USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Кримчани, які втекли від мобілізації, хочуть отримати українські закордонні паспорти

3 Жовтня 2022 23:38
Сотні людей, які прибули в Астану з Криму через Росію, зібралися перед посольством України в Казахстані. Багато з них планують отримати закордонні паспорти.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Прибулі з Криму (більшість із них кримські татари) повідомили, що змушені були виїхати, щоб не потрапити під оголошену Путіним мобілізацію.

«Багато хто з нас не хоче воювати. Ми, мусульмани, завжди проповідуємо мир. Як можна проповідувати мир, якщо когось убивати? Там [в Україні] помирають мирні люди, знищується цивільна інфраструктура. Хіба мусульмани будуть це робити? Тому багато хто з нас просто відмовився від цього», – сказав чоловік біля посольства.

Він каже, що в Казахстані він проїздом, бо далі планує поїхати до Узбекистану, де живе його брат, який покликав його і запропонував роботу.

Ще один чоловік, водій автобуса далекомагістральних рейсів, який приїхав із Криму, розповів, що разом із сім’єю виїхав з АРК після того, як їм на роботі сказали принести військові квитки. Тепер вони з дружиною хочуть отримати закордонні паспорти і поїхати в Європу.

Консул України в Казахстані Іван Алмаші заявив, що посольство «намагатиметься допомогти всім, чим зможе, незалежно від того, які у них є документи». У деяких також і російські паспорти.

За його словами, здебільшого всі прибулі люди стоять у черзі за отриманням закордонного паспорта.

«Якщо вони надають паспорт громадянина України, і з громадянства України не виходили, то вони – громадяни України. Людей дуже багато. Моє завдання полягає в тому, щоб вони мали легальні документи... Ми повинні все перевірити і по можливості всім їм оформити: кому – закордонний паспорт, кому – посвідчення про повернення. Усе залежить від того, які документи в них є», – сказав Алмаші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олег Показати IP 4 Жовтня 2022 10:33
чому така незрозуміла позиція влади - навідницю ракетних ударів в результаті яких гинуть люди та майно суд відпускає під заставу а вона втікає за кордон, жителям криму які мають расійські паспорти та громадянство та відповідно не мають українських та які втекли від мобілізації, україна буде видавати закордоннї паспорти, колаборанти з купянська через росію втікають за кордон та стають українськими біженцями, зате на Волині кожен день 5-10 загтблих героїв (офіційнр)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus