USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 42.60 42.90
  • PLN 9.75 9.90

«Білорусь – глобальний соціальний експеримент», – Комаровський про пандемію і відпочинок цьогоріч

5 Травня 2020 07:00
Авторитетний український педіатр Євген Комаровський пояснив, чи можна зміцнити імунітет, приймаючи пігулки, розповів, як сприймає рішення білоруської влади в умовах пандемії коронавірусу, та поділився, коли планує відправитися на відпочинок.

На запитання своїх підписників лікар відповідав у прямому ефірі.

Інформаційне агентство Волинські Новини виокремило для своїх читачів найцікавіше.

Від чого залежить зміцнення імунітету?

Як розповів Євген Комаровський, укріпити імунітет можна, однак для цього недостатньо лише включити в раціон окремі продукти чи приймати вітаміни.

«Зміцнення імунітету – це фізичне навантаження, відсутність шкідливих звичок у харчуванні, відсутність зайвої ваги, стресів, стерильності, тому що наша імунна система повинна постійно контактувати з купою бактерій, регулярні позитивні емоції, регулярний секс і свіже повітря», – сказав лікар.

Він додав, що, на жаль, не всі бажають займатися спортом, сідати на дієту, любити близьких, не конфліктувати, радіти, зокрема й успіхам інших людей, і бажати всім добра.

Окрім того, Комаровський наголосив, що імунна система багатофакторна, тому її не можна укріпити якоюсь чудодійною пігулкою, але оскільки люди в це щиро вірять, окремі компанії просто заробляють на цьому гроші.
На відпочинок – у липні-серпні

На жаль, як зауважив педіатр, ситуація щодо розвитку пандемії коронавірусу в світі не піддається прогнозам, тому, плануючи відпочинок, треба зважати не тільки на епідемічні чинники, а й на політичні.

«Я практично не сумніваюся, що в липні-серпні можна буде їхати на море. Принаймні, я планую подорож на серпень. Але ми не знаємо, що надумають наші політики», – сказав лікар.

Читайте також: Луцький турагент: коли закінчиться туристичний карантин і чи планувати відпочинок цьогоріч

У Білорусі колективний імунітет вироблять 40% населення, у Чехії – 20%

Комаровський закцентував, що за ситуацією в Білорусі пильно спостерігає майже увесь світ. Увага до цієї країни, на його думку, зберігатиметься до кінця року.

«На сьогодні Білорусь – один із глобальних соціальних експериментів. Ніхто не знає, добре це чи погано. Немає єдиної думки щодо того, чи правильні рішення приймає Лукашенко, – переконаний лікар. – Однозначно, виступ президента, в котрому він говорить про те, що все життя Пасху зустрічав у церкві, тож знову піде і всіх закликає, – це помилка. Теж помилка – не зупиняти масові заходи і не зважати на ситуацію. Однак ще більша помилка, коли в Україні закривають малий бізнес, але не дають людям нічого взамін. Так, є сенс соціально дистанціюватися, не підходити одне до одного, сидіти вдома, коли держава все розуміє й надає фінансову допомогу громадянам, аби вони не померли з голоду. Але коли держава не дозволяє виходити громадянам із дому, попри те, що в людей немає фінансів, це реально страшна ситуація».

Лікар зазначив, що держава, в котрої немає грошей на фінансову допомогу своїм громадянам у період карантину, повинна була б усіма можливими способами захищати вразливу категорію населення, зокрема людей похилого віку, а от усім іншим – дозволити працювати.

«Наприклад, у Чехії чи Німеччині, де строго дотримувалися карантину, ймовірно 15–20% населення вироблять колективний імунітет до коронавірусу, а в Білорусі – 40%, – зазначив Євген Комаровський. – Восени в тій же Чехії, де імунітет буде наявний лише у 20% населення, може розпочатися нова епідемія захворюваності. Знову ж таки потрібно буде закривати всю країну, впроваджувати карантин, зупиняти економіку і втрачати гроші. А в Білорусі, ймовірно, складеться зовсім інша ситуація».

Лікар наголосив, що той шлях, котрий обрав Лукашенко, з медичного погляду не можна назвати неправильним, однак помилково не скасовувати масові заходи, наприклад парад на 9 травня.

Кінець ери антибіотиків?

Також педіатр торкнувся теми антибіотиків. На його думку, пандемія коронавірусу не призведе до зникнення антибіотиків із полиць аптек.

«Бактерії несуть загрозу не тільки людині, а й тваринам, птахам, рослинам. Біологічні об’єкти змушені боротися з бактеріями, тому вони синтезують різні речовини, які є природними антибіотиками. Тож я вважаю, що скоріше за все ми навчимося ці речовини виділяти, якщо наявні зараз втратять ефективність. Але зверну увагу на те, що ми повинні вже негайно сприймати антибіотики стримано й адекватно», – сказав Комаровський.

Читайте також: «Сидіть удома», – Євген Комаровський про прогулянки, провітрювання і миття рук у тазику
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Отакої Показати IP 5 Травня 2020 07:20
Шоумен знову на екрані-прогнози,прогнози....і не більше.Епідемію мають коментувати і давати поради епідеміологи,а не шоумени.
Дідо Показати IP 5 Травня 2020 09:23
Білорусь глобальний експеримент. Ги. Ні якраз Україна та інші це глобальний експеримент. А Білорусь острівець безпеки і затишку.
Пер до Дідо Показати IP 5 Травня 2020 09:58
Головне що би рашка кредити вчасно Білорусі видавала, а все інше бульбашам по барабану. Затишку там і безпеки, рівно стільки як у громадському туалеті.
Дідо до Пер Показати IP 5 Травня 2020 13:31
Ви не забувайте власне кредити МВФ виплачувати. Певно кріпаки пана Потоцького теж хизувалися походженням свого пана - "ми холопи князя Потоцького, а не пана Вишеньки''. Гигиги.
Ви здорові? до Дідо Показати IP 5 Травня 2020 10:02
Це так само, як миша дивиться на мишоловку, а в ній сир і тишина (БЕЗПЕКА І ЗАТИШОК), це і є Білорусь. Росія мишоловку вже захлопнула, а наші підсліпкуваті олухи ще бекають бо в совок хочуть.
Дідо до Ви здорові? Показати IP 5 Травня 2020 13:28
За вами дверцята пастки МВФ вже давно зачинилися а ви ще продовжуєте гризти сир не розуміючи цього.
Ви здорові? до Дідо Показати IP 5 Травня 2020 20:06
Дідику, та вже зрозуміло що ви мрієте про Малоросію в складі паРаші, зрозуміло. Так що просто вспокойтесь. А білорусів шкода, повірили пришелепкуватому картохенфюреру.
Анонім до Ви здорові? Показати IP 6 Травня 2020 13:50
Себе пошкодуй, недолугий.
Ви здорові? до Анонім Показати IP 6 Травня 2020 15:02
Да таваріщ, таки в саму точку, від того ви й скавінчите. Ви ущербний малорос з совковою кашою в голові. Що ж, вам би нормального лікаря, бо тут явна психіатрія.
Анонім до Дідо Показати IP 5 Травня 2020 10:12
Дід, прийми таблетки від шизи.
Дідо пасажир Показати IP 5 Травня 2020 09:24
Покажіть йому на глобусі Білорусь. "Глобальний". Аххаха.
! до Дідо пасажир Показати IP 5 Травня 2020 10:00
Да немає вже Білорусі. Є федеральний округ паРаші. Продана Білорусь, продана, за подачки, супсидії, нафту, газ і позички від рашки. Так що, нажаль тільки федеральний округ.
Дідо до ! Показати IP 5 Травня 2020 13:12
Вільні українці заглядують в всі МВФ чекаючи наступного траншу, президент з телебачення переконує що це потрібно як вода. Еге, вільні.
Ііі до Дідо Показати IP 5 Травня 2020 14:19
Просто пролікуйтесь дідику.
Анонім до Ііі Показати IP 6 Травня 2020 13:51
Тобі навіть лікування не допоможе.
lii до Анонім Показати IP 6 Травня 2020 14:59
Просто випий заспокійливого і не гавкай.
Драник Показати IP 5 Травня 2020 12:47
Чому усі пишуть про Білорусію як незалежну державу, якщо це 23 республіка московії.
Дідо до Драник Показати IP 5 Травня 2020 13:48
Щось з Московії до нас на заробітки на Волинь не їдуть. А от наші поліщуки там вже 20 років будують.
Лучанин до Драник Показати IP 5 Травня 2020 14:57
А чому такі як ви ображають сусідню країну, в той час як мільйони українців виїхали за кордон, ще мільйони на заробітках і ще мільйони мріють виїхати...
888 до Драник Показати IP 5 Травня 2020 15:58
додай ще до цього без єдиного кредиту МФВ, з медециною більшовика Семашко і з найкращим лікуванням раку в світі((( а тепер оглянись..... чи в тебе .. хоча б 10 % написаного вище
ПРО!!! до 888 Показати IP 5 Травня 2020 20:10
А тепер більш детально про кредити. Білорусь закредитованааРашою на три життя вперід. І це в першу чергу доларові кредити без яких від Білорусі залишиться пшик. Ну і кредитування дешевим нафтою і газом ... також не забувайте. Крім того, всі ключові галузі і підприємства в руках російського олігархату. ТРУБА продана газпрому. ТАК ЩО, Білорусь вже продана, шкода, але це так. А ви просто марите за совком і молодістю,от і все.
Анонім до Драник Показати IP 6 Травня 2020 13:53
А ти чий придаток? Автономний? Незалежний ? Бомжклас?
Хаха до Анонім Показати IP 6 Травня 2020 14:57
Ось бачите, шановний совок, аргументів у вас немає, от і починаєте лайном кидатись. Мені вас навіть не шкода. Ви вже пережиток минулого, але хочете затягнути туди всіх. Просто й далі давіться своїм л*йном.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus