USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Хочеться ще пожити». Як 19-річна каратистка з Запоріжжя облаштувалася на Волині

4 Березня 2024 08:12
19-річна спортсменка разом із сім’єю мусила полишити все в Запоріжжі й переїхати на Волинь. Єлизавета Фоменко поділилася своєю історією про дорогу і важливі зустрічі на Волині, які допомогли їй зберегти любов до карате.

Дівчина є кандидаткою в майстри спорту із традиційного карате, чемпіонкою і призеркою України, Європи та світу, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Ми з мамою о третій ночі дивимося, що обстрілюють ГЕС. Малий брат і вітчим сплять. І ми розуміємо, що так не піде. Мала дитина, а я – в 11 класі... Хочеться ще трошки пожити», – говорить Єлизавета.

Нині вона студентка волинського вишу. В березні 2022-го з батьками і дворічним братом вони залишили дім у Запоріжжі, який лише за 40 кілометрів від Дніпровської ГЕС.

«Їхали я, мама з малою дитиною і вітчим. Я – з переноскою на передньому сидінні з собакою, – пригадує дівчина. – Ти сім годин стоїш на холоді. Ми три дні їхали сюди... За три дні проїхали всього 1000 кілометрів».

На Волині сім’я оселилася в Заборолі Луцького району. Єлизавета, мешканка великого міста, згадує, що спочатку було непросто та допоміг спорт.

«Коли я переїхала сюди, то ми жили в селі, в Заборолі. Я з великого міста і там постійно якийсь рух, а тут село, поряд сусіди з козою, ліс… Боже, що тут робити? Я виходила просто вздовж траси бігала, вправи робила, тобто ніколи не зупинялася і постійно рухалася», – говорить Єлизавета.

Читати ще: «Їхали в нікуди»: історія переселенки із Запоріжжя, яка з сім’єю переїхала до Луцька

Зі школи, наслідуючи дідуся і батька, які займалися боротьбою, дівчина захопилася традиційним карате. Маючи 10-річний досвід, не покинула улюблений вид спорту і на новому місці. Карате допомогло обрати фах – вступила у Волинський національний університет імені Лесі Українки на факультет фізкультури, спорту та здоров’я. Тепер у свої 19 років дівчина є кандидаткою в майстри спорту із традиційного карате, чемпіонкою і призеркою України, Європи та світу.

«Я майже на всіх змаганнях спершу займаю третє місце, а потім – друге і перше. Таким чином у мене протоптаний шлях, і так вийшло із чемпіонатами Європи і світу», – зауважує дівчина.
Тренери Єлизавети згадують: побачили її потенціал одразу і почали готувати до змагань.

«Прийшла, подивилися, що досить добре підготовлена людина і так почалося», – говорить тренер Сергій Цимбалюк.

«Готуємо Лізу до чемпіонатів, як і інших спортсменів. Результат є», – наголошує тренер Юрій Новосад.

Аналізуючи можливості спортшколи в Запоріжжі й на Волині, Єлизавета каже, що тут має набагато більше уваги: «Школа карате в Запоріжжі – це велика кількість людей. Тренер особисто тобі приділяє уваги за тренування, може, чотири хвилини. А тут повністю індивідуальний підхід. Мене два тренери готували до чемпіонату. Вони віднеслися до цього максимально серйозно».

На Волині дівчина поки не брала участі у змаганнях із карате. Але плани має амбітні. Каже, що в майбутньому сама буде організувати турніри, щоб молодь знала про карате більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus