USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виборчий кодекс можуть ухвалити влітку

13 Лютого 2018 12:08
Попри те, що парламент ухвалив виборчий кодекс у першому читанні, профільний підкомітет Верховної Ради розглядатиме понад чотири тисячі поправок, які подали до документу нардепи. Отже, перспектива прийняття кодексу лишається не безхмарною і його можуть внести до порядку денного парламенту у липні.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» 13 лютого у Луцьку.

Круглий стіл проводиться в рамках серії регіональних заходів Офісу Ради Європи в Україні (Венеціанська комісія) у співпраці з ГО «Центр соціальних інновацій» і ГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу».

Як зауважив нардеп, голова підкомітету Верховної Ради з питань виборів та референдумів Олександр Черненко, торік відбувався процес перших виборів в ОТГ, паралельно у парламенті тривають процеси, пов’язані зі спробами реформування виборчого законодавства.

У 2015 році побачили певні прогалини у законі про місцеві вибори, а вибори в ОТГ додали нових питань. Так, з’явилася специфіка, пов’язана з виборами в ОТГ, що розташовані на території суміжних районів. Прийняття у першому читанні виборчого кодексу зробило чинні рамки більш широкими. Зокрема, спробують осучаснити норми щодо державного реєстру виборців.

Зі слів нардепа, перспективи прийняття виборчого кодексу у другому читанні не є безхмарними і складно сказати, коли воно відбудеться. Через зміни у законодавстві вибори хочуть зробити кращими у процедурній частині. Наразі зареєстрували приблизно 4300 поправок до виборчого кодексу від понад сотні депутатів. Часто чутно про те, що це є спробою заблокувати процес прийняття кодексу. Втім, нардеп не зовсім з цим згоден і зауважує, що кожен з депутатів приміряє виборче законодавство на свій особистий досвід, кожен вважає за потрібне якось відкоригувати виборче законодавство. За кількістю поданих поправок наразі лідирують фракції «Самопоміч», «Опозиційний блок» та позафракційні депутати.


На базі підкомітету буде створена робоча група, яка працюватиме з цими поправками і зможе протягом трьох місяців розглянути їх та запропонувати комітету до розгляду. Якщо ж буде політичне рішення керівництва парламенту та фракцій, цей процес може відбутися швидше. Однак, на його думку, до липня виборчий кодекс навряд чи потрапить до порядку денного.

Депутат розповів, що спілкувався з представниками ОБСЄ, які дають висновки та рекомендації за підсумками кожних виборів. Тепер практично кожна їхня рекомендація врахована у виборчому кодексі.

Олександр Черненко відзначив, що подібні обговорення виборчого законодавства дозволяють змінювати громадську думку. Так, у 2015 році більшість опитаних громадян відповідали, що хочуть мажоритарну виборчу систему, аби знати депутатів в обличчя, а тепер до 40% громадян виступають за відкриті виборчі списки.


Окремі питання, з його слів, лишаються дискусійними. Наприклад, виборець зможе звернутися органу державного реєстру виборців з мотивованою заявою і попросити змінити внутрішню адресу. Щодо внутрішньо переміщених осіб ця норма є обґрунтованою, а щодо усіх інших – трудових мігрантів, тих, то тимчасово проживає в інших населених пунктах, це дискусійно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus