USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Від корабликів у пляшці та майстеркласів до фотохроніки репресій: луцька ART GALLERY – це не лише виставковий простір

10 Липня 2023 11:14
З часу першої експозиції – 1 квітня 2019 року – в ART GALLERY, яка розташована на п'ятому поверсі центрального універмагу «Луцьк», відбулися сотні цікавих подій. Це місце приваблює лучан і гостей міста, різних за віком та вподобаннями, адже ключова концепція діяльності простору передбачає різноплановість.

«І це не просто слова! Власне, метою відкриття простору й була організація та проведення культурно-просвітницьких заходів. Простіше кажучи, аби відвідувачі ЦУМу не лише мали змогу щось придбати, але й поринули у світ мистецтва. Варто лишень пригадати знакові події, які відбулися у нас», – каже куратор артгалереї Дмитро Зінько.
Галерея працює з 2019 року. За цей час тут проходили виставки волинських художників, митців з різних куточків України та світу – і знаних, і маловідомих широкому загалу.

«Акцент робимо не лише на виставковій діяльності. У нас періодично відбуваються лекції із історії мистецтва для студентської молоді, майстеркласи з образотворчого мистецтва та вивчення англійської мови для дітей і дорослих, благодійні концерти тощо. Хоча, звичайно, і про виставкову діяльність не забуваємо. Намагаємося відкривати для наших відвідувачів нові імена у мистецтві. Зазвичай щодва тижні змінюємо експозицію, тому в нашій галереї завжди можна побачити щось цікаве», – пояснює Дмитро Зінько.
Серед знакових подій, які відбувалися у галереї, Дмитро Анатолійович пригадує виставку графічних робіт представника інтуїтивного мистецтва, індуса за походженням Шрі Чинмоя.

Також запам’яталася одна з перших експозицій у ART GALLERY: виставка мініатюрних кораблів у пляшках Володимира Ящука. «Це був ще один приклад того, що наша діяльність спрямована на те, аби підтримувати креативних людей, які не завжди мають офіційні статуси чи визнання. Показати унікальні роботи, яких аж 188, було давньою мрією Володимира. На жаль, багато хто тоді його не розумів. Ми ж зрозуміли й підтримали. Тоді ж майстер отримав відзнаку Книги рекордів України», – розповідає Дмитро Зінько.
Читати ще: Вітрила з павутини, лушпиння та пір’їн: у Луцьку відкрилася виставка мініатюр з книги рекордів України. Фото

Пам’ятними були і мистецький проєкт «Коляда в ЦУМі», в рамках якого пройшов благодійний концерт за участі творчих колективів, і виставка творчих робіт дітей із розладами аутичного спектру «Я намалюю…»

Одна з останніх експозицій заслуговує на окрему згадку. 22 світлини проєкту «Історії з окупованого Криму» презентували у Хмельницькому, Кропивницькому, Чернівцях, Дніпрі, Львові, на міжпарламентському саміті Кримської платформи у Загребі, Празі та Брюсселі. Фото є документами, які свідчать про масштабні переслідування російською владою громадян окупованого Криму.
Читати ще: Хроніка репресій: у Луцьку відкрили фотовиставку «Історії з окупованого Криму»

Нині ж у галереї експонують яскраві роботи лауреатки Міжнародної мистецької премії імені Архипа Куїнджі за 2023 рік киянки Ольги Гайдамаки. Художниця у своїх живописних історіях, об’єднаних символічною назвою «Квітування», поєднує класичні народні образи та сюжети з сучасними техніками. Її герої взаємодіють з силами природи, духами пращурів, звертаючись до традицій та обрядів, органічно вростають у Всесвіт української культури.
Виставка триватиме до 1 серпня, тому поціновувачі сучасного мистецтва ще мають час відвідати ART GALLERY на п'ятому поверсі центрального універмагу «Луцьк».

Скориставшись нагодою, Дмитро Зінько проанонсував благодійну виставку світлин «Дні світла». Її створив молодий фотограф із Херсона, боєць ЗСУ Антон Балан. На його знімках – історія звільнення міста від російських окупантів, емоції, переживання, радість. Відкриття «Днів світла» – на початку серпня.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus