USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Каністерапія у бібліотеці: у Луцьку діти читають книги чотирилапому другу

7 Листопада 2019 17:05
У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва узялися реалізовувати проєкт каністерапії «Четвер із Пушею. Діти читають чотирилапому другу». Віднині щочетверга всі охочі дітлахи, попередньо записавшись, можуть прийти на безплатні заняття й почитати книгу, яку самі оберуть, лабрадору Євлампії, яку всі лагідно називають Пушею.

У бібліотеці кажуть, що ці заняття дуже корисні для дітей, які соромляться або не дуже хочуть читати. Присутність доброзичливої Пуші допоможе їм зняти психологічний бар’єр та стрес і допоможе досягти хорошої техніки читання.

«Ми вже проводили заняття з каністерапії з групами дітей, а нині вирішили спробувати індивідуальні заняття, аби заохотити школярів до читання, – каже головний методист обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Романюк. – Дитина заангажовує Пушу на пів годинки чи годинку, приходить і читає для неї. Це дуже добре для тих дітей, хто хоче ближче познайомитися з собакою, хто не має домашніх улюбленців, але дуже хоче».

Суть заняття в тому, що спеціально навчений собака, слухаючи, надихає дитину читати краще. У той час, коли малеча читає, собака-слухач просто дружньо дивиться, слухає, лащиться, позіхає, махає хвостом. Цю фінську психологічну методику успішно застосовують у бібліотеках Скандинавії. А відтепер така практика буде і в Луцьку.
«Такі заняття ми вже практикували з Анною Павлось, але зараз наш проєкт пішов на канікули, тому ми вирішили реалізовувати його в бібліотеці, аби заохотити діток до читання й відволікти їх від гаджетів, – розповіла головний бібліотекар краєзнавчого відділу бібліотеки, сертифікований кінолог Ольга Киричук. – Ми з Пушею їздили на тренінги та семінари, отримали ось таку хустинку та відповідні документи в київській волонтерській організації «Друг героя», де складали іспити на здібність до каністерапії. І тепер працюємо з дітками. Пуша дуже розумна, сприймає інтонації, настрої. Я щиро вдячна директорці бібліотеки, яка пішла на такий експеримент з допуском тварини в приміщення».

Ольга Киричук каже, що не кожна собака може стати каністерапевтом. Для цього вона мусить пройти соціалізацію, навчання й випробування на стресостійкість. Важливо, наскільки вона зорієнтована на людину. Собака, орієнтована на захист людини, під каністерапію не підходить. Це має бути собака-компаньйон.

Сьогодні для Пуші читає четвертокласниця Емілія Гребенюк. Дівчинка обрала книжку про Мері Поппінс.

«На такому заході я вперше. Мені дуже цікаво читати з собакою. Трохи страшно, але водночас весело, – ділиться враженнями школярка. – Коли я була маленька, мене налякала велика собака, то я їх боюся. Але потроху долаю свій страх, і в мене виходить. А Пуша просто чудова, мені дуже приємно читати для неї. Здається, що вона все-все розуміє».

Зручно вмостившись біля крісла-мішка, в якому сидить Емілія, Пуша уважно слухає про пригоди Мері Поппінс і малюків родини Бенкс. Ми ж навшпиньки виходимо з читального залу, аби не порушити цю ідилію. І наполегливо рекомендуємо: якщо хочете, щоб ваша малеча вдосконалила техніку читання й зарядилася неймовірним позитивом, йдіть до бібліотеки – там раді усім!

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
мама Показати IP 7 Листопада 2019 17:25
класна ідея! поведу малого)
Аліна Показати IP 8 Листопада 2019 12:03
А можна дорослим на такий тренінг?)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus