USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Інклюзивні мистецькі практики»: у Луцьку стартував новий проект для осіб з інвалідністю

23 Липня 2021 11:09
У Луцьку стартував проект «Інклюзивні мистецькі практики», що його реалізовує громадська організація «Інклюзивні студії» за підтримки фонду БЕАР /The BEARR Trust та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

У межах проекту передбачено серію інклюзивних музичних та театральних занять, де молоді люди з інвалідністю та без матимуть змогу одержати нові знання та навички, які вони зможуть застосувати, створюючи театральний інклюзивний перформанс, повідомляє пресслужба Фонду.

Для того, щоб учасники максимально занурилися у творчий процес, для них організують Мистецький табір для дітей/молодих людей з інвалідністю та без. Саме під час таборування буде створено перформанс та відбудеться його показ широкому загалу.
Читати ще: Простір дії, де всі рівні і всі різні: у Луцьку люди з інвалідністю стають акторами

Як розповідає координаторка проекту, керівниця інклюзивного ХАБу «Простір дії» при ВНУ Вікторія Колодяжна, особливістю цього задуму є те, що діти між собою взаємодіють та відкриваються одне одному.
«Вони вчаться довіряти світу і одне одному. Вчаться дружити і взаємодіяти. І в процесі цієї взаємодії народжуються історії, якими вони хочуть поділитися, – пояснює вона. – Тема перформансу – історія мого міста. Хочемо, аби кожен учасник розповів, за що він любить своє місто, де йому комфортно і безпечно в цьому місті, яким він бачить це місто у майбутньому».

Читати ще: Інклюзивний ХАБ – від теорії до практики

Допомагатимуть в організації табору досвідчені тренери з Луцька та Києва, психологи, арт-терапевти.

«Волонтери, які пройшли навчання в Школі волонтера, уже допомагають під час проведення занять. Особливо хочеться відзначити географію заявок учасників проекту – Луцьк, Рівне, Київ, Умань», – зауважує Вікторія Колодяжна.

Читати ще: Мистецькі вікенди: у Луцьку втілюють унікальний інклюзивний проєкт

Активності в рамках проекту сприятимуть рівному доступу реалізації культурних та освітніх прав осіб з інвалідністю, що дозволить урізноманітнити їх дозвілля; зміцнить родини, які опікуються особами з інвалідністю; приверне увагу суспільства до людей з інвалідністю та допоможе їх інтеграції у суспільство; сприятиме розвитку волонтерського руху у Луцьку.
Читати ще: Перші кроки інклюзивного ХАБу

«Дозвілля молоді з інвалідністю – це дуже велика проблема, адже в загальні табори таких людей не беруть, тому що це потребує додаткових спеціалістів та умов, – констатує Вікторія Колодяжна. – Тому ми створюємо альтернативу для таких діток, тому що вони влітку зайняті, мають нагоду розвиватися. І цей творчий табір саме для того, аби вони могли творити, розкривати свої таланти і реалізовувати власний потенціал».

«Інклюзивні мистецькі практики» – це не перший спільний проект Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» з громадською організацією «Інклюзивні студії».

Читати ще: Унікальне місце сили й добра: у Луцьку відкрили перший інклюзивний хаб
«Наша співпраця видалась дуже тісною і плідною, коли минулоріч було спільно реалізовано два важливих проекти, які стосувалися інклюзивної освіти. І нам надзвичайно приємно бачити результати цієї співпраці: усміхнені і щасливі діти, незалежно від того, які особливості вони мають, – це завжди втіха і приємність, – каже голова правління Фонду Катерина Шкльода. – Рік тому ми відкрили у Волинському національному університеті інклюзивний ХАБ, у якому нині вирує життя, і несказанно з цього тішимося й намагаємося всіляко сприяти. А вже цьогоріч отримали фінансування на черговий проект, який будемо підтримувати і співфінансувати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus