USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Коли у туристичному Світязі завершать облаштування каналізації

25 Червня 2021 12:52
Каналізацію у селі Світязь збудували майже на 90 %, але цього літа запустити в роботу її не вдасться.

Про це розповів голова Шацької громади Сергій Карпук, йдеться у сюжеті Суспільного.

Тим часом місцеві домогосподарства досі послуговуються вигрібними ямами, стоки з яких потрапляють у озеро.

Проєкт «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» мав би бути завершений наприкінці цього літа.

Як і хто будує каналізаційну систему

Зводити сучасну систему каналізування у Шацькій громаді почали ще 2019-го. Нині у селі Світязь досі будують очисні споруди.
Їхнє будівництво – частина проєкту з покращення екологічної ситуації у Шацькому нацпарку, який реалізовують за гроші Євросоюзу. «У рамках цього проєкту збудовані очисні споруди селища Шацьк, очисні споруди селища Пульмо і Світязь», – розповідає керівник фірми-підрядника Віталій Яльницький.

Блок біологічної очистки очисних споруд Світязя розрахований на 900 метрів кубічних стоків. Нині об’єкт готовий на 90%. «Залишилося поставити саме обладнання, аератори і запустити пускову наладку», – каже підрядник. До кінця місяця робітники планують завершити роботи з гідроізоляції бетонного блоку.

«Проєкт каналізування вартує майже 213 мільйонів гривень. 90 % грошей – допомога Європейського Союзу, 10 % – з держбюджету, ці гроші вже освоїли», – розповів голова громади Сергій Карпук.

Відсутність каналізації і екологія

Відсутність каналізування впливає на якість ґрунтових вод, каже директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька: «У кожному подвір’ї знаходяться вигрібні ями. Зараз досить високий рівень ґрунтових вод у нашій місцевості, що стає екологічною небезпекою».
У нацпарку розповіли: у період туристичного сезону істотно змінюється якість води в озері Світязь. «На початку сезону озерну воду можна пити», – каже Христецька. Після двох туристичних місяців і активного зливу стічних вод якість води змінюється, але до наступного літа Світязь встигає відновитися.
Чому система каналізування досі не працює

У коментарі журналістам голова громади розповів: проєкт досі не завершили через адміністративну реформу. Нині громада переукладає договори із замовником. Скільки це триватиме – невідомо.

«Треба замінити Шацьку РДА, яка ліквідовується, на Ковельську РДА, вона є правонаступником», – пояснює Сергій Карпук.

Таку ж причину затримки озвучили і в ОДА. Але, зі слів заступника голови облдержадміністрації Ігоря Чуліпи, роботи з каналізування завершаться до кінця червня і вже в липні домогосподарства навколо озера зможуть під’єднуватись до новозбудованої каналізаційної мережі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
007 Показати IP 26 Червня 2021 22:42
Стільки років заповідник , і на в'їзді постійно гроші беруть . А всі не чистоти в озеро йдуть , як в кам'яному віці ... Головне що гроші вже освоїли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus