USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кадиров та Пригожин публічно підірвали авторитет Путіна, – аналітики

3 Жовтня 2022 12:05
Голова Республіки Чечня Рамзан Кадиров і власник приватної військової компанії «Вагнер» Євген Пригожин ще більше пошкодили вразливі наративи Кремля під час і після втрати Росією Лиману на Донеччині.

Вони звинуватили російське військове командування в нездатності оперативно відреагувати на загострення ситуації навколо міста. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Заява Кадирова та Пригожина, ймовірно, публічно підірвала лідерство Путіна, можливо, ненавмисно. Зокрема Кадиров націлився на командувача Центральним військовим округом генерал-полковника Олександра Лапіна та звинуватив начальника Генштабу генерала армії Валерія Герасимова у приховуванні провалів Лапіна в Лимані... Таким чином, прямий напад Кадирова на Лапіна є непрямим нападом на Путіна, усвідомлює це Кадиров чи ні», – вважають аналітики ISW.

Читати ще: У британській розвідці пояснили, в чому важливість звільнення Лиману

За їхніми словами, Путін, ймовірно, усвідомлює небезпечний шлях, яким почали йти Кадиров і Пригожин. Федеральні телеканали назвали заяви Кадирова проти Лапіна «досить різкими». Водночас так звані Z-блогери стверджували, що російське міноборони несе більшу відповідальність за поразку в Лимані. Мовляв, Лапін не командував лиманським гарнізоном.

ISW зазначив, що раніше Путін не цензурував блогерів, Кадирова, військових кореспондентів і колишніх довірених осіб. Імовірно тому, що він бачив у їхніх голосах просування його політики, якій росіяни, які готові його підтримати, швидше за все довірятимуть.

«Залишається побачити, скільки Путін терпітиме і що станеться, якщо і коли він спробує закрити блогерів та їхню критику його власних рішень, яку він на цей момент дозволив поширювати Росією», – додали аналітики.

ISW наголосив, що поразка Росії в Харківській області та Лимані в поєднанні з неспроможністю Кремля належно провести мобілізацію докорінно змінюють російський інформаційний простір.

Джерела в Кремлі та блогери пояснюють поразку навколо Лимана та в Харківській області нездатністю російських військових належним чином забезпечити та посилити російські сили на півночі Донбасу та скаржаться на відсутність прозорості щодо перебігу війни.

Читати ще: Усунення Путіна елітою може бути одним із варіантів вирішення кризи в Росії, – експерт

Деякі гості кремлівських телешоу за 1 жовтня навіть критикували рішення Путіна анексувати чотири українські області перед тим, як захистити їхні адміністративні кордони чи навіть лінію фронту. Вони висловили сумніви щодо здатності Росії коли-небудь повністю окупувати ці території.

Кремлівські пропагандисти вже не приховують свого розчарування проведенням часткової мобілізації, часто обговорюючи незаконну мобілізацію деяких чоловіків і звертаючи увагу на такі проблеми, як алкоголізм серед новомобілізованих.

«Путін покладається на контроль над інформаційним простором у Росії, щоб захистити свій режим, набагато більше, ніж на вид масового апарату гноблення, який використовував Радянський Союз, що робить безлад в інформаційному просторі потенційно ще більш небезпечним для Путіна, ніж це було для СРСР», – зазначили аналітики.

Як повідомляли, 1 жовтня українські війська звільнили Лиман, попередньо взявши російське угрупування в «котел». Міноборони Росії заявило про відхід з Лимана росіян на «вигідніші рубежі».

Місто було повністю захоплено російськими військами 26 травня. Тоді українські військові вийшли з Лиману, підірвавши за собою останній міст.

Лиман є стратегічно важливим містом для подальшого контрнаступу ЗСУ на територію Луганської області – відкривається можливість піти на Кремінну і Сіверськодонецьк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus