USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Карантин для України – це вбивство», – Комаровський про нові обмеження та заробітки на хворих

13 Листопада 2020 07:00
Коли ПЛР-тест може показати неправильний результат, протягом якого періоду хворий коронавірусом найбільш небезпечний для соціуму, чому захисні маски потрібно носити всім без виключення, чи переживе країна черговий жорсткий карантин та чи сприяє сильна віра швидшому одужанню?

Про це український педіатр Євген Комаровський розповів в інтерв’ю YouTube-каналу Vласть vs Vлащенко.

Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує до уваги своїх читачів найцікавіші витяги з розмови.

Чому ПЛР-тест у людини, хворої коронавірусом, може показати негативний результат?

Усе залежить від того, чи правильно взятий мазок. Це залежить і від людини, яка взяла мазок, і від того, що їв, пив пацієнт перед тестом. Наприклад, він попив чай, який змив слиз із носоглотки, і от мазок уже не вдалося взяти правильно. Тоді тест може бути негативним.

Це не єдина проблема. Так, позитивний ПЛР-тест говорить про те, що виявлено фрагмент вірусу, але він не говорить про те, що людина заразна. Тобто позитивний ПЛР-тест не дорівнює заразності. У людини ПЛР-тест може три місяця бути позитивним, а заразна вона протягом максимум 10 днів.

Як визначити, коли людина заразна?

Ніяк, ми не можемо цього виявити. Ми просто знаємо, що, як правило, хворий коронавірусом страшно заразний перші два дні до виникнення симптомів. Саме це все й поміняло. Спершу вважалося, що головна особливість вірусу полягає в тому, що він довго живе на поверхнях, говорили, що головні шляхи інфікування – це руки, очі і т. д. І всі стали ходити в масках, рукавичках, почали мити тротуари. А зараз все принципово змінилося. Максимальна заразність хворого – дві доби до виникнення симптомів і потім ще максимум 5-7 діб. Усе. Але головна біда полягає в тому, що протягом цього часу людина максимально добре почувається. Наприклад, сьогодні понеділок, людина максимально здорова, вона захворіє в середу, однак протягом понеділка-вівторка з неї сипле вірус.

Тобто найбільш заразні безсимптомні хворі?

Так, це головний висновок, до якого дійшла медицина на сьогодні. Це пояснює абсолютно все, зокрема всі наші прогнози, які не збулися. Унікальність коронавірусу полягає в тому, що пік заразності хворого – два дні до появи симптомів.

Це головна причина того, чому потрібно носити маски?

Це головна причина того, чому маски потрібно носити всім.

Я теж цього не розумів і ВООЗ фактично до червня говорила про те, що маски необхідні хворим, а потім з’ясувалося, що хворого і здорового на якомусь етапі не можна відрізнити. Тому маски потрібно носити всім. Людина, в якої немає симптомів, може виділяти вірус. Коли ми надягнемо маски на всіх, тоді мінімізуємо ризики.

Наголошую, що потрібно носити респіратори та маски без клапана, адже через клапан ти виділяєш необроблене повітря, ти його не затримуєш і в результаті заражаєш інших. Маски і респіратори з клапанами потрібні лікарям, аби їм легше дихалося в операційній.

Чи варто знову вводити жорсткий карантин?

Країна помре. Це не вирішення проблеми.

Так, на думку, наприклад, Голубовської (інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська, – ВН), людини, яка знаходиться в епіцентрі, в оточенні сотень тяжко хворих пацієнтів, будь-який карантин – це перепочинок із надходженням нових хворих. Але для країни в цілому карантин – це вбивство. До того ж, як завжди, карантин у нас перетвориться на фікцію, тому що немає ні сил, ні коштів для того, щоб він діяв. Зайдіть у будь-яку церкву. Мої друзі нещодавно хрестили дитину. У церкві – натовп і жодної людини в масці. А носи, що стирчать над масками…

Ви консультували Юлію Тимошенко чи Олену Зеленську, коли вони захворіли коронавірусом?

Ні.

Я сподіваюся колись дізнатися, хто ті люди, які щось нашептали Зеленському про Комаровського. Я просто хочу про це дізнатися. Тому що, якби він хоч раз у місяць зателефонував і поставив конкретні запитання, знаючи, що за моїми порадами не стоїть жага до посад чи грошей, а лише бажання, щоб країна не робила дурниць, то тоді, можливо, не було б такої ганьби, як зараз…

Ось приклад. Вірус ідеально поширюється всередині погано провітрюваних приміщень. Яка зараз в Україні погода? Ну чому не можна було, плануючи вибори на цей період, зробити їх під тентами на свіжому повітрі, у шкільних дворах? До того ж погода сприяла. Крім того, в нас велика кількість фірм, які роблять відкриті торгові павільйони, які можуть облаштувати ті палатки… Як можна було так проводити вибори, коли купа бабусь стоять усередині й вивчають кандидатів біля таблиць. А хтось може оцінити рівень повітрообміну на території виборчої дільниці? Вдумайтеся, адже є норми роботи вентиляційних систем. І це чомусь повинен говорити я.

Так, в Україні є Науковий інститут епідеміології та гігієни. А хтось знає прізвище його директора? Ні? І я не знаю. А насправді прізвище директора інституту епідеміології та гігієни повинно бути відомим кожному українцю. Логічно ж? У такий то час. Він повинен не вилазити з телебачення, він має бути в складі національної ради з ліквідації коронавірусу. Однак немає ніякої ради, нічого немає. Хоча зараз у рамках Ради національної безпеки і оборони повинен бути створений надзвичайний орган із ліквідації епідемії, який матиме великі повноваження, можливість приймати рішення, призначати податкові пільги і т. д. Це вкрай необхідно.
Я отримую 100-200 листів на день. Я знаю про все, що відбувається, так, як ніхто цього не знає. Просто нікому не потрібно те, що знаю я. Я маю приклади з усіх обласних центрів, як люди в один день здають тести в різних лабораторіях і отримують різні результати. Якщо ПЛР-тест залежить від якості мазка, то виявлення імуноглобуліну g і м залежить тільки від якості тесту. І якщо в одному місті різні лабораторії видають кардинально різні результати, то виникає питання: хто контролює роботу лабораторій?

Наступний приклад. Людині потрібно відпочити в Єгипті, а щоб поїхати в Єгипет, треба здати тест. Людина приходить здавати тест і її запитують: вам для себе чи для Єгипту? Це дуже важливо. Тому що, якщо до лабораторії туристична фірма направила людину здавати тест, то обов’язково потрібно написати негативний результат, адже в іншому разі ніхто не заробить. Це вже навіть не кримінал. А хто це контролює? А про це хтось узагалі знає?

Особливість 2020-го року. Найкрутіше – це не наркотики, нафта чи зброя, а тести на коронавірус. Ми ж не такі лохи, як у Словаччині, де всім громадянам тести зробили безкоштовно. Ми круті, ми на своїх заробимо… На сьогодні завдання уряду – сказати лабораторіям: ми будемо компенсувати витрати, але тести ви робитимете безкоштовно, ми вас не обтяжуватимемо податками за ці аналізи, тільки зробіть їх доступними. Хтось може до цього додуматися?

Також відомо, що тяжко хворого потрібно покласти на живіт. А ви спробуйте дорослого чоловіка, в якого все болить, покласти на живіт. Він не може лежати. Люди влаштовують цілі конструкції з подушок із отвором для живота, щоб покласти пацієнта, аби він міг лежати і не помер. А скільки в Україні заводів, які виготовляють матраци? А можна зараз поставити перед ними термінове завдання із виготовлення матраців з отворами для животів? Але нікому це не потрібно.

Зараз необхідно робити знижки на такі матраци, на все кисневе обладнання, на всі вентиляційні системи, не обтяжувати заводи податками, а навпаки надати їм державну допомогу. Це робота держави. До того ж на всіх каналах мають розповідати про те, як облаштувати вентиляцію, витяжку, адже безліч даних засвідчують, що в сухому повітрі вірус годинами знаходиться в активному стані. Зараз почався опалювальний сезон. А я ж говорив про те, що, як тільки розпочнеться опалювальний сезон, буде різкий підйом захворюваності, тому що немає вентиляцій, а протяг – гірше коронавірусу, ніхто не знає, що таке гідрометр, нікому нічого не потрібно і на хворих людей усім просто начхати.

Читати також: «Це вбиває купу людей», – Комаровський пояснив, чому при COVID-19 не можна приймати антибіотики

Найстрашніше – це наша, як я це називаю, Антимазайщина. Так, був Дід Мазай, який рятував зайців. Є два варіанти: коли зайці гинуть під час повені, то можна бити їх по голові веслом і запасатися зайчатиною або ж рятувати їх. От у нас Антимазайщина. Коли людям погано, то завдання – не допомогти їм, а максимально на них заробити, адже помираючий зніме з себе останню сорочку. І це політика держави протягом багатьох років. І якщо людина, котра до такої політики не має ніякого відношення, стає президентом і йде в руслі цієї ж політичної парадигми…

Найбільш нице, що можна уявити, – це заробітки на людях, які помирають. Коли стикаєшся з тим, скільки коштують ліки для онкохворих в Україні… Це просто свавілля. Я наголошую: державна система в країні абсолютно аморальна. Скоріше країна загине, ніж сюди повернеться мораль. Я не бачу механізмів, як її можна повернути.

Чи допомагає в лікуванні віра?

Віра лікує і рятує. Людина принципово відрізняється від тварин тим, що робота її внутрішніх органів напряму пов’язана з існуванням думок. Тому наші емоції, люди, які нас оточують, дуже сильно впливають на наше здоров’я, на тонус судин тощо. Зрозуміло, що важливу роль відіграє кількість стресів, тому потрібно вчити людей психогігієні соцмереж, не дивитися телевізор, корисно проводити вихідні. Є різні прийоми психореабілітації і технік відпочинку, які працюють. Загалом будь-яка техніка, під час якої ти сидиш і думаєш про своє здоров’я, працює.

Чи в хворих коронавірусом можуть виникати панічні атаки?

Ще в травні я записував відео, в якому розповідав, що до 30% хворих середніми і тяжкими формами мають психічні розлади. Це специфічна особливість вірусу, яка підкріплюється інформаційним полем, тому тема суїцидальних нахилів для пацієнтів – дуже актуальна.

Пам’ятаю, коли був студентом і працював у харківському Інституті загальної та невідкладної хірургії у відділенні реанімації медбратом, там пацієнт, у котрого був післяопераційний психоз, розбив вікно і випав із восьмого поверху. Він помер. Це ще був СРСР. Проводили розслідування, засідала комісія обкому партії, директору інституту винесли строгу догану, на вікнах поставили решітки…

Так, у ковідних відділеннях мають бути ґрати на вікнах. Але де взяти гроші на заміну вікон чи встановлення ґрат? Кому потрібні ці життя? Чи ви думаєте, що в медсестер чи санітарок є час наглядати за всім? Або коли дужий чоловік біжить до вікна головою вперед, його хтось зможе зупинити? Ці питання теж потрібно обговорювати. Це тема для дискусій у професійному колі. І керувати цією дискусією повинен один центр у країні, котрому всі підпорядковуватимуться (і рятувальники, і поліцейські зокрема). Усі рішення, пов’язані з коронавірусом, повинні виходити з одного центру. І кожні збори мають проходити тільки за умови, що в приміщенні наявна вентиляційна система, котра забезпечує потік 50 кубометрів повітря на годину, з температура +20 та вологістю 40%... Не потрібно забороняти, необхідно створювати безпечні умови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
володимир Показати IP 13 Листопада 2020 09:05
піарний долбо***ак
@ до володимир Показати IP 13 Листопада 2020 09:56
- При ющенку ще був такий самий доктор ПІ.!
мама до володимир Показати IP 13 Листопада 2020 15:16
ну и в чем пиар здесь? в чем он не прав? в том, что руководству страны на***ть на людей? что деньги на борьбу с эпидемией закатали в асфаль, вместо того, чтобы строить кислородные станции, дать доплаты медработникам, закупить лекарства для больниц?
Валентин Показати IP 13 Листопада 2020 09:06
Не сотворіть собі кумира. Комаровського можна послухати але жити треба своїм розумом.
А Показати IP 13 Листопада 2020 10:17
а працюпати він в інфекційному відділенні не хоче?-звичайно в інтернеті легше.
громадянин України Показати IP 13 Листопада 2020 10:22
https://kurs.com.ua/novost/239449-mask-soobshil-o-neozhidannih-rezultatah-covid-testov
громадянин України Показати IP 13 Листопада 2020 10:23
Ілон Маск здав 4 тести в різних місцях в один день. Два позитивних, два негативних...
Лучанин Показати IP 14 Листопада 2020 20:13
У багатьох коронавірус проходить безсимптомно, раніше ці люди називались здорові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus