USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Кінець мажоритарки. Рада прийняла виборчий кодекс з правками Зеленського

19 Грудня 2019 14:50
Парламентські вибори тепер будуть відбуватися за відкритими регіональними списками. Верховна Рада прийняла Виборчий кодекс з пропозиціями президента Володимира Зеленського. За проголосували 330 народних депутатів, пише Фокус.

Кодекс уніфікує правила проведення всіх виборів: президентських, парламентських, місцевих.

Вибори в Раду тепер будуть проводитися за відкритими регіональними списками. Виборці безпосередньо на ділянках самостійно формуватимуть список партії, яка при подоланні п'ятивідсоткового бар'єру потрапить в парламент.

При цьому кожна партія висуватиме два типи списків - єдиний список кандидатів в загальнодержавному виборчому окрузі та списки кандидатів у відповідних виборчих регіонах, з яких буде формуватися єдиний список кандидатів.

У загальнонаціональному списку перші 9 місць будуть захищені від впливу голосів виборців. Решта місць в списку будуть залежати від кількості відданих голосів за кандидатів в регіонах.

Для просування до верхньої частини регіонального списку кандидатів необхідно набрати не менше 25% національної виборчої квоти (не менше 7 тис. при моделюванні результатів виборів 2019). Якщо ж виборці відмовлятися від персоніфікованого голосування, кандидатам від прохідної партії буде складно подолати встановлений бар'єр. У такому випадку депутатські мандати будуть розподілятися за черговістю, визначеною партією.

Право висування кандидатів на парламентських виборах закріплено виключно за політичними партіями, можливість самовисування не передбачена.

В остаточну редакцію документа не ввійшла норма, яка дозволяла б ЦВК скасовувати реєстрацію кандидатів у президенти і депутати Ради, якщо вони вводять виборців в оману.

Виборчий кодекс вступить в силу з 1 січня 2020 року, а не з 1 грудня 2023 року, планувалося раніше.

Виборчий кодекс був прийнятий ще 11 липня 2019 року. Він відміняв мажоритарну систему виборів, пропонуючи перехід до партійних відкритих списків. Однак Зеленський ветував документ, і протягом двох місяців в Офісі президента підготували свої правки, які привели до створення фактично нового законопроекту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Пісняр Показати IP 19 Грудня 2019 17:57
Закон про відкликання немає. Застава не скасована. Право бути обраним по Конституції обмежено не лише по віку і грошову стану, а й по прналежнсоті до партії. 9-ь блатних місць у списку? Виборці не матимуть права голосувати за перше місце у партії, кого б хотіли бачити? Прощай проекти депутатів під вибори - ні то бімайданчиків ні тоб нічого. Може це й на краще -реалізовуватимуть дитячі майданчики відповідні стрктури якщо вчергове "мудрі виборці" не помиляться з депутатами. Та все це немає значення без закону про вікдликання депутата і працюючої правоохороної системи проти корупції з перевіркою декларацій.
факт до Пісняр Показати IP 19 Грудня 2019 18:53
Ну,який прийняли,такий вже й буде,але тепер необхідно згідно Конституції (через рік),розпустити Верховну Раду і обрати згідно Виборчого кодексу.
Василь Показати IP 19 Грудня 2019 19:10
Щось мені здається, що то буде трохи з іншими ньюансами, але по суті та сама мажоритарка. Ми ж будемо голосувати за прізвища кандидатів у списку партії, а значить ті кандидати будуть так само піаритись дитячими майданчиками, вікнами в садочках і т.п. Тільки реклама з бігбордів закликатиме: голосуй за 9-25 (номер партії і номер кандидата у списку партії)
Анонім Показати IP 19 Грудня 2019 20:01
Ці слюги вже понюхали влади і віддавати не захочуть! Навіть коли почнеться новий майдан вони легко здадуть Вову як склотару.
Виборець Показати IP 19 Грудня 2019 23:01
Якщо 25 партій дадуть списки по 100 кандидатів, як виборчі комісії будуть підраховувати голоси? Уявіть об'єми пакунків бюлетенів та протоколів. Масові фальсифікації будуть точно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus