USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Гольфстрим рекордно сповільнився і став слабким: чим це загрожує

27 Лютого 2021 07:00
Система атлантичної течії Гольфстрим, яка несе тепло до Європи, стала слабшою, ніж будь-коли за останнє тисячоліття. Це може призвести до катастрофічних наслідків для деяких європейських країн, таких як Велика Британія та Ірландія, інформує ТСН.

Згідно з новим дослідженням, опублікованими Nature Geoscience, система Гольфстриму значно сповільнилася – вона не була такою слабкою вже 1600 років.

«Система Гольфстриму працює як гігантська конвеєрна стрічка, транспортуючи теплу поверхневу воду з екватора на північ і відправляючи холодну воду з низькою солоністю назад на південь. Вона переміщує майже 20 мільйонів кубічних метрів води в секунду, майже в сотню разів більше потоку Амазонки», – пишуть дослідники.

За підрахунками дослідників, від середини XX століття система сповільнилася на 15%. Вчені вважають, що уповільнення Гольфстриму викликано глобальним потеплінням. Справа в тому, що течія рухається завдяки щільній солоній воді, але легша прісна вода порушує цей процес. Існують побоювання, що рясні дощі і інтенсивне танення льодовиків може повністю зупинити Гольфстрім в майбутньому.

Якщо Гольфстрим повністю зупиниться, то велика частина Європи замерзне (на основі цього сценарію навіть був знятий фільм-катастрофа «Післязавтра»). Крім цього, скупчення води, яка в цей час переноситься на північ, прискорить підняття рівня моря уздовж східного узбережжя США, що прискорить затоплення Флориди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 27 Лютого 2021 10:13
nobody cares about this shit
Людмила Показати IP 27 Лютого 2021 11:18
А що далі??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus