USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Громадам Волині пропонуватимуть співфінансувати тимчасове соціальне житло

30 Березня 2021 17:03
Волинській облдержадміністрації пропонують розробити механізм співфінансування роботи соціального гуртожитку та оптимізувати витрати у центрі соціально-психологічної допомоги.

Такі пропозиції обговорили у Волинській обласній раді.

Начальниця відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери виконавчого апарату обласної ради Галина Карнаухова розповіла, що з бюджету області утримуються два заклади, які не перебувають у комунальній власності. Засновниками у них є Волинська обласна державна адміністрація. Йдеться про Волинський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також про Волинський обласний центр соціально-психологічної допомоги. Питання щодо їхньої подальшої роботи вивчала робоча група з числа працівників апарату ради.

З її слів, досі в облраді не виникало жодних питань щодо фінансування цих закладів, бо утворювати їх могли лише обласні державні адміністрації. Проте зараз законодавство змінилося і центри соціально-психологічної допомоги й соціальні гуртожитки можуть створюватися місцевими райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Волинський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, діє у місті Володимир-Волинський. Торік на його утримання витратили з бюджету області 1,104 млн грн. Цього року передбачено 1,4 млн. Цей гуртожиток діє для тимчасового проживання дітей сиріт і осіб з їхнього числа. Перебувати там можуть особи, віком до 23 років, і мешкати не більше трьох років.

«Ми там були, такий заклад обов’язково має бути. Там є 20 осіб, які реально потребують цього соціального житла. Є такі, хто цього року виселяється, але будуть й інші. Але такий заклад може бути уже не лише обласний, а й територіальні громади мають право такі гуртожитки створювати. Поселяються туди особи, відповідно до направлень органів місцевого самоврядування. Наша робоча група пропонує доручити департаменту соцзахисту і департаменту фінансів розробити механізм залучення коштів місцевих бюджетів у форматі виділення цільових субвенцій обласному бюджету. Ці діти, які там є, будуть і надалі фінансуватися за рахунок коштів обласного бюджету. Але варто підготувати громади, що разом з направленням має бути і співфінансування. На рік на одну дитину потрібно до 100 тисяч гривень. Половину хай би оплачували громади. Разом з тим це стимулюватиме громаду аналогічні заклади відкривати в себе», - вважає Галина Карнаухова.

Другий заклад, роботу якого вивчали в раді, – обласний центр соціально-психологічної допомоги. Зі слів чиновниці, законодавством передбачено, що не облдержадміністрація має створювати такі центри, а місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Потреба в коштах центру на 2021 рік - 2,7 мільйона гривень.

«Він однозначно має бути. Цей центр діє для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах: через насильство в сім’ї, внаслідок торгівлі людьми тощо. Але виникає питання, чому лише за рахунок обласних коштів має функціонувати такий заклад. Проаналізувавши інформацію, з’ясувалося, що 50% від загального числа осіб, які отримували послуги центру, – це були мешканці Луцька, які проживали там за направленням різних служб, у тому числі й Нацполіції. Станом на 23 березня там перебували 13 осіб: 10 з Луцька і троє із Забороля. Не стоїть питання реорганізації чи ліквідації центру, а стоїть питання щодо утримання таких закладів в рамках децентралізаційних процесів і фактичних можливостей обласного бюджету», - пояснила Галина Карнаухова.

Якщо з гуртожитком ситуація зрозуміліша, адже туди осіб направляють, так би мовити, планово, то з центром – складніше, каже вона. Адже сюди можуть приїхати поселитися навіть серед ночі, спонтанно. Тож робоча група рекомендує департаменту соцзахисту облради спільно з керівником центру до 5 квітня подати пропозиції щодо фінансової оптимізації закладу.

«Утримувати такі центри відповідно до чинного законодавства – це функція місцевих органів влади. Але закрити його ми не можемо. Можливо, треба шукати інше приміщення, бо нинішнє вони орендують, можливо, шукати інший формат роботи. Водночас варто пропрацювати з органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями питання щодо створення місцевих центрів або можливого співфінансування. Бо сюди можуть потрапляти особи з різних громад», - резюмує чиновниця.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus