USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Іранське пекло і нафта по $100 доларів. Що спровокує атака дронів на нафтопромисли в Саудівській Аравії

16 Вересня 2019 15:13
Днями невідомі безпілотники обійшли потужну ППО Саудівської Аравії і бомбардували найбільші нафтопромислові комплекси королівства.

У країні й світі відразу обвалилася видобуток нафти, а її ціна впевнено пішла вгору. Офіційно відповідальність на себе взяли єменські повстанці-хусити.

Але США вже звинуватили в ударі Іран, а в світі почали гадати, чи почнуть американці й саудівці війну проти ісламської республіки та її союзників.

У ситуації розбиралася «Страна».

Що сталось у Саудівській Аравії

Вранці 14 вересня ударні безпілотники атакували два великих нафтових родовища в центі Аравії – в Абкайці і Хурайсі. Вони належать державній компанії Saudi Aramco, яка вважається найбільшим нафтовидобувником планети.

Дрони підпалили не тільки свердловини, а й завод з очищення нафти в Абкайці (теж найбільший в світі), який переробляє по 7 мільйонів барелів на добу.

У Твіттері опубліковані фотографії з загравою від пожеж.
Кадри палаючих родовищ і НПЗ опублікували всі світові ЗМІ.

Експерти (зокрема видання «Блумберг») вважає це наймасштабнішою атакою на нафтові промисли за останні десять років.
Відповідальність за теракт взяли на себе єменці-хусити з угруповання «Ансар Аллах» – за те, що Саудівська Аравія веде інтервенцію в їхню країну. Втім, відео атаки відсутнє. Та й є низка сумнівів у тому, що хусити могли без чиєїсь допомоги нанести таку шкоди багатим саудитам з їхньою розвиненою ППО.

При цьому жертв внаслідок обстрілу немає – і, мабуть, не смерті людей були метою атаки. А серйозний економічний збиток, який вже несе королівство. І від якого почалося стрімке подорожчання нафти у всьому світу.

Нафта різко подорожчала

У самій Саудівській Аравії видобуток нафти відразу звалилася вдвічі. А загалом у світові – на 5%.

Тому, коли в понеділок відкрилися біржі, ціни на «чорне золото» злетіли на 12-14%, в залежності від марки. Максимальна ціна ф’ючерсів сьогодні становила 71,95 доларів за барель, хоча минулі торги закрилися на позначці в $ 60.

Трейдери вже лякають, що, якщо араби не встигнуть в найближчі дні відновити видобуток, то ціни на нафту можуть підскочити й до 100 доларів за барель.

Столиця Саудівської Аравії Ер-Ріяд, своєю чергою, обіцяє повернути третину від втрачених обсягів видобутку вже сьогодні до вечора і вийти до ночі на рівень у два мільйони барелів на день (всього видобуток обвалилася майже на шість мільйонів барелів). А остаточно повернути обсяги протягом вівторка.

Західні ЗМІ пишуть, що це вкрай повільно і нафта продовжить дорожчати. А Reuters лякає тим, що на повне відновлення колишньої виробництва можуть піти тижні. А поки на тлі подорожчання нафти зміцнюється й російський рубль.

У відповідь на це Дональд Трамп вирішив викинути на ринок нафту зі стратегічного запасу США, щоб збити ціни.

«У зв’язку з нападом на Саудівську Аравію, який міг би впливати на ціни на нафту, я прийняв рішення про надання нафти із стратегічного нафтового резерву, якщо буде необхідність, в достатньому обсязі для того, аби ринок залишався добре забезпеченим», – написав Трамп в своєму Twitter.

США розгойдують тему Ірану

Якщо нафтові пристрасті може й вдасться погасити, то політичні тільки починаються. Американці вже звинуватили в атаці безпосередньо Іран, який підтримує повстанців-хуситів (вони теж, як і Тегеран, відносяться до шиїтської гілки ісламу).

«На тлі всіх закликів до деескалації Іран зробив безпрецедентну атаку на світові енергетичні поставки. Немає ніяких доказів того, що напади були здійснені з Ємену», – заявив держсекретар Майк Помпео.

Штати кажуть, що почали консультації зі своїми союзниками щодо цієї проблеми. При цьому американські медіа вже пишуть, що США нібито готують військову відповідь на підпал заводів.

Про це пише, наприклад, Washington Post, який розповідає про вчорашню зустріч Трампа і глави Пентагону Марка Еспера. За даними газети, вони зійшлися на думці, що настільки просунуту атаку не могли провести хусити самостійно.

Раніше Трамп у своєму твіттері заявив, що Штати знають винного, але чекають підтверджень від саудитів. І тоді будуть приймати рішення.

Відзначимо, що для Саудівської Аравії цей інцидент – серйозний іміджевий удар. У цієї країни третій військовий бюджет, після США і Китаю. Тому зазнати такої шкоди навіть від Ірану королівству зовсім не личить. Тож цікаво послухати, як Ер-Ріяд пояснить те, що трапилося.

Натомість США закономірно розгойдують тему провини Ірану, який давно рахується головним противником Америки на Близькому Сході. При цьому Іран зараз активно підтримує Західна Європа в особі Франції, яка в цьому питанні давно вступила у протистояння з Вашингтоном.

ВУ результаті кожен новий виток протистояння з Іраном (чи атака на танкери, чи щось інше) США використовують як привід тиску саме на ЄС – з його прихильністю «ядерної угоди» з Тегераном.

Ось тільки до чого дійде тиск цього разу – велике питання.

«Будуть лобіювати удар по Ірану». Реакція на атаку в світі

У світі відразу почали обговорювати геополітичні наслідки атаки дронів.

Саудівці, на думку експертів, будуть щосили лобіювати удар по Ірану.

«Вважається, що напруга на іранському напрямку – безпосередній наслідок приходу до влади Дональда Трампа. Мовляв, ось якби Гілларі стала президентом ... А щоб б було б тоді насправді? Якби вона в’їхала в Білий дім, війна з Іраном вже б велася, незважаючи на всі запевнення Клінтон про прихильність до іранської угоди. Весь добробут Клінтонів побудовано на саудівських грошах. Їй би миттєво вивернули руки і змусили почати війну. Перочергово – ракетно-бомбові удари, а потім, можливо, й обмежені наземні операції, принаймні, в Ємені. При цьому все було б зроблено для того, щоб повалити режим Асада, давнього союзника Тегерана. А це означає конфлікт з Росією. Коли б він почався? Ну, якщо не минулого року, то точно прямо зараз. Зауважу, що це дуже простий висновок, практично лінійний. Складніша й розгорнутіша аналітика давала термін початку нової великої війни (як мінімум на Близькому Сході, але за участю великих держав) вже на початку 2018», – написав у себе на сторінці в Facebook політолог-американіст Дмитро Дробницький.

Версії щодо того, хто стоїть за новим витком конфлікту, різняться. Частина експертів сумнівається в причетності до атак на саудівські нафтові об’єкти Ірану, а тим паче – єменських повстанців.

«Є думка, що напад могли підлаштувати заради розпалювання конфлікту: удару по Ірану і повалення режиму Асада», – говорить Роббі Баррет, експерт Інституту Близького Сходу.

«Хусити все більше використовують технологічно розвинуті безпілотники, і тепер розгорілися дебати про те, як їм це вдалося. Чи змогли вони просто повісити вибухові речовини до комерційно доступних дронів, або ж вони отримують суттєву технічну допомогу від Ірану? Адміністрація президента Дональда Трампа, швидше за все, вкаже пальцем в сторону Тегерану, але експерти не впевнені, наскільки активну роль відіграє Іран у справі використання дронів хуситів », – вважає Джоанатан Маркус, оглядач Бі-бі-сі з питань оборони.

У будь-якому випадку, в атаку хуситів не вірить практично ніхто.

«Зараз всі говорять один за одним, не вдумуючись у сенс: НПЗ в Абкайці піддався атаці безпілотників, спрямованих гуситами.

Все в цій новині – анекдот. Це, якби б я написав, що військово-космічні війська ДНР розбомбили Пермський нафтовий басейн у США. Хусити – це шиїтські повстанці в розділеному Ємені. Спробуйте уявити собі жебраків у найбіднішій країні світу. Уявили? Хусити – ще бідніші й недолугіші. Звичайно, немає у них і не може бути ніяких безпілотників. Від їхнього імені діє КСІР- іранські революційні гвардійці. Але справа не в цьому. Будь-який великий НПЗ влаштований так, що його важко знищити одним ударом. А найбільший в світі НПЗ в Абкайці, побудований, до речі, американцями, а потім разом з усією компанією ARAMCO грамотно віджатий (за гроші, але віджатий) саудівським королівським двором, – це ціле місто, площею більше Берліна. Так ось, у війну союзники бомбили Берлін три роки щодня – але місто жило і функціонувало. А тут безпілотники, босоногі хусити – і Берлін у пустелі впав за одну ніч», – написав у мережі Борис Фельдман, головний редактор" Російської Німеччини".

Для Саудівської Аравії з її третім у світі військовим бюджетом після США і Китаю нинішня атака – також удар по іміджу.

«Вони витрачають майже 70 мільярдів доларів на рік на оборону, більше ніж Індія та Росія. Але все це, виходить, лише «понти» і паради? Навіщо викидати мільярди на кращі в світі системи ППО, якщо голодні і босі хусити можуть розбомбити найбільший у світі НПЗ за одну ніч?» – іронізує Фельдман.

Тим часом зіткнення з Іраном напередодні передвиборної кампанії 2020 року заганяє Трампа в пастку, яка може поставити хрест на його переобранні.

«З одного боку, Трамп не хоче здатися слабаком, але при цьому розуміє, що якщо він вдарить по Ірану, почнеться пекло. Є версія, що за ескалацією конфлікту можуть стояти його опоненти, намагаючись таким чином обрушити його рейтинги. Нібито американські противники Трампа таємно змовилися, розуміючи, що Трамп не зважиться атакувати Іран, побоюючись апокаліпсису світового масштабу, а в очах виборців підставити його, мовляв, він не може гідно відповісти на іранську провокацію. При тому, що війну з Іраном не схвалюють більше половини американців. Не дарма іранська історія співпала з початком передвиборної кампанії Трампа », – говорить Баррет.

Якщо це провокація, то залишається лише здогадуватися чия. Деяких супротивників Трампа, які підмовили іранців до жорстких дій проти саудитів? Або ж тих, хто хоче спровокувати атаку США на Іран.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
факт Показати IP 16 Вересня 2019 16:07
Але що дивно так те, що у зв'язку з цим саме в Україні найбільше зросте ціна на бензин! :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus