USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кабмін зобов’язав Нафтогаз продавати компанії Ахметова газ на 40% дешевше, ніж українцям

14 Серпня 2019 18:44
Кабмін зобов’язав «Нафтогаз України» продавати газ компанії ДТЕК «Східенерго» Ріната Ахметова по ціні 2895 грн за тисячу кубометрів – приблизно на 40% дешевше, ніж ціна газу для населення.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 14 серпня, повідомляє у Facebook представник президента у Кабміні Андрій Герус.

Таке рішення уряду Герус назвав «безпрецедентним».

З його слів, вперше за всю історію «Нафтогаз» зобов’язали продавати газ за спеціальною ціною приватній компанії, яка не виробляє тепло.

«Раніше ДТЕК купив вугільні шахти у Ростовській обл РФ, інвестував у ті шахти значні кошти. Тобто ухвалив рішення працювати у РФ, взяв на себе усі можливості та ризики, пов`язані з роботою у РФ. Останні три роки ДТЕК поставляв вугілля із Ростовської області на Луганську ТЕС, перекладав це у тарифи споживачів за формулою Роттердам, а прибутки клав собі у кишеню (ну, може ділилися із корумпованими партерами за Роттердамом, але ми типу цього не знаємо). Але щойно Росія вирішила перекрити поставки вугілля і довелося використовувати газ, то ДТЕК одразу прийшов до держави. Щоб усі тимчасові збитки перекласти на державний «Нафтогаз України». Приватизація прибутків, націоналізація збитків», – додав представник Зеленського в уряді.

Водночас Герус зазначив, що вісім інших ТЕС, які належать групі ДТЕК, зараз продають свою електроенергію дорожче, аніж вона коштує у Словаччині чи Білорусі.

«Компанія ДТЕК зараз продає своє вугілля за ціною майже 100 дол./т, хоча вугілля у Роттердамі коштує 50 дол/т. Більше ніхто у світі не може продавати вугілля за 100 дол., тільки ДТЕК на «немонопольному» ринку України. Коли у Смілі люди мерзнули та отримували «космічні» платіжки, то жодних спецпостанов уряду не було. Але таке право пільгової ціни, за допомогою спеціального рішення Кабміну, отримав тільки ДТЕК, що належить пану Ахметову. Пане Насалик, може вже досить, щоб вся країна то Роттердамом+, то пільгами на газ, то податковими пільгами субсидувала приватну компанію, яка позиціонує себе, як успішний бізнес?» – обурився Герус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus