USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Капуста на луцькому ринку – 80 грн. Чому зросли ціни на базові овочі

19 Березня 2023 11:57
Цибуля за ціною золота – таке порівняння можна почути серед покупців у торгових рядах на одному з луцьких ринків. Люди щиро дивуються, як цей завжди доступний овоч міг так різко підскочити в ціні.

Разом із цибулею у вартості додали капуста та морква, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нині за кілограм цибулі на луцькому ринку в середньому потрібно заплатити 50-55 гривень за кілограм, у супермаркетах – навіть 70 гривень за кілограм. Ще рік тому, пригадують продавці, в цю пору цибуля коштувала максимум 15-20 гривень.

Цей овоч, як і капусту та часник, переважно везуть з-за кордону.

«Я чула, що в Одесі цибуля по 80 гривень. Я ніколи таких цін на цибулю не бачила... Війна. Все розбили, нічого не садять. Мусимо платити», – говорить лучанка.

Істотно зросла у вартості й морква – до 35 гривень за кілограм. В одному з супермаркетів міста ціна на моркву становить 40 гривень. Здорожчала теж капуста – 20-25 гривень за кілограм; молода – 80 гривень.

Продавці нарікають: купівельна спроможність у людей знизилася,тому вони рідше відвідують ринок.

У чому ж причина такого істотного здорожчання зазвичай дешевих овочів? Голова Асоціації фермерів Волині Руслан Хомич пояснює: усе через повномасштабну війну. Раніше цибулю найбільшими партіями вирощували на Херсонщині, частина якої тимчасово окупована ворогом. Також зросла вартість міндобрив, пального, насіння.
«Продукції немає. Через це ціни ростуть. Люди відмовлялися сіяти. До того ж, розпочалася повномасштабна війна. Всі були налякані», – зазначає Руслан Хомич.

Як додає, ускладнює ситуацію ще й те, що державні банки сьогодні переважно відмовляють фермерам у кредитах.

«Зараз фермери просять кредити під овочеву кампанію, аби закупити якісне насіння. Багато хто їх не отримує, тому не буде купувати насіння й не буде сіяти. Поки не пізно мала би втрутитися держава й дати овочевим господарствам хоча би кредити, не допомогу, а кредити, щоб можна було закупити насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, витратні матеріали», – коментує Руслан Хомич.

Він прогнозує, що, найімовірніше, ціни на овочі зростатимуть надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
скептик Показати IP 19 Березня 2023 12:18
в УРКАїні нічого не вигідно робити. вигідно тільки красти
лучанка до скептик Показати IP 19 Березня 2023 14:00
Бо все з Польші. Відгадайте чому ?
Вікторія Показати IP 19 Березня 2023 13:28
Спекулянти дуже вміло користуються ситуацією в країні.Продукція є,контролю над цінами немає....
лучанин Показати IP 19 Березня 2023 13:52
клоуни роблять те що вміють - смішити, але тепер не до сміху. Держава "відпустила" ціна але забула контролювати відповідність цін до мінімальних доходів, а не до середніх по країні. В 2019 році теперішній керманич запитував у Порошенка на олімпрійському стадіоні - як можна прожити на мінімальні зарплати, пенсії. А тепер керманич не задумується як тепер, при таких цінах, можна прожити? До чого прийшли під мудрим керівництвом? А тоді було легше!
Джура до лучанин Показати IP 19 Березня 2023 15:38
Часи Януковича ще "золотим" періодом України будуть з такими керманичами.
Тур Показати IP 19 Березня 2023 14:27
це якийсь жах, а не ціни. Цибуля стала коштувати дорожче за ківі та апельсини. А морква, а капуста... А ще хочуть людям комуналку підняти
Анонім до Тур Показати IP 19 Березня 2023 17:46
Для війська яйце по 17 грив за штуку(кілограм!??).кар топля 27гривкг .яблука- 51грив кг ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus