USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Коронавірус, ротавірус, ботулізм та гепатит А: які інфекційні захворювання поширені на Волині і як не захворіти

15 Грудня 2022 17:05
За 2022 рік на Волині зареєстрували понад 126 тисяч випадків інфекційних захворювань. Ймовірність отримати інфекційне захворювання під час війни зростає.

Головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко під час брифінгу розповіла, які інфекційні хвороби є найбільш поширеними та як їх уникнути.

«В Україні діє воєнний стан, тому питання щодо інфекційних хвороб є надзвичайно актуальним. Є велика кількість тимчасово переміщених осіб. У зв’язку з бомбардуванням критичної інфраструктури є перебої зі світлом, водопостачанням та іншими чинниками, які забезпечували стабільну епідеміологічну ситуацію. Водночас сьогодні лікарі-епідеміологи та лікарні забезпечені усім необхідним обладнанням, медикаментами, а також генераторами», – наголосила Наталія Янко.

Нині особливо поширилася кількість гостро-кишкових інфекцій, зросла кількість керованих інфекцій. В цьому році в області зареєстровано понад 126 тисяч випадків інфекційних захворювань.

«Якщо брати структуру інфекційної захворюваності, то на першому місці гострі респіраторні вірусні інфекції, зокрема COVID. На другому місці гострі кишкові інфекції – їх кількість збільшилася удвічі у цьому році. Однією з найпоширеніших інфекцій кишкової групи на сьогодні є ротавірусні інфекції. На жаль, 90% хворих цими інфекціями саме серед дітей. В Україні є ефективна вакцина «Ротарікс», яку можна придбати або отримати у сімейного лікаря», – поінформувала головний санітарний лікар області.

Також спостерігається прогнозований підйом захворюваності на вірусний гепатит А. На сьогодні зареєстровано 51 випадок, у минулому році цих випадків було лише шість за аналогічний період. Найбільшою групою ризику є діти. Проти цього захворювання також є вакцина, яку можна придбати в аптеках та зробити щеплення у закладах охорони здоров’я.

Читати ще: На Волині зафіксували спалах вірусного гепатиту A

«У вересні та грудні поточного року зареєстровано спалах вірусного гепатиту в одному з сіл Камінь-Каширського району. Це захворювання у побуті. Шлях передачі – контактно-побутовий. Захворіло 10 осіб, троє з них діти», – розповіла Наталія Янко.

Також вона звернула увагу на ботулізм, адже сьогодні люди закупляють багато продукції, зокрема консервованої, через що ризик захворювання зростає. В області зареєстровано вісім випадків захворювання, пов’язаних із вживанням домашніх м’ясних та рибних продуктів. Щоб не захворіти на це захворювання, яке при невчасному зверненні до лікаря може призвести до смерті, потрібно правильно готувати їжу, дотримуватися технології приготування, не купляти продукцію на стихійних ринках.

Є й високі ризики на захворювання, які передаються через питну воду, адже через відсутність електроенергії є проблеми з водопостачанням. Це може вплинути на погіршення показників води.

«Закликаю пити лише кип’ячену воду, аби попередити небезпечні захворювання. Центр контролю і профілактики хвороб проводить постійний моніторинг питної води. Зокрема проведено 11 тисяч досліджень джерел постачання води. 1,7% за бактеріологічними показниками та майже 2,5% за хімічними показниками не відповідали державному стандарту», – зауважила Наталія Янко.

З її слів, коронавірус на сьогоднішній день також не зник. Захворювання реєструються, але є тенденція до їх зменшення. Щоправда за останній тиждень кількість випадків збільшилася. Щотижня реєструють близько 150 осіб, які хворіють на це захворювання.

«На жаль, кількість обстежень зменшується. Тому ще раз хочу наголосити, що ці дослідження проводяться, тести є, необхідно звернутися до сімейного лікаря, який проводить тест безкоштовно. При перших проявах звертайтеся до сімейних лікарів», – закликала головний санітарний лікар.

Поруч з коронавірусною хворобою йдуть захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

«У нас циркулюють не лише вірус Омікрон, який викликає захворювання коронавірусом, але й інші віруси. Сьогодні ми виявили циркуляцію вірусу грипу А, риновірусів та інші типи вірусів. Щоби захистити себе необхідно вакцинуватися.

Безоплатні вакцини можна провести в сімейного лікаря або пунктах щеплень. На сьогоднішній день є вакцина від коронавірусу CoronaVac, тому потрібно отримати другу бустерну дозу або вакцинуватися вперше, якщо ви не зробили цього раніше», – наголосила Наталія Янко.

Вона не оминула увагою керовані інфекції, які можна попередити шляхом планової вакцинації, передбачені національним календарем щеплень. Сюди входять десять обов’язкових щеплень: туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, кір, краснуха, епідемічний паротит, вірусний гепатит Б та гемофільна інфекція. Всі щеплення від цих хвороб є безоплатними.

«Хвороба, яка нині має ризик поширення, – поліомієліт. Якщо вчасно не діагностувати захворювання та не провести щеплення, то це може призвести до інвалідизації та навіть летального випадку. Рівень охоплення вакцинації залишається недостатнім. Тому закликаємо батьків захистити дітей та провести щеплення.

Також сьогодні під час воєнних дій є багато поранень, тому потрібно захистити себе та своїх рідних від дифтерії та правця. Попадання бруду в рану може призвести до важких наслідків. Якщо вчасно не почати лікування, то це може призвести до летальних наслідків. Охоплення щепленнями дорослих становить в межах 40%. Вакцинація починається в 16 років та повторюється кожні десять років», – резюмувала Наталія Янко.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus