USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Хроніка репресій: у Луцьку відкрили фотовиставку «Історії з окупованого Криму»

28 Березня 2023 17:16
22 фотографії Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук, що їх експонують нині в ART GALLERY (п'ятий поверх ЦУМу) є документами, які свідчать про масштабні переслідування російською владою громадян окупованого Криму.

Луцьк став п’ятим містом, де презентують фотовиставку. До цього її експонували на міжпарламентському саміті Кримської платформи у Загребі (Хорватія), у Хмельницькому, Кропивницькому, Чернівцях, Дніпрі. Далі світлини покажуть у Львові, а згодом у Празі та Брюсселі.
Спікери заходу: голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, репортерка Альона Савчук, заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін, керівник Відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в АР Крим Євген Бондаренко.
Розповідає Альона Савчук: «27 березня минуло чотири роки, як росіяни у кількох районах окупованого Криму провели масштабні обшуки. Ця наймасовіша акція, під час якої за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі заарештували 25 кримських татар, поклала початок ініціативі «Справа 25-ти». Більшість ув’язнених – активісти, журналісти, волонтери – ті, хто допомагав раніше ув’язненим, мої гарні друзі... Ці світлини було зроблено з 2014 до 2019 року. Ми ще тоді могли відвідувати півострів. Працювали по двоє. Приїжджали у Крим зазвичай на два-три тижні, з періодичністю в кілька місяців. Перетинали кордон і, звичайно, не афішували, що ми журналісти, адже за ними постійно стежать агенти фсб. Спілкувалися з людьми, відвідували родини ув’язнених, фіксували судові процеси. За нашу роботу отримали заборону на в’їзд до Криму від 10 до 35 років».
Одним із безпосередніх свідків окупаційної політики росіян є Петро Вигівський, сина якого з 2014-го ув’язнено за сфабрикованою справою про шпигунство.

«Мій Валентин та ще один українець Віктор Шур – у тюрмі. Сина майже п’ять років утримували в штрафному ізоляторі. Спілкуємося лише листами. Востаннє мама його бачила у січні-лютому 2017 року».
Найстрашніше, що репресії тривають. За офіційними даними, з початку російської окупації Криму заарештовано понад 140 осіб. Більшість із них – кримські татари. 43 українських активістів викрадено. 11 з них вважаються зниклими безвісти. За ґратами утримують 15 журналістів…

Власне, «Історії з окупованого Криму» про це. Про те, що потрібно говорити правду, аби її почуло якомога більше людей. Про те, що потрібно фіксувати злочини. Про те, що Крим обов’язково повернеться до України, а несправедливо ув’язнені вийдуть на волю.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus