USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Говорити російською тепер соромно»: нові опитування про ставлення українців до мови

5 Грудня 2022 12:36
З початком повномасштабної війни чимало українців, які раніше спілкувалися переважно або виключно російською мовою, перейшли на українську, аби мати з окупантами якомога менше спільного. Поступова російська в Україні стає мовою кухонь.

Тобто все менше людей, принаймні у публічному просторі, обирають розмовляти саме нею. Про це 24 каналу розказав директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

За його словами, зараз говорити російською мовою стає соромно. Багато людей цього не бачать і не розуміють, але це все ж відчувається у розмові, наприклад, з незнайомцями на вулиці, в магазині чи ще десь. І цей процес, ймовірно, вже незворотній.

«Ці люди починають притишувати свою російську, це вже перша ознака, що тобі соромно за свою мову», – вважає Антипович.

Він пояснив, що серед відповідей на питання «Якою мовою ви думаєте чи спілкуєтесь?» досі є багато російської, а відсоток використання української мови в побуті лише незначно збільшився.

Однак суттєво збільшилася самоідентифікація українців за мовною ознакою – 76-80 відсотків українців вважають українську мову рідною при тому, що лише половина розмовляє нею вдома. Для порівняння – ще декілька років тому до 40 відсотків громадян рідною називали саме російську.

Так само суттєві зміни помітні і в питанні державної мови. Так, зараз 86-90 відсотків населення вважають, що українська має бути єдиною державною мовою. Лише якісь 3 відсотки кажуть, що російську потрібно зробити другою державною, хоча не так давно за це виступали близько 25 відсотків.

Антипович вважає, що попри позитивну динаміку, повністю російська мова в нашій державі, мабуть, не зникне, принаймні у найближчі роки. Усе ж є дуже багато людей, які виховані російською мовою і думають саме нею. Вони можуть почати розмовляти українською, і роблять це, однак змінити мову мислення – дуже довго і важко, а подекуди й неможливо.

Все ж найважливіше, що величезна частина нації робить свідомий вибір і прощається з російською. Саме тому, наприклад, відсоток прослуховування музики російських виконавців з 24 лютого впав удвічі, хоча до широкомасштабного вторгнення їх час від часу слухали 90 відсотків українців.

Так само, з початком великої війни дві третини українців жодного разу не дивитися російських серіалів чи фільмів, а до того дві третини, навпаки, регулярно їх дивилися.

Соціолог наголосив – уже 40 відсотків українців, які спілкувалися вдома російською або ж двома мовами, зараз користуються українською мовою або на постійній основі, або подекуди, але частіше. А це – величезні цифри та тектонічні зміни в нашому суспільстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
посторонній Показати IP 5 Грудня 2022 13:04
Не тільки соромно, а й небезпечно. Хтось може @банути кулаком між очей...
потусторонній до посторонній Показати IP 5 Грудня 2022 20:20
А зараз такий час що відповідь замість кулака як правило ле30тить куля ..
ОДІН. Показати IP 5 Грудня 2022 13:56
ЧОМУ СОРОМНО.70 ВІДСОТКІВ ВІЙСЬКОВИХ РОЗМОВЛЯЮТЬ РОСІЙСЬКОЮ.......
Укрпошта Показати IP 5 Грудня 2022 16:32
Маячня собача...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus