USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Історія Академії добрих мистецтв в Олиці

1 Травня 2021 11:50
Давнє містечко Олика на Волині має багату та цікаву історію, яку варто знати її сучасним мешканцям, а також усім волинянам. Сьогодні про Олику знають далеко за її межами, передусім завдяки замку та колегіальному костелу.

Нині ж розповімо і про маловідому сторінку з історії Олики, яка стосується вищої освіти.

Як в Олиці з’явилася філія Замойської Академії?

Впродовж 1637-1774 років в Олиці існувала філія (освітня колонія) Замойської Академії, яка була створена на базі навчального закладу в Олиці, який діяв на зразок семінарії чи колегіуму.

Ініціатором створення філії Академії в Олиці був князь Альбрехт-Станіслав Радзивілл (1593-1656), третій олицький ординат, державний, військовий і політичний діяч Великого князівства Литовського, історик. Саме він був фундатором костелу-колегіати в Олиці, в якому свого часу і був похований (у 1946 р. його рештки були перепоховані у спільній могилі на католицькому цвинтарі Олики).
Князь Альбрехт-Станіслав Радзивілл, картина 1640 р.
Князь Альбрехт-Станіслав Радзивілл, картина 1640 р.
У 1637 році князь Альбрехт Радзивілл разом із представниками Замойської Академії Бенедиктом Желеховським і Гієронімом Кулаковським підписали документ, який перетворив Олицький навчальний заклад на філію Замойського університету.

15 квітня 1638 року офіційно було проголошено статут Олицької філії Академії. В документі йшлось дослівно: «Видається доцільним за слушною порадою досвідчених людей інкорпорувати згаданий Олицький колегіум та порядок його студій в єдиний вузол із Замойського Академією, що ми утверджуємо і постановляємо навічно силою цього листа, а саме: щоб усіх професорів колегії закликали й тримали не з іншого місця, а лише із Замойської Академії… Їй же ми доручаємо поставлення схоластика й каноніка-професора в такий спосіб, щоб вибір цих двох осіб та їх включення до Олицької капітули набувало подвійної сили за нашим схваленням разом із капітулою…».
Вид на містечко Олику, ХІХ ст. (у центрі – колегіальний костел Святої Трійці)
Вид на містечко Олику, ХІХ ст. (у центрі – колегіальний костел Святої Трійці)
У той же день, 15 квітня, був підписаний акт, затверджений польським королем Владиславом IV: «За згодою усіх станів і на прохання земських послів ми дозволяємо утворення колегій в Олиці при священній Колегіаті». Про ці два цікаві документи пише в своєму дослідженні історик Степан Бліндер.

Поява потужного навчального закладу в Олиці досить позитивно вплинула на імідж населеного пункту. Про цей факт в своїх спогадах пише Шимон Старовольський, ксьондз, ерудит, письменник, історик. Цю подію він описує такими словами: «Альбрехт Станіслав Радзивил, великий литовський канцлер, у цьому ж воєводстві додав у наш час своє знамените місто Олику з добре укріпленою фортецею і прекрасну колегіату з чудовим золотим начинням, а також Академію добрих мистецтв». Саме Старовольському належить авторство назви академії.
Історик Шимон Старовольський, малюнок 1850 р.
Історик Шимон Старовольський, малюнок 1850 р.
Одним із почесних викладачів Олицького вишу у 1640-х роках був Василь Рудомич, український поет, мемуарист, правник і медик, ректор Замойської Академії. З 1743 року в філії академії в Олиці працював викладачем граматики Домінік Ян Ридульський, представник католицького духовенства, професор, який згодом став останнім ректором Замойської Академії, також обіймав посаду декана філософського факультету та факультету права.

Про Замойську Академію

На той час Замойська Академія була досить потужним вишем. Шлях від Замостя до Олики за тогочасними мірками займав не більше двох днів.

Замойська Академія була заснована у 1594 році. З 1669 року академія діяла як університет, а припинила своє існування у 1784 році.

За програмою передбачалося два рівні навчання: нижчий – п'ятирічний, вищий – академічний, який тривав шість років. Лекційні заняття проводили двома мовами: грецькою і латинською.
Олика на мапі 1658 р., виданій в Амстердамі
Олика на мапі 1658 р., виданій в Амстердамі
Випускники Академії працювали в судах, були вчителями, лікарями, церковнослужителями.

Варто сказати, що заклад відзначався віротерпимістю і був досить прогресивним. Його студентами часто ставали вихідці з української шляхти, міщан, купецтва, ремісників і навіть селян.
Альбом студентів Замойської Академії
Альбом студентів Замойської Академії
За весь час діяльності в закладі здобули освіту близько 11 тисяч студентів, 250 науковців захистили докторські роботи з філософії, а також було видано 1500 книг. Існує альбом із записами прізвищ студентів Академії, він нараховує 10552 пункти, 37% з яких були українці. Шляхта становила 79% від усіх студентів. Багато серед студентів було представників шляхти Волині та Поділля. Можливо, їх імена пощастить відшукати і розповісти про них в наступних дослідженнях.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Богдан Сташинський Показати IP 1 Травня 2021 12:37
Супер !!!
Українка до Богдан Сташинський Показати IP 11 Травня 2021 13:10
Супер це було для поляків а не для холопів українських !!!
ВІКТОР Показати IP 1 Травня 2021 15:38
Неймовірно цікаво, дякую за інформацію.
Автору Показати IP 1 Травня 2021 15:44
Дуже цікавий матеріал. Удачі Вам в роботі і успіхів в нових дослідженнях.
Іра Показати IP 1 Травня 2021 16:16
Продовжуйте далі розповідати.
Олег Показати IP 1 Травня 2021 19:06
Не знав про це, пишіть ще.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus