USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Лікар з Луцька розповів, чому на СOVID −19 перехворіють усі

15 Грудня 2020 07:20
Завідувач відділення коронавірусного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні в Боголюбах Олег Яковенко розповів про лікування COVID-19, щеплення, локдаун та чому смертність від запалення легень за пів року в 30 разів перевищила показники 2019-го.

Про виснажливу працю лікарів та ковідних пацієнтів пульмонолог розповів у інтерв’ю для DW, передає Волинь-нова.

«Коли ми почули слово «ковід», «COVID −19», коли заговорили про пандемію, це автоматично було зрозуміло, що я як лікар-пульмонолог буду цим займатися. Пам’ятаю січень, березень, відверто кажучи, ми не сприймали це. Були, як сліпі кошенята, бо не знали, як підійти до проблеми, як лікувати пацієнта», – ділиться лікар.

За його словами, такого показника захворюваності і смертності ще ніколи не було. Розповів, як у відділенні був пік – лежало 40 хворих. «Десять виписували – десять поступало. І так через день. Через місяць роботи всі лікарі були виснажені», – пригадує.

«Найважчий день тоді, коли ти ховаєш пацієнта», – каже лікар.

Олег Яковенко розповів, як з дозволу рідних записує відео із пацієнтами, аби вони могли побачити, як він у лікарні, чи навіть поспілкуватися онлайн.

«Пам’ятаю, коли зробив перший запис пацієнтки, мати передавала вітання своїй доньці, бажала їй здоров’я, казала, що сама одужує, але так сталось, що через декілька годин її підключили до апарату ШВЛ і вона, на жаль, померла. Але донька і рідні встигли побачити свою маму і почути останні слова», – поділився історією лікар.

«Я всіх своїх пацієнтів пам’ятаю. Вони в мене стоять перед очима», – зізнається Олег Яковенко.

«Рано чи пізно, ми всі перехворіємо. Питання – хто перенесе в легкій формі, а хто буде мати важкий перебіг із, не дай Боже, фатальними наслідками», – говорить пульмонолог.

Панацеї, каже лікар, взагалі нема. Щеплення- це шанс приборкати інфекцію, створити колективний імунітет і зменшити небажані ризики, у першу чергу фатальні.

На думку Олега Яковенка, карантин потрібний. Питання лише, яким він буде, і наскільки суворим.

Ліжок, каже лікар, всім вистачить. Але чи вистачить всім кисню і медичних рук, аби допомогти всім пацієнтам?

Детальніше – у сюжеті:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 15 Грудня 2020 08:37
Люди милі, благаю, бережіть себе. Не йдіть лишній раз туди, без чого і кого можна обійтися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus