USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Гінекологиня з Луцька розповіла, що таке ендометріоз та хто у зоні ризику

1 Квітня 2024 08:08
Ендометріоз – це діагноз у гінекології, якому характерна поява доброякісних розростань тканини. Березень – місяць обізнаності про захворювання, яке виявляють у 10 % жінок.

Що потрібно знати про ендометріоз і як убезпечити себе від хвороби Суспільне розпитало у лікарки-гінекологині Луцького клінічного пологового будинку Лариси Шендибило. Зі слів лікарки, останнім часом хвороба стала більш поширеною серед пацієнток на Волині і може маскуватися під інші захворювання.

«Жінка думає, що це тазові болі» – симптоми ендометріозу

Серед симптомів, на які має звернути увагу жінка, Лариса Шендибило називає: болі внизу живота, кров’янисті, «мажучі» виділення перед місячними, або після них.

«Можуть бути відчуття важкості внизу живота, міжменструальні кровотечі, може бути відчуття болю і дискомфорту при статевому житті, може відчуття бути на пряму кишку, сечовий міхур, це залежить від того, де ці вогнища розміщуються», – додає лікарка.

Види і форми ендометріозу

Лікарі виділяють два види ендометріозу – генітальний і екстрагенітальний. Генітальний ендометріоз поділяється на внутрішній і зовнішній.

«Внутрішній ендометріоз – це коли вогнище приживається в товщі стінок матки. Є легка форма, середня форма важкості і дуже важка форма. Зовнішній – коли ці вогнища приживаються на яєчниках, в трубах, на очеревинні. Екстрагенітальний ендометріоз – коли ці вогнища приживаються в легенях, в післяопераційній рані, в рубці», – зазначила Лариса Шендибило.

Хто у зоні ризику і як не спровокувати хворобу

Найчастіше ендометріоз виявляють у жінок 20-30 років, у тих, хто має знижений імунітет, гормональні порушення чи захворювання щитоподібної залози. Також у зоні ризику – жінки із надмірною вагою.

Зі слів лікарки, 35% жінок із непліддям мають діагноз ендометріоз. Щоб не провокувати появу хвороби Лариса Шендибило найперше радить уникати статевого життя під час місячних та великих навантажень.

Читати ще: Рак матки: що це та які можуть виникати ускладнення за відсутності лікування

«Якщо жінка користується вагінальними тампонами під час місячних і вчасно не міняє, то відбувається закид менструальної крові в труби, в черевну порожнину і це теж призводить до виникнення вогнищ ендометріозу», – додає гінекологиня. – Переривання вагітності, оперативні втручання – теж високий ризик виникнення цієї хвороби«.

Тривалість лікування ендометріозу

Лариса Шендибило зазначила, що при появі перших симптомів жінкам слід одразу звертатися о лікаря. Якщо зволікати – хвороба лише пошириться і її лікування займе багато часу.

«УЗД обстеження, підтвердження гістероскопії, лапароскопії – це все дає можливість поставити вірний діагноз, а відповідно і вірне лікування. Воно є довготривале. якщо в жінки знижений рівень прогестерону, це теж є гормонозалежне, воно сприяє тому, що оці гетеротопії більш розростаються, і дає більшість клінічних проявів», – додала лікарка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лілія Показати IP 22 Квітня 2024 12:26
Ендометріоз - це проблема, з якою стикаються багато жінок, і важливо знати, як її розпізнати та лікувати. Я звернулася в гінекологію в Києві і отримала професійну допомогу. А зараз стаття вкотре нагадала, що регулярні візити до лікаря - запорука здоров'я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus