USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хто винен у «сталінській» сутичці в центрі Луцька?

12 Квітня 2011 09:43
Конфлікт навколо акції зі збору коштів на відновлення пам’ятника Йосипу Сталіну в Запоріжжі, яку проводили у центрі Луцька представники громадської організації «Антифашистський комітет України», у понеділок, 11 квітня, сягнув апогею: близько ста активістів, організованих «Національним Альянсом», поламали агітаційний намет сталіністів.

При тому обидві сторони конфлікту проявили задовільний рівень розсудливості – відтак конфлікту вдалося не перерости у сутичку із кровопролиттям. Хоча, як запевняють очевидці, до цього було недалеко.

«Буде встановлено пост»

Почалося все з того, що 5 квітня «Атифашистський комітет України» повідомив міську раду проте, що «в період з 5 квітня по 1 червня 2011 року на Театральному майдані міста Луцька буде встановлено агітаційний пост. Також силами комітету організовуватиметься збір добровільних внесків на зруйнований вандалами пам’ятник І. В. Сталіна в м. Запоріжжя».

Міська рада взяла це до уваги, про що свідчить штамп про реєстрацію на заяві.

Реакція мерії не була помітна до другої половини дня 6 квітня. Лише тоді, під час сесії, депутат-«свободівець» Святослав Боруцький запитав міського голову Миколу Романюка, чи збирається міська влада щось робити зі «сталінським» наметом у центрі Луцька.

Романюк повідомив: влада збирається через суд заборонити роботу цього «агітпосту».

«Ми звернемося до суду у зв'язку з тим, що там використовується портрет Сталіна. Його діяння засуджені світовим товариством», - сказав 6 квітня Романюк.

«Бо Паска…»

Проте до суду ніхто не подав. Натомість «збурювачам спокою» через два дні після обіцянки Романюка подати в суд вирішили… надіслати лист.

У листі, датованому 8 квітня, зіславшись на Порядок організації і проведення зборів, мітингів, походів і маніфестацій, перший заступник мера Святослав Кравчук написав, що «Антифашистський комітет» порушив цей порядок. Адже він, мовляв, вимагає повідомити міську владу не пізніше як за 10 днів до проведення заходу.

«Також на адресу луцького міського голови надходять звернення мешканців міста та громадських організацій, в яких вони висловлюють невдоволення щодо встановлення агітаційного посту та збирання добровільних внесків на пам’ятник Сталіну І. С., вважають, що проведення зазначеної акції призводить до порушень громадського порядку, розпалюваня міжнаціональної ворожнечі та провокує конфлікти серед лучан», - йдеться у листі.

Знайшла міська влада ще одну причину недоцільності такого намету у центрі: «масовий захід буде відбуватися за місцем та у час проведення пасхальних та травневих свят». Відтак людей у центрі буде багато, що підвищує ймовірність «порушень громадського порядку».

Тому «повідомляємо вам про відмову в наданні дозволу на встановлення агітаційного посту… та пропонуємо припинити проведення зазначеної акції», - написав Кравчук «сталіністам».

«В разі вашої відмови у встановлений строк виконавчий комітет звернеться до суду з позовною заявою про заборону проведення зазначеного заходу», - додав Кравчук.

«Геть Сталіна!»

Звісно, «комуністична агітація» в центрі Луцька не пройшла повз увагу громадськості. Дрібні сутички, під час яких «сталіністів» намагалися прогнати з площі, траплялися мало не щодня.

Проте про серйозний масштаб «антисталінського» руху стало зрозуміло у четвер, 7 квітня.

Тоді громадська організація «Національний Альянс» публічно поставила вимогу до міського голови Миколи Романюка «негайно зробити подання до суду з метою заборони проведення даної акції».

«В разі бездіяльності міської влади та керівництва силових структур у понеділок 11 квітня 2011 року члени ГО «Національний Альянс», депутати місцевих рад та наші побратими з інших громадських організацій та політичних партій зупинять проведення даної акції!» - попереджували міську владу «нацальянсівці» ще 7 квітня.

У п’ятницю до міської ради надійшла від «Нацальянсу» заявка про намір провести акцію «Геть комуну! Геть Сталіна!». «Мета акції: припинити комуністичний шабаш та возвеличення ката України Сталіна», - запевнили націоналісти.

У відповідь «нацальянсівці», як і їх опоненти, отримали листа від Святослава Кравчука. Хоча значно лаконічнішого.
«Розглянувши ваше звернення, повідомляємо, що у зв’язку з наступаючими Великодніми святами недоцільно проводити на Театральному майдані несвяткові заходи. Просимо вас проводити акцію на проспекті Соборності та біля кінотеатру «Промінь», - написали «Національному Альянсу» з міськради…

А судді – що?

Як вважає юрист Василь Давиденко, аргументація представників міської влади не має ніякої юридичної сили. Якщо коротко, то відмова у наданні дозволу не має підстав на існування, адже ніякого дозволу від місцевої влади не потрібно.

«Конституцією та жодним Законом України не передбачено отримання будь-якого дозволу від органів місцевого самоврядування для здійснення своїх конституційних прав. Тому відсутність дозволу міської влади, відповідно до закону, - не перешкода для мирних заходів. Чи, юридичною мовою, «здійснення громадянами свого конституційного права на мирні зібрання», - каже Давиденко.

Хоча, зазначає юрист, міська влада мала можливість вплинути на проведення акції – як «сталінську» акцію, так і акцію «Геть комуну! Геть Сталіна!».

«Кодекс адміністративного судочинства України вказує, що органи місцевого самоврядування мають право діяти «негайно після одержання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо». Тобто отримав повідомлення, вважаєш проведення заходу недоцільним – негайно подавай до суду», - пояснив Давиденко.

Проте портрет Сталіна з’явився у центрі Луцька ще 5 квітня, а включно до 11 квітня до суду так і не подала...

Мало того, як повідомив голова «Антифашистського комітету України» Олександр Кононович, міська влада не робила жодних спроб погодити з «Антифашистським комітетом» іншу дату, час, місце, умови та тривалість проведення заходу. А це, без сумніву, теж могло унеможливити сутичку.

Що ж до строків повідомлення про захід, які, зі слів Кравчука, «сталіністи» порушили, то, як вважає Давиденко, «ці строки є предметом законодавчого регулювання», тобто можуть визначатися тільки законом, а не рішеннями міської влади.

«Відповідально і рішуче»

Що стало наслідком таких «рішучих» дій мерії – лучани могли бачити у центрі міста опівдні 11 квітня. Сутичка двох груп агресивно настроєних людей, слава Богу, не переросла у кровопролиття. Очевидно, через відносну розсудливість учасників та присутність правоохоронців.

Тим не менше міська влада таки відреагувала: на 14:30 міський голова скликав пресу, аби «дати коментар».

«В першу чергу, ми намагалися поспілкуватися з ними з приводу того, що недоцільно проводити таку акцію, оскільки вона може викликати неоднозначну реакцію у лучан», - зазначив мер.

«Після неодноразових розмов з організаторами акції міська рада направила лист голові ВОО Всеукраїнської громадської організації «Антифашистський комітет України» Олександру Кононовичу з пропозицією припинити проведення вищезазначеної акції через порушення громадського порядку на Театральному майдані», - сказав Романюк.

Хоча, як запевнили представники «Антифашистського комітету України», «неодноразове» спілкування з міськими чиновниками обмежилося тим, що представника їх організації викликали 8 квітня на Богдана Хмельницького, 19, і вручили вищезгаданий лист Святослава Кравчука. При тому нічого додатково не пояснивши.

«Сьогодні на ім’я міського голови надійшло звернення від голови Луцької міської молодіжної громадської організації ЛКСМУ «Відродження» Михайла Кононовича про розміщення агітаційного посту на Театральному майдані «з метою збирання добровільних внесків на відновлення зруйнованого вандалами пам’ятника Сталіна в Запоріжжі. Період проведення з 11.04.2011 по 01.06.2011», - повідомили у міськраді.

«Одразу після встановлення посту організаторам було вручено лист міського голови з пропозицією припинити проведення акції як такої, що порушує громадський порядок, а також з огляду на неоднозначну реакцію на постать Сталіна. Представники ж громадської організації «Відродження» демонтувати агітаційний пост відмовилися», - розповів Романюк.

Окрім того, як пише ВІП, уже «після обіду» 11 квітня – тобто ПІСЛЯ конфлікту на театральній площі і ПІСЛЯ того, як, без сумніву, провокативний намет з портретом Сталіна простояв у центрі міста чотири дні – луцький міський голова Микола Романюк таки подав дві позовні заяви до суду про заборону проведення акцій Луцькій міській молодіжній громадській організації ЛКСМУ «Відродження» та ВОО Всеукраїнській громадській організації «Антифашистський комітет України».

«Будемо чекати рішення суду», - наголосив Микола Романюк.

* * *

На прес-конференції міський голова заявив, що цей конфлікт «сталіністів» і «націоналістів» у місті шкодитиме… іміджу Романюка. Як пише «Волинська правда» Романюк не виключає, що акція була використана... і проти його іміджу у місті. «Багато акцій проводилися проти мого іміджу, тому що вже розпочалась передвиборча кампанія. А треба ж на комусь, як кажуть, заробляти бали. Може бути, що і так», – сказав міський голова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
нестор Показати IP 12 Квітня 2011 10:39
100% винен романюк. він мав би заборонити акцію.
Soldier of fortune Показати IP 12 Квітня 2011 12:52
Підтримую, міський голова мав би за будь-яких обставин не допустити встановлення оцією поганню, червоного рубища з фейсом Джугашвілі в центрі міста. Такий дозвіл міг бути даний Брищенською ср "встановити намет на міському звалищі..."
Лучанин Показати IP 12 Квітня 2011 14:15
Винен Романюк, бо він мав не заборонити акцію, а враховуючи дурь частини населення міста узгодити з міліцією чергування ППС біля цієї точки. Кожна людина має право на свою думку. Це і в Конституції записано. Саме так робиться в усіх європейських країнах. А в нас як завжди - хочу в європу, а лізу в ж...
Лучанинин до Лучанин Показати IP 13 Квітня 2011 08:51
Я б хотів побачити, як прореагували в Німеччині, якби в центрі одного з міст поставили намет по збору коштів на памятник гітлеру.
zelenuj Показати IP 12 Квітня 2011 15:13
а давайте поставимо працівників ППС біля кожного дурня, щоб слідкував за порядком та його поведінкою!
Anti-Mafia Показати IP 12 Квітня 2011 16:55
Кожна людина має право на публічне вираження своїх поглядів і думок, але слід це робити в рамках культури і закону. Будучи противником історичних спекуляцій і PR-провокацій, заради справедливості, зауважу - дії прихильників Сталіна, в частині проведення акції є цілком законні,але абсолютно аморальні. Слід при цьому зауважити незаконність дій "Альянсу", що при грамотній роботі юристів зі сторони "сталіністів", може створити націонал-популістам серйозні проблеми. Звертають на себе увагу і чергові безграмотні дії луцької влади, яка вчергове демонструє свою неорганізованість і некомпетентність. Терміни подання повідомлення про акцї законом не врегульовані, а тому заяви пана Кравчука, це чергове свідчення неграмотності юридичної служби міськвиконкому.Зважаючи на полярність політичних симпатій в Україні, зоною постійних провокацій обіцяє бути не тільки постать Сталіна, а і памятник Бендері, що планується в Луцьку. Краще чим гратися в дитячі забавки на площах і маніпулювати історією та електоратом, слід застосовувати власні сили і навики до її справжніх ворогів, що спокійно сидять в дорогих кабінетах і з саркастичною ухмилкою спостерігають за боротьбою "нанайських хлопчиків" в вишиванках і косоворотках. Слід дорослішати панове...
Hatahama77 Показати IP 12 Квітня 2011 18:56
Питання на засипку: Так хто винен у Сталінській сутичці? Кромі Романюка, канєшна)))
НАЦІОНАЛІСТ Показати IP 13 Квітня 2011 00:16
як розумно"анті-мафія"! Давно пора дубасити таких "антифа" і ім подібних. А тебе в Сталінське місиво-тоді продемонструеш свою грамотність. ти ж здатний хвататись за голову,ногу,живіт...Тільки не за зброю. Довели грамотіі писаки толерасти рідну домівку до прірви. А "Свободівцям"- так тримати! НА вас надія. СЛАВА НАЦІІ!
химера Показати IP 13 Квітня 2011 08:30
Така провокативна акція як збір коштів на встановлення надгробка цьому пі...ру,теоретично не могла б пройти у Львівській чи Франківській області.То чому була спроба провести її у нас на Волині?А відповідь очевидна,адже керманичами на усіх рівнях є тіж недобитки сталіністи,кучмісти,комсомольці і інша нечесть.Волинь,коли говорити відверто,завжди бала на половину червона,накшталт Мартинюк-Романюк.Але треба враховувати і іншу частину,яка завжди проявляла себе відверто і коли потрібно то брала до рук багнети.Врахуйте це панове комуністи-реваншисти,кінець скоро.А поки демагоги ляси точать,то патріотам потрібно гуртуватись.Уже почалась підготовка до вирішальної битви за парламент,тому комунякам вкрай необхідний подібний піар,от вони і піднімають галас,нате свині в плоті.А на рахунок сталіна,ну то взагалі жах,що дозволили подібну акцію.Ганьба владі.Слава героям!Смерть ворогам!
До Націоналіста Показати IP 9 Травня 2011 11:19
причому тут свободівці, ти що читати невмієш то нацалянс все зробив, не чув такої організації чи що??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus