USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Хто буде контролювати новий склад ЦВК

21 Вересня 2018 07:40
Сьогодні у Верховній Раді депутати проголосували за 14 нових членів Центральної виборчої комісії, кандидатури яких президент подав у лютому цього року. Ще два старих члена ЦВК зберегли за собою місця, їх повноваження закінчаться в квітні 2021 року. Одне вакантне місце буде квотою «Опозиційного блоку», який відмовився брати участь у розподілі місць через те, що його квоту зменшили до 1 людини.

Інформацію про всіх членів ЦВК, затверджених сьогодні, і те, хто є чиєю людиною, оприлюднила Страна.

Алла Басалаєва («Відродження») - 280 голосів «за». Екс-завідувачка відділу юридичного управління ЦВК з представництва інтересів комісії в судах, суддя Дарницького райсуду Києва. Кар'єру в ЦВК почала в 2005 році. У 2015 році проти судді Алли Басалаєвої було відкрито дисциплінарне провадження, яке згодом закрили. Незважаючи на те, що формально вона висунута від партії «Відродження», в кулуарах Ради її вважають креатурою Банкової.

Наталія Бернацька (НФ) - 307 - «за». Два роки тому молодий юрист з Одеси стала першим заступником міністра юстиції (міністр юстиції Петренко - людина з команди лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка). Перед цим вона займала посаду урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Також вона встигла побувати помічницею народного депутата Мустафи Джемілєва. У минулому році Наталія Бернацька вийшла заміж за керуючого партнера юридичної фірми Integrites. Отже, вона - людина НФ.

Михайло Вербенський (БПП), 286 - «за». Директор департаменту моніторингу та організаційно-інспекторської роботи Міністерства внутрішніх справ. Раніше обіймав посаду заступника міністра в 2007-2010 роках при Юрії Луценку. Здебільшого, це - людина Порошенка, хоча, з урахуванням все більш самостійної гри глави ГПУ, може все змінитися.

Андрій Євстігнеєв («Батьківщина»), 309 - «за». Адвокат, спеціалізується на консультуванні з податкових ризиків і викладач КНУ. Допомагає депутату від «Батьківщини» Борису Тарасюку. Саме екс-міністр МЗС рекомендував його до складу ЦВК. Андрій Євстігнеєв - людина Тимошенко.

Ірина Єфремова (НФ), 307 - «за». Депутат партії «Народний фронт», яку називають подругою Антона Геращенка. У цьому році вона закликала обмежити перебування журналістів в їдальні українського парламенту, оскільки вони проводять там більшу частину часу і не дають нормально поїсти і поспілкуватися з колегами. Часто Ірина Єфремова з'являється в парламенті з дорогими брендовими аксесуарами. Вона підтримує Арсенія Яценюка.

Ольга Желтова (БПП), 305 - «за». Заступник завідувача секретаріату комітету Ради з питань правової політики і правосуддя. Була помічницею депутата від «Нашої України» Юрія Ключковського. Підтримує Порошенка.

Олег Конопольський (БПП) 280 - «за». Адвокат, який в 2010 році був довіреною особою Арсенія Яценюка на виборах президента. Захищав в суді інтереси екс-мера Києва Олександра Омельченка. Спочатку в 2016 році в ЦВК його готували від «Народного фронту», але в результаті він там опинився за квотою БПП як людина Порошенка.

Світлана Кущова (БПП), 306 - «за». Юрист, екс-помічниця Петра Порошенка в Раді 7-го скликання. У 2003 році захищала інтереси Віктора Ющенка у справі про результати виборів, коли в результаті Верховний Суд скасував постанову ЦВК про перемогу Віктора Януковича і зобов'язав провести повторне голосування. Була кандидатом в депутати від «Нашої України - Народної самооборони» в 2007 році, але в парламент не пройшла. Також підтримує Порошенка.

Ольга Лотюк (БПП), 296 - «за». Доцент кафедри конституційного та адміністративного права Київського національного університету ім. Т. Шевченка. За інформацією ЗМІ, в список висуванців від БПП вона потрапила за протекцією свого двоюрідного брата Олексія Горащенкова, колишнього першого заступника керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента (його звільнили в липні). Ім'я Горащенкова свого часу назвала в якості куратора від Банкової екс-керівник департаменту фінансового контролю НАПКА Анна Соломатіна, коли вона звинуватила керівництво агентства в фальсифікуванні результатів спецперевірок претендентів на посади держслужбовців. Лобіює інтереси чинного президента.

Віталій Плукар (БПП), 302 - «за». Завідувач відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади та підтримки їх правотворчих ініціатив департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Адміністрації президента. Людина Порошенка.

Євген Радченко («Самопоміч»), 289 - «за». Директор з розвитку міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна». Колишній експерт Венеціанської комісії, працював консультантом депутата від «Нашої України» Володимира Стретовича. Представляє «Самопоміч», вхожий в орієнтоване на країни Заходу коло грантоотримувачів.

Тетяна Сліпачук («Воля народу»), 317 - «за». Тетяна Сліпачук - юрист, президент «Української арбітражної асоціації», працювала в юридичній фірмі «Василь Кисіль і Партнери». Раніше була членом комісії з відбору на керівні посади в Державному бюро розслідувань за квотою президента Порошенка. Отож, це - людина Порошенка.

Леонтій Шипілов (НФ), 308 - «за». Доцент кафедри міжнародного права і спеціальних правових дисциплін Національного університету «Києво-Могилянська академія». Його політична кар'єра була пов'язана з партіями «УДАР» і «Народний фронт». У 2012 році він брав участь в парламентських виборах від партії «УДАР», в 2014-му працював помічником нардепа від Народного фронту Миколи Велічковича. А також був радником спікера Верховної Ради Андрія Парубія. На даний момент це людина «Народного фронту».

Тетяна Юзькова (Радикальна партія) 307 - «за». Юрист, дочка першого голови Конституційного Суду України Леоніда Юзькова. У ЗМІ її називали першою дружиною глави «Радикальної партії» Олега Ляшка. Була адвокатом Ляшка в справі про наклеп на адресу Василя Дурдинця. Підтримує Ляшка.

Олег Діденко був призначений в 2014 році за квотою УДАРу. Його повноваження закінчаться в квітні 2021 року. Київський рантьє був засновником фірми, яка займається натяжними стелями, а також фірми, яка надавала консьєрж-послуги. Він очолює дочірню компанію НАК «Нафтогаз України» - «Газ України». Його дружина керує розважальним комплексом VIP-рівня «Червона Рута» під Києвом. УДАР зараз формально перебуває в процесі злиття з партією президента. Але лідер УДАРу Віталій Кличко веде свою гру. Тому позиція Діденка двояка. Почасти це - людина президента, почасти - Кличка.

Катерина Махніцька була призначена у 2014 році за квотою «Свободи». Її повноваження. як члена ЦВК, закінчаться в 2021 році. Дружина екс-генпрокурора Олега Махніцького, юрист. Людина «Свободи» (Олег Тягнибок, Махніцький, Ігор Кривицький).

Отже, підрахуємо

У ЦВК 17 облікових членів і 16 реальних. З них у президента - 7 осіб. І ще двоє - під питанням. Одна людина Луценка, друга - Кличка. Якщо обидві зіграють разом з Порошенком, то в останнього буде більшість у складі ЦВК. Якщо ні, то президенту потрібно буде ще з кимось домовлятися. Крім того, потрібно враховувати, що кворум (при якому ЦВК взагалі може приймати будь-які рішення) - 11 осіб. Тобто, навіть якщо Банкова домовиться з «кличківцями» і «луценківцем» і збере 9 голосів, їй потрібно буде ще домовиться з трьома членами, щоб вони прийшли на засідання комісії. І це можуть бути або 3 члени від НФ, або троє від дрібних партій («Самопоміч», радикали, «Батьківщина» або «Свобода»).

Перший варіант більш швидкий (досить домовиться тільки з однієї політсилою), але «фронтовики» можуть заламати велику ціну. З «малюками» ж домовиться важко, так як «Батьківщина» точно буде головним противником БПП і Порошенка, а представник «Самопомочі» не надто шанує.

Загалом, незважаючи на видиме домінування в ЦВК людей президента, насправді там відкриті великі можливості для передвиборчих інтриг й ситуативних союзів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus