USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Горохівські посадовці-хабарники внесли заставу і вийшли на волю

19 Вересня 2017 13:13
Голові Горохівської райдержадміністрації Любові Матвєєвій, голові районної ради Тарасові Щерблюку , начальнику відділу Держгеокадастру у Горохівському районі Сергію Рубасі та Горішненському сільському голові Василю Пахайчуку, яких днями затримали на отриманні хабарів, обрали запобіжні заходи.

Голова РДА та посадовець Держгеокадастру мали б два місяці перебувати під вартою, однак вже за два дні після суду внесли майже 640 тисяч гривень застави і вийшли на волю. Інші двоє посадовців перебуватимуть під домашнім арештом та на особистому зобов`язанні. Про це повідомляє «Четверта влада».

Відповідні рішення ухвалив Луцький міськрайонний суд 6-9 вересня.

Нагадаємо, 4 вересня прокуратура разом з оперативниками Управління захисту економіки Нацполіції викрили голову Горохівської районної державної адміністрації Любов Матвєєву, голову районної ради Тараса Щерблюка та начальника відділу Держгеокадастру Горохівського району Сергія Рубаху на вимаганні неправомірної вигоди в розмірі 7 тисяч доларів США.

У день затримання високопосадовці отримали хабар в розмірі 4 тисяч доларів США, який вони вимагали у підприємця за прийняття рішення про передачу в оренду земельних ділянок в розмірі 70 га для ведення особистого селянського господарства.



Фото із затримання горохівських посадовців. Тут і далі фото Департаменту захисту економіки Нацполіції та прес-служби прокуратури Волинської області

За кілька днів, 8 вересня, правоохоронці затримали 26-річного голову Горішненської сільради Горохівського району Василя Пахайчука на вимаганні 60 тисяч гривень хабара за сприяння у виділенні фірмі земельної ділянки площею 3 га з джерелом води для будівництва заводу для виробництва мінеральної води.

Правоохоронці задокументували отримання молодим посадовцем першого траншу хабара розміром у 50 тисяч гривень та затримали чоловіка під час отримання другого траншу розміром у 10 тисяч гривень. При цьому частину вказаних коштів він повинен був передати голові районної адміністрації, голові райради та начальнику відділу Держгеокадастру району.



Протягом 6-9 вересня у Луцькому міськрайонному суді відбулися засідання з приводу відсторонення від своїх посад затриманих посадовців та обрання їм запобіжних заходів.

В суді стали відомі деякі деталі горохівської справи. Так, голова РДА Любов Матвєєва нібито вимагала хабар від приватного підприємця за надання ділянки для вирощування ягід прямо у своєму кабінеті ще в травні-червні.

«При цьому, зауважила, що у випадку не надання їй неправомірної вигоди, вона, з використанням своїх владних повноважень та в силу своїх службових обов`язків буде перешкоджати у наданні у користування зазначених земельних ділянок», – йдеться в ухвалі суду.

Керівник відділу Держгеокадастру в Горохівському районі та голова райради, як йдеться в ухвалі суду, діяли умисно в змові із головою райдержадміністрації. Разом вони поставили перед підприємцем вимогу про надання їм грошової винагороди у розмірі 100 доларів США за кожен гектар, тобто в загальній сумі від 7000 - 8000 доларів США за вирішення питання про виділення земельної ділянки, розташованої на території Скригівської сільської ради, у розмірі 70-80 га.

Голова Горішненської сільської ради Василь Пахайчук, судячи з ухвали суду, також «опрацьовував» свого «клієнта» кілька місяців. Спочатку в травні-червні зустрівся з представником фірми в луцькому пабі і пообіцяв за грошову винагороду в сумі 2000 доларів США, забезпечити у надання в користування земельну ділянку площею орієнтовно 3 га, на якій розташовані корисні копалини місцевого значення - джерело води, що знаходиться на території Горішненської сільської ради. В разі ненадання коштів збирався перешкоджати у виділенні землі.

Через кілька днів у Горохові Василь Пахайчук уже повідомив, що йому необхідно 10 тисяч доларів США, щоб повністю оформити документи для оренди земельної ділянки. Тут таки йому передали 50 тисяч гривень хабара за скликання сесії ради та внесення до порядку денного питання про надання в користування земельної ділянки.

А вже 8 вересня, у кафе «Беладжо» в Горохові представник фірми надав посадовцю ще 10 тисяч гривень і був затриманий правоохоронцями.

В суді прокуратура наполягла на триманні під вартою усіх чотирьох підозрюваних, оскільки вони можуть впливати на свідків, підопічних працівників. Однак суд не задовольнив всі клопотання прокурора.

Трьох посадовців: голову Горохівської РДА Любов Матвєєву, очільника відділу Держгеокадастру Сергія Рубаху та сільського голову Горішного Василя Пахайчука відсторонили від своїх посад поки на два місяці. А ось у відстороненні від посади голови Горохівської райради Тараса Щерблюка суддя правоохоронцям відмовив.

Відмовив слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Олег Ющук і в застосуванні запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою сільського голови Василя Пахайчука та голови райради Тараса Щерблюка. Першому суд призначив домашній арешт і заборонив без дозволу правоохоронців покидати місце проживання з 20.00 години вечора до 08.00 ранку, іншому ж обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання і зобов`язав з`являтися на виклики до правоохорронців та повідомляти про зміну місця проживання.

Голову РДА Любов Матвєєву та керівника відділу Держгеокадастру Сергія Рубаху суддя Олег Ющук вирішив тримати під вартою, однак залишив їм можливість вийти на волю призначивши розмір застави для першої у розмірі 505 тисяч 200 гривень, для другого – 134 тисячі 720 гривень.

Разом з тим, як повідомили в прес-службі прокуратури Волинської області, вже за дві доби обидві застави були сплачені, а посадовці вийшли на волю.

Використано фото Департаменту захисту економіки Нацполіції
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
67 Показати IP 19 Вересня 2017 14:22
Село рулит !
СЕЛЯНИН З РОЖИЩ... Показати IP 19 Вересня 2017 19:22
рагулі а кому земелька то досталась.....
сумно Показати IP 20 Вересня 2017 11:16
Дуже сумно, що Горохів час від часу прославляється саме такими "подвигами". Коли призначають нових "очільників" кричимо "бажаємо успіхів", коли їх "виносять" - кричимо "ганьба". Народ, треба бачити кілька ходів наперед, не допускати таких до влади, щоб потім не кусати собі лікті. Може тепер зробимо висновок, треба порядних і чесних тягти до влади, примушувати їх йти у владу, а не чекати поки скинуть чергового парашутиста.
312 Показати IP 20 Вересня 2017 14:57
Український суд - самий гуманний суд на світі. З такими підходами до винесення вироків ми ніколи не подолаємо корупцію, оскільки в інших таких же самих корупціонерів не пропадає бажання й надалі займатись звичною для себе справою - брати хабарі, знаючи, що рано чи пізно їх спіймають правоохоронці на гарячому і вони легенько зможуть відкупитись у суді.
власть Показати IP 21 Вересня 2017 13:24
Украл 10 лимонов, а вышел под залог за 5 лимонов: НАСТОЯЩИЙ БИЗНЕС???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus