USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Курс долара зростає через великі закупівлі нардепів

10 Січня 2020 07:00
Курс долара продовжує активно рости. На міжбанківських торгах 9 січня він піднявся на 8 копійок, і зупинився в рамках 24,09-24,10 грн / $. Відразу 15 копійок додав середній готівковий цінник американської валюти, він досяг 24,20-24,35 грн / $ на продажу і 23,70-23,85 грн / $ на купівлі.

Про це інформує Страна.

На чорному ринку долар подорожчав до 24,30-24,40 грн / $. Ходили чутки низці великих покупок значних валютних партій – по $ 100-150 тис. Розповідали про клієнтів-депутатів, які кілька разів робили великі придбання. Саме вони зіграли вирішальну роль на подорожчанні долара: міняйли скуповували під них валюту, завищуючи курс викупу, а потім підвищували загальний цінник на продажу. Угоди укладалися неофіційно, щоб не «світити» гроші фінансовому моніторингу. У той же час в банках повідомляли про загальний незначний попит на валюту з боку населення.

Обсяг торгів на міжбанку залишається невисоким – трохи більше $ 100 млн, також, як і вчора. Більшість експортерів або ще не повернулися до звичної роботи після новорічних свят, або намагається притримати долар в надії на спекулятивне зростання курсу через загострення протистояння між США та Іраном і трагедії з падінням українського літака авіакомпанії МАУ.

Протягом дня безготівкові котирування досягали 24,12-24,19 грн / $. Але після відкочувалися.

«Ранковий настрій ринку на подальше зростання валютних котирувань, підживлює зовнішніми факторами, ситуативним скороченням грошової пропозиції в зв’язку з перервою в аукціонах з розміщення ОВДП та випереджаючої курсовою динамікою готівкового ринку як точкою докладання спекулятивної активності, до середини дня вичерпав себе», – прокоментував настрої директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Іноземці зрозуміли, що зараз не найкращий час для валютних купівель, і поставили на паузу конвертації виплат Мінфіну: внутрішніх держоблігацій погасили на загальну суму 5,8 млрд грн. Тому підвищеного попиту на долар не спостерігалося, і Нацбанк з продажами долара сьогодні не виходив.

Після появи інформації Міністерства фінансів про параметри нових випусків ОВДП наступного вівторка, 14 січня, багато хто став замислюватися про викуп свіжих держоблігацій. Загальний обсяг розміщення оцінюється в 5,5 млрд грн.

«Покупцям запропонують довгострокові папери – на 3,5 року – на 3 млрд грн, і, думаю, на них буде найбільший попит. Західні інвестфонди позитивно дивляться на український фінансовий ринок, на наші активи й економіку в цілому. На світовому ринку почало дорожчати зерно, так що це повинно її підтримати. До решти випусків ОВДП може бути менше інтересу, але їх теж можуть розкупити. Пропонуватимуться облігації на 2 два роки (на 1,5 млрд грн), на рік (на півмільярда гривень) і на 4 місяці (на півмільярда гривень). Очікується, що під ці покупки скоро потече валюта », – розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Експерти вважають, що нове розміщення ОВДП може підтримати курс гривні. З посиланням на нього, прогнозують стабілізацію котирувань на міжбанку.

«Думаю, що 10 січня безготівкова торгівля буде починатися в рамках 24,05-24,10 грн / $. Усі чекають припливу долара під розміщення ОВДП. Якщо прогнози виправдаються, то гривня може завтра зміцнитися», – запевнив Невмержицький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 10 Січня 2020 09:22
Що за брєд про нардепів?! :) Давно так не сміявся :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus