USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Курс на 40. Вже цього тижня НБУ може відмовитися від фіксованого курсу й опустить гривню

20 Липня 2022 16:08
У банківській спільноті активно розходиться чутка про серйозні перестановки на фінансовому ринку України, які можуть статися цього четверга, 21 липня. Від Нацбанку чекають рішень щодо курсу та продажу держоблігацій.

Проте обидва рішення можуть бути впроваджені із застереженнями та на певних умовах. Детальніше – у матеріалі Країни.

Тож від Національного банку чекають двох резонансних рішень щодо змін на фінансовому ринку країни:

– Про відмову від фіксованого безготівкового курсу на рівні 29,25 грн/$. На цьому рівні НБУ зафіксував офіційний курс гривні на початку війни і до нього прив’язав міжбанк і весь безготівковий продаж долара зі своїх резервів. Українську валюту можуть повернути до ринкового/гнучкого курсу.

– Про запуск Нацбанком продаж військових облігацій зі свого портфеля державних паперів. 7 червня банківський регулятор домігся від Мінфіну прив’язки облігацій, що купуються НБУ, до своєї середньої облікової ставки. Тобто про фактичне підвищення ставок з держоблігацій до 23,5% річних, оскільки облік було піднято з 10% до 25% річних. Тепер механізм перепродажу військових облігацій може бути запущений.

«Не вірю на даному етапі в повністю вільне курсоутворення. Можу припустити зсув курсу на 35-36грн/$ та встановлення нового рівня. Або ж встановлення базового коридору в рамках 35-37грн/$ з застереженнями», – сказав керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Зокрема, очікується, що переведення гривні на гнучкий курс супроводжуватиметься низкою обмежень. Кажуть, що у НБУ розглядають різні варіанти:

– На міжбанку можуть запровадити максимальне курсове відхилення у межах 10%. Щоб не допустити блискавичної девальвації гривні. Таке обмеження сповільнить темпи такої девальвації.

– Можуть бути заборонені спекулятивні валютні операції на міжбанку з купівлею долара без контрактів від клієнтів.

– Можуть бути обмеження щодо обсягів продажу безготівкового долара на банки: банк зможе купити валюти не більше, ніж продав напередодні.

– Нацбанк може залишити на собі продаж долара за вузьке коло критичного імпорту – наприклад, за військовими постачаннями.

– Може зберегтися заборона на продаж населенню інвалюти у безготівковій формі – через мобільні програми та системи інтернет-банкінгу. Або ці продажі будуть обмежені певною сумою, скажімо, на 100 тис. гривень на місяць.

Не виключають також інші заборони та обмеження, які можуть бути запроваджені разом із відмовою від фіксованого курсу гривні до долара.

«Хочеться вірити, що Нацбанк дозволить продавати на міжбанку інвалюту під підкріплення банками кас готівкою. Що дозволить вирішити проблему: вирівняти готівковий/безготівковий курси та мінімізувати вигін валюти як фізичними, так і юридичними особами, звівши нанівець економічну ефективність схем», – сказав фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Про схеми з валютними човниками, які вкладають на карти гривню, а за кордоном знімають долар/євро та завозять до України для заробітку на курсовій різниці у ЗМІ інформація була неодноразово. Її підтверджував Нацбанк (називав картковим туризмом) та намагався з нею боротися, але не перекрив.

Ще розповідають, що низка банків останніми місяцями активно допомагала імпортерам виводити валюту за кордон за допомогою різних схем. У тому числі пов’язаних із підробленими контрактами на постачання різної продукції: фактично продукція не постачалася. А тепер бояться перевірок валютного контролю із боку Нацбанку. Поки що їх не проводять.

Водночас джерела повідомляють, що Нацбанк разом із Державною податковою службою розгорнули перевірки валютних обмінників небанківських фінустанов (фінансових компаній). Цим пояснюють зниження останні кілька днів у них курсу готівкового долара – у середньому на 1 гривню. У небанківських структур він просів на продаж населенню нижче 37,0 грн/$. На вечір 19 липня їхні ціни перебували у межах 36,79-36,90 грн/$.
Водночас у банків курс продажу долара досягав максимум 38,0 грн/$, а середній діапазон був на рівні 37,0-37,60 грн/$.
Державні банки тримали такі курси купівлі/продажу готівкового долара:

36,80-37,90 грн/$ – Укргазбанк;

36,70-37,30 грн/$ – Ощадбанк;

36,70-37,20 грн/$ – Приватбанк;

36,55-37,15 грн/$ – Укрексімбанк.

Після запровадження гнучкого курсу фінансисти чекають на девальвацію безготівкової гривні на міжбанку до 35-37грн/$. А потім допускається і обвал готівкових курсів – аж до 40грн/$.

Читати ще: Волинський економіст: що буде з цінами на продукти та пальне, комуналкою і курсом долара

При цьому багато хто вважає, що зниження курсів буде тимчасовим. Оскільки чекають на активніший продаж долара українськими експортерами залежно віддевальвації гривні на міжбанку. Опитані журналістами скарбники запевнили, що чимало холдингів ховають валюту за кордоном в очікуванні подорожчання долара. А їхній бізнес працює на кредитні кошти. Зараз вигідніше дотримуватися валютної виручки, сподіваючись продати її дорожче після девальвації гривні. Після заведення цих коштів в Україну гривня матиме шанс на деяке зміцнення за позитивних новин про військову ситуацію в країні.

За другим рішенням Нацбанку – запуску перепродажу військових облігацій на вторинному ринку всім охочим – чекають застереження зі зворотним викупом. Що, продаючи банку, юрособі чи простій людині такий папір, НБУ братиме на себе зобов’язання викупити його назад через 1-2 або 3 роки, якщо покупцям держоблігацій раптом будуть потрібні живі гроші і вони захочуть повернути нацбанківцям облігації назад. Чиновники зможуть регулювати цей ринок.

При цьому Національний банк стане конкурентом Мінфіну на ринку держоблігацій і змусить уряд підняти ставки за новими військовими облігаціями і ОВДП, що розміщуються щовівторка. Що Міністерство фінансів відмовлялося робити з початку війни, і лише цього тижня трохи підняло прибутковість – з 11% до 14% за 12-місячним папером. Хоча джерела зазначили журналістам, що у НБУ розраховували на зростання мінфінівських ставок до 18-20%, чого не сталося.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що курс євро опустився нижче за долар, і розповідали, чому це сталося і що буде далі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus