USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Коли ЄС запровадить паспорти вакцинації та куди можуть поїхати українці

2 Березня 2021 21:43
В Євросоюзі планують представити цифрові «ковідні» паспорти, які дають старт охочим подорожувати. Європа готова впускати до себе тільки за цієї умови.

Хто видаватиме «ковідні» паспорти міжнародного зразка та чи будь-яка вакцина отримає офіційне визнання від ЄС, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Днями лідери країн Євросоюзу обнадіяли світ – Європа таки може відкрити кордони. Щоправда, за умови пред’явлення паспорту імунізації від COVID-19. Це вирішили під час онлайн-саміту. Щодо запровадження цього документу лідери країн Євросоюзу сперечалися давно.

«Ми всі погодилися, що такий документ потрібен. Технічні питання розроблятиме Європейська комісія. На це їй потрібно буде близько трьох місяців. Таким чином з цією інформацією подорожі всередині Євросоюзу стануть можливими і це стане основою для в’їзду до ЄС з третіх країн», – сказала канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Який вигляд матимуть COVID-перепустки до країн ЄС і які дані вноситимуть до цих паспортів, поки не зрозуміло. За три місяці обіцяють надати роз’яснення. Отже, до того часу потрапити до Європи українцям буде неможливо.

Наразі відкриті лише окремі країни, а туристичні агенти жодних прогнозів на цей сезон поки не дають.

«Можливо, це будуть ті країни, які були в минулому році без COVID-паспортів. Це – Туреччина, Хорватія, Чорногорія – гарні країни для відпочинку влітку», – зазначила менеджерка туристичної компанії Наталія Зубова.

Рекомендацій щодо запровадження COVID-паспортів в Євросоюзі туристичні компанії поки не мають. У МЗС України на подібні запити не відповідають.

«Ти не можеш піти зробити вакцину, завтра летіти в ту чи іншу країну. Тому це трохи нам ускладнює розуміння того, що очікувати від Євросоюзу, від країн, які захочуть цей паспорт», – сказала Наталія Зубова.

Поки в ЄС розмірковують, якими будуть COVID-паспорти, в Україні вже підготували кілька варіантів. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, це може бути або довідка про вакцинацію як у формі № 063, так і у вигляді міжнародного свідоцтва, яке може роздрукувати сімейний лікар і це визнаватимуть в ЄС. COVID-паспорти отримують ті, хто щепився вакциною, визнаною Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Проте чи буде COVID-паспорт безстроковим і що робити з тими, хто перехворів, питання поки відкриті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Поляк Показати IP 3 Березня 2021 06:40
Трускавкі вірусів не бояться. Запрашам вшісткє паньство українське на шпацєр.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus