USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Індустрія 4.0: у луцькому університеті відкрили лабораторію вартістю 700 тисяч гривень. Фото

23 Червня 2021 15:58
В рамках проєкту Європейського Союзу «Підвищення ролі університетів. Трансформація. Індустрія 4.0» в Луцькому національному технічному університеті відкрили SMART FACTORY LAB. Метою проєкту є посилення ролі вищих навчальних закладів у сприянні промисловим перетворенням в Україні відповідно до Індустрії 4.0.

Четверта промислова революція – поняття, що означає розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему з якнайменшим або взагалі відсутнім втручанням людини у виробничий процес.
Сьогодні на відкриття лабораторії запросили і представників найбільших підприємств області, адже в майбутньому університет планує надавати спеціальні курси та консультаційні послуги для компаній з метою вивчення можливостей нової промислової революції шляхом реконфігурації бізнес-моделей.
Як розповів координатор проекту Микола Мельничук, в світі лише лінивий не говорить про діджиталізацію, про четверту промислову революцію.

«Протягом останнього десятиліття ключові світові економіки почали перебудовуватись, переводити своє виробництво на так звані кібер-системи, коли керує штучний інтелект. Країни, які не мають людського ресурсу, тобто не можуть створювати, обслуговувати і працювати з цим, – абсолютно неконкурентні. Тому університет – це один з ключових елементів, який може рухати цей процес та забезпечити цю трансформацію, адже він готує кадри, щоб виробництво могло перебудовуватися, впроваджуючи нові технології», – зазначив координатор проєкту.
Зі слів Миколи Мельничука, лабораторія – це один із елементів проекту.

«Все почалося зі спільного проекту, який ми реалізовуємо за кошти Європейського союзу «Підвищення ролі університетів. Трансформація. Індустрія 4.0». Ми маємо три європейських партнери, зокрема це бельгійські, шведські та португальські університети. Вони діляться досвідом, як в них організована співпраця з бізнесом.

В рамках проекту ми купили певне лабораторне обладнання, щоб побудувати навчання так, аби студенти мали практичні навички з віддаленого управління, робототехніки. Обладнання було закуплене за кошти Європейського союзу, його вартість 23 тисячі євро, в гривнях це орієнтовно 700 тисяч.
Зрозуміло, що це поки лише основи. Також є адитивні технології – це 3D-друк та 3D-сканування. Окрім того, серед обладнання – дві PLC станції, які моделюють виробничі процеси, віддалене управління, тобто контролери дозволятимуть брати та перемішувати елементи в певному просторовому положенні. Тут і комп’ютерні науки, зокрема мехатроніка, матеріалознавство, обладнання неруйнівного контролю якості та дефектоскопії матеріалів (дозволяє контролювати вироби в процесі виготовлення)», – розповів координатор проекту.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Їван з Гнідави Показати IP 23 Червня 2021 16:08
А андронний колайдер там є?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus