конструктор Лего — складний, має багато деталей, і щоб правильно працював, все має бути на своєму місці. І от гормони — це найтонші деталі. Я слідкую, щоб вони були на своєму місці, бо він цього залежить настрій і самопочуття людини.
Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Недостатньо розвинутий діалог. І це з обох сторін. Лікарі не завжди вміють правильно відчути людину, почути не просто про симптоми та скарги, а про її життя. А це важливо. Зрозуміти страхи і спокійно, без осуду пояснити. Пацієнти ж не завжди достатньо відверті. І це такий двосторонній процес, зміни потрібні в системі, в глибинних підходах.

Лікар та пацієнт мають об’єднуватися проти хвороби, їхня взаємна довіра — це головна зброя, яка долає недугу.

Я звикаю до своїх пацієнтів, цікавлюся їхнім життям, слухаю, вникаю в деталі щодо способу життя та мислення, бо це важливо. Людина, розумієте, цілісна, і щоб її вилікувати, допомогти бути здоровою, потрібно побачити її цілісно.
На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

За моїми спостереженнями, люди стали уважніші, стали більше уваги приділяти профілактиці. Коронавірус важче протікає у тих, хто має проблеми ендокринологічного характеру, і люди стали більш уважні до цього. Більш ретельно контролюють рівень цукру, наприклад, частіше звертаються. Не всі, звісно, але така тенденція є, і це тішить. Тут головне — підтримати її, виховувати і плекати культуру турботи про себе.
Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Радійте життю, любіть всі його прояви. Я люблю все живе: котів, собак, всіх тварин. Квіти люблю. І людей люблю. Хочу, щоб кожна людина виходила з мого кабінету не просто з розумінням, як лікуватися, який спосіб життя вести, а робила це з позиції любові, а не от — просто мушу. Життя складне, часто несправедливе, але у ньому завжди, щодня є багато маленьких радощів. І саме вони мають мотивувати жити.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
олена Показати IP 15 Червня 2021 21:23
Класний лікар.Вона єдина з трьох лікарів встановила мені діагноз.Щиро дякую.
Анна Показати IP 2 Листопада 2022 12:20
Царство Небесне пані Тетяні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus