USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Хто підпалює копиці та хліви в Кримному?

29 Травня 2018 07:00
На одній із вулиць села Кримне Старовижівського району останні кілька років одна за одною трапляються пожежі. Червоний півень господарює активно – горять копиці, хліви, господарські будівлі. Однак палія й досі не впіймали.

Про це йдеться в матеріалі газети «Волинські Новини» № 20 (119) від 24 травня 2018 року.

Цьогоріч 4 травня о першій годині ночі подружжя Гетюків із Кримного розбудили сусіди:

– Маріє, ваш хлів горить!

Люди поважного віку кинулися рятувати добро, що належить їхній невістці Аллі (вона нині мешкає в районному центрі), яке залишилося жінці у спадок від батьків. На поміч позбігалися всі, хто тільки міг.

– Добре, що навпроти обійстя є баюра з водою, – розповідає Марія Оксентіївна. – Поки приїхали дві пожежні машини зі Старої Вижівки та Дубечного, поливали вогонь з відер. Але врятувати хліва не вдалося, згорів ущент. Це просто якесь диво, що пожежа не перекинулася на дерев’яну хату, адже поряд з господарською будівлею лежать дрова та сіно. Недарма кажуть, що вогню та води потрібно боятися.

– Може, проводка в хліві стара була чи якісь займисті суміші? – запитує журналіст.

– Та ні, немає там ні проводки, ні чогось іншого, що могло б спровокувати іскру.

– То від чого ж той хлів загорівся?

– Пожежники казали, що підпалив хтось, – дивує Марія Гетюк.

– Отож, може, з ким сварилися, то ображений вирішив поквитатися таким чином? – виникає підозра.

– Та ні, ворогів у нас немає, з усіма живемо в злагоді.

А боятися кримненцям, що живуть на вулиці Сонячній, і справді є чого, бо останнім часом зачастили-таки сюди пожежі.

– У березні цього року встали ми рано-ранесенько, – розповідає сусід Марії Оксентіївни Анатолій Власюк. – Збиралися порося колоти. Вийшов я надвір, чую, щось не так. Підвів очі вгору, а на старенькій батьківській хатині, що на одному подвір’ї з нашою оселею, покрівля горить. Від чого спалахнула, ніхто не знає. Печі в ній не топили з 2000 року і грубок також, проводки там немає. Загорілася з боку вулиці. «Підпал», – зробили висновок пожежники. Хто міг таке вчверити – поняття не маю, бо ворогів за весь вік не нажив. Якби не сусіди та пожежні команди з районного центру й Дубечного, червоний півень міг би перекинутися на інші будівлі.



Минулої осені підпалили хлів та свининець ще в однієї сусідки, що мешкає через дорогу від Власюків, Олени Дудки. Трапилося це о десятій годині вечора. Жінці здалося, що хтось стріляє, а це шифер ляскав.

– А ще раніше в мене скирта із соломою, що за сто метрів від хати, зайнялася, – каже жінка. – Також підпал. Зловмисника виводили по слідах, але вони загубилися, тому так і не довідалися, чиїх рук то справа. А скирти в нас горять частенько. У Володимира Чикуна таке лихо чотири рази траплялося.

– А що ж дільничний, поліція? – запитую.

– Поліція каже, щоб зловмисника ми самі ловили. Хоч капкани став на такого «звіра» або камерами відеоспостереження запасайся.

Постраждала від рук підпалювача й Марія Місірук.

– Ми гасили скирту соломи у Володі Чикуна. Я обернулася – моя горить, – згадує жінка. – Таке враження, що підпалювач спостерігав, як ми боремося з вогнем, і вирішив підкинути нам ще «роботи».

Червоний півень активно «господарює» на вулиці вже три-чотири останні роки, і все на цьому кутку.

– А чи підозрюєте ви когось у підпалах? – запитує журналіст людей, які нині бояться, що після хлівів та копиць підпалювач візьметься за хати.

– Підозри є, та що з того, ніхто нікого за руку із сірниками не вхопив, – і нарікають на місцеву пожежну охорону, яка, мовляв, не виїздить на пожежі, а поки з інших населених пунктів машини доїдуть, то можна втратити все.



– У сільській пожежній охороні працює троє людей, – коментує ситуацію секретар Кримненської сільської ради Галина Сулява. – Машина не виїздила на дві останні пожежі, що трапилися за останні півтора місяця, бо й пожежникам також потрібно побувати у відпустці, а загалом вона справна і бензином забезпечена. На тій вулиці й справді дуже часто палає. Але восени двічі горіли скирти з соломою і в інших сільських урочищах – на Шавах та біля кладовища – і то в один і той самий період.

– Вулицю Сонячну нині можна перейменовувати на вулицю Червоного півня, – сумно жартують кримненці і міркують, як врешті-решт зловити на гарячому підпалювача, адже ніхто з них не почувається в безпеці, поки він безкарно розгулює селом і видивляється, де ще наробити лиха. Люди переконані, що в цій справі їм ніхто не допоможе: ні місцева влада, ні поліція, як не сподіваються, що в зловмисника прокинеться сумління і він розкається в скоєному.

Наталія ЛЕГКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
51 омбр Показати IP 29 Травня 2018 07:37
Пропоную шукати серед тих в кого посвідчення за ато.
ник до 51 омбр Показати IP 29 Травня 2018 08:27
а я так думаю що то твоя робота кац*пюра...
Згадав минуле Показати IP 29 Травня 2018 08:30
Колись, декілька років тому, така ж ситуація в Грабовому була. Тоді міліція палія зловила - місцевого хлопця, в якого не все добре з головою було.
Петручіо Показати IP 29 Травня 2018 10:39
Зловить чу*ело і спалить як чу*ело.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus