USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Квіти на гільзах і уламках ракет: у волинському госпіталі організували арттерапію для військових

23 Березня 2023 08:07
Волонтери з Рожища на заняттях з арттерапії разом з військовослужбовцями, які проходять реабілітацію в одному з медичних закладів Волині, розмальовують уламки гільз та ракет. У майбутньому планують організувати виставку цих робіт та продати їх на аукціоні, вторговані гроші спрямують на допомогу ЗСУ.

Про це розповіла Суспільному волонтерка Вікторія Шварцкоп.

Матеріал для розмальовування військові передають просто з позицій, надсилають поштою волонтери. Розмальовувати це залізяччя і влаштовувати аукціони, аби допомогти війську, розпочали діти. Зараз до процесу долучили бійців.

Вікторія розповідає: не кожен боєць наважується взяти до рук гільзу чи уламок ракети. Хтось малює на папері, хтось просто слухає музику. Зі слів дівчини, спілкування – найголовніше в цих заняттях.
«Для нас усіх це асоціюється з війною і з таким матеріалом, який приносить смерть. Але якщо так символічно сказати – його перебороти і намалювати на ньому життя – а життя це у нас фарби – то це внутрішня перемога над цим усім», – зазначає волонтерка.

24-річний волинянин Вадим пішов добровольцем захищати країну в перший день повномасштабної війни. Був у Сєверодонецьку, Лисичанську, Авдіївці, Бахмуті. Наприкінці серпня отримав поранення. Рятували у лікарні Дніпра, далі були медзаклади Львова, Ужгорода. Зараз – госпіталь у Луцьку. Травмовану ногу медики лікують сім місяців. Після процедур боєць малює.
В тилу, каже чоловік, іноді бракує розуміння оточення. У зоні ж бойових дій не вистачає домашньої їжі, дружини й очей семимісячного сина. Коли він народився, Вадим уже служив та був в окопах разом з побратимами. Він каже, що ні про що не шкодує, а свій малюнок на заняттях з арттерапії робить якомога оптимістичнішим.

«Малюю сім'ю на фоні червоно-чорного прапора. Художник з мене так собі, м'яко кажучи», – каже боєць.

Читати ще: На зброї і техніці – квіти перемоги: петриківським розписом нині розмальовують навіть вертольоти

Нинішнє заняття з арттерапії відвідали шестеро чоловіків. Серед них – 24-річний волинянин Сергій. Він – кухар, спеціалізувався на італійській кухні, а торік у березні став сапером. Пів року у госпіталях Сергій оговтується від другого поранення, яке отримав під Бахмутом.
«Тяжко було. Нас дуже мало вийшло. Відірвало шматок м’яса з правої ноги. Кілька разів втратив свідомість. Якось хлопці мене дотягли, вийшли на своїх. Забрали. Теж під обстрілами якось довезли», – каже військовослужбовець.

Разом з іншими бійцями малює героїв з мультика – міньйонів – та мріє про закінчення війни, про майбутнє, дітей. Каже: наречена хоче пишне весілля.
Загалом упродовж дня психологиня Волинського госпіталю ветеранів війни Марія Омельчук консультує до п'яти військовослужбовців. Вислухати, не знецінювати, бути поряд, коли потрібно – ось, каже, основні правила спілкування з військовими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus