USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кількість людей на Землі припинить зростати через 80 років, – The Atlantic

3 Серпня 2019 23:29
Відколи люди існують на планеті Земля, їхні ряди поповнювалися надзвичайно повільно. У 10 тисячолітті до нашої ери у світі жило лише 4 мільйони представників виду. Коли 10 тисяч років минули, ця цифра зросла до 190 мільйонів. Навіть в 1800 році загальна кількість населення планети не дотягувала до мільярда.

Але потім стався неймовірний стрибок. Він став можливий завдяки проривам у розвитку медицини, санітарії й виробництва продуктів харчування, пише УНІАН з посиланням на The Atlantic.

В 1900 році на Землі жили вже 1,65 мільярда людей, а до 2000 року населення перевалило за 6 мільярдів. Минуло лише 20 років, як глобальна популяція збільшилася до 7,7 мільярда.

Але дуже скоро (принаймні в контексті людської історії) населення Землі припинить зростати. Опираючись на останні цифри ООН, демографи вважають, що це станеться приблизно у 2100 році. До того часу кількість людей на планеті буде становити приблизно 11 мільярдів.

Людство вже переживало скорочення населення. Вважається, що «чорна смерть» вбила близько 200 мільйонів людей. Але цього разу все відбудеться інакше.

«У минулому, коли популяція скорочувалася, це ставалося тому, що багато людей помирали», - пояснив економіст UC San Diego Том Вогл.

Але цього разу це станеться в результаті того, що люди будуть народжувати менше дітей. Це наслідок зростання доходів і рівня освіти, особливо серед жінок і в бідних країнах. У передбаченнях завжди є певна невизначеність. Але Вогл запевняє, що прогнози щодо населення зазвичай «менш неточні», ніж інші соціально-економічні оцінки. Все тому, що дослідники вже знають точно, скільки людей живе на світі зараз і який їхній вік. Тому з певною впевненістю вони можуть сказати, яка кількість дітей народиться у наступні кілька десятиліть.

Навіть якщо рівень народжуваності так чи інакше буде відрізнятися від прогнозованого, за словами Вогла, це все одно «не змінить того факту, що у наступні 100 років населення планети досягне свого піку». Виходячи з очікувань щодо кількості людей через 80 років, можна сказати й про широкі демографічні зсуви, які відбудуться.

«У часи, коли світова популяція стабілізується, Африка стане найбільшим у світі регіоном у вимірі населення. Іслам стане найбільш поширеною релігією», - додав експерт.

Важливо те, що населення Землі в цілому стане старшим. Дані ООН свідчать, що за вісім десятиліть з 2020 до 2100 року кількість людей віком від 80 років і старше збільшиться з 146 мільйонів до 881 мільйона людей. При цьому за аналогічний період середній вік людей на планеті теж збільшиться з 31 до 42 років.

Якщо такі зміни у якостях населення відбудуться в межах однієї країни, за словами Вогла, зазвичай «це спричиняє великі проблеми для політики». За таким сценарієм, працездатним людям доводиться забезпечувати пенсіонерів, яких стає все більше. І робити це доводиться як на суспільному рівні у формі наповнення пенсійних програм і фондів, так і на рівні домогосподарств. Оскільки літнім людям потрібен догляд з боку молодших членів сім’ї.

«Коли таке станеться на глобальному рівні, це буде означати, що пенсійна криза почнеться незалежно у багатьох країнах і на різних етапах цього глобального шляху», - сказав Вогл.

І оскільки кожна країна зіштовхнеться з цією проблемою, імміграція, яка приносить молодих працездатних людей з країн з меншою кількістю старшого населення, може сповільнити динаміку старіння. Але сучасна політика свідчить про те, що імміграцію не просто прийняти. Менш сумнівні способи для країн пом’якшити проблему старіння включають збільшення економік (так з’явиться більше грошей для обігу і виплат), а також створення більших можливостей для жінок на ринку праці. Це теж може змінити співвідношення між пенсіонерами й тими, хто працює.

Тенденції в популяції впродовж поточного століття також змінять текстуру сімейного життя. З падінням народжуваності у різних куточках світу сім’ї будуть ставати меншими. Це означає, що у дітей частіше не буде братів чи сестер, а батьки зможуть інвестувати більше своїх ресурсів і уваги в кожну дитину. Приміром, платити більше, щоб відправити доньку чи сина в кращу школу.

«Культура рухається в напрямку того, що сім’ї стануть більш «атомними», а не широкими. Тож в Африці, наприклад, існують розширені системи сім’ї, де люди живуть разом з двоюрідними братами й сестрами або з більш далекими родичами», - пояснив професор соціології Університету Корнелла Парфаіт Елоунду-Енейджі, додавши, що така модель поступиться місцем меншим формам сім’ї.

Це буде мати різні наслідки. Наприклад, емоційні, тому що без великої кількості родичів людям буде важко знайти сімейну підтримку. Будуть і фінансові зміни. Широкі сім’ї ефективні у розподілі фінансових зобов’язань. Тому що родичі можуть допомагати один одному.

«Коли сім’ї скоротяться, доведеться подумати над певним виміром економічного добробуту: як ми впораємося з ризиками?» - сказав експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Навуходоносор Показати IP 4 Серпня 2019 13:05
Для України це вже не актуально - приріст населення у нас в мінусі. Ми успішно перевиповнили завдання світового уряду по цьому показнику.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus