USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Лісові пожежі у світі за останні 20 років подвоїлися. Дослідження

19 Серпня 2022 06:33
Дослідження показує, що з 2001 року територія, охоплена пожежами, у світі подвоїлася, і зміна клімату є, ймовірно, головним фактором цього явища. Дослідження засноване на супутникових даних.

Про це повідомляє телеканал BFMTV, передає Укрінформ.

«Згідно з дослідженням, оприлюдненим у середу, пожежі зараз знищують вдвічі більше лісового покриву в усьому світі, ніж це було на початку століття. Порівняно з 2001 роком, тепер вони спустошують приблизно на 3 мільйони гектарів більше щороку, що еквівалентно площі Бельгії, згідно з супутниковими даними, зібраними Global Forest Watch (GFW), Інститутом світових ресурсів (WRI) та Університетом Мериленду», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, 70% поверхонь, охоплених полум’ям за двадцять років, припадають на бореальні ліси, які покривають значну частину Канади, Аляски та Росії. Там з 2001 року вигоріло 53 мільйони гектарів, що майже дорівнює площі Франції.

Згідно з дослідженням, на пожежі припадає понад чверть загальної втрати лісового покриву з початку століття, а решта викликана вирубкою лісів або іншими природними причинами, як-от бурі чи повені.

Зрештою, втрата лісового покриву через пожежі збільшується приблизно на 4% у рік, або додатково на 230 000 гектарів. Близько половини цього збільшення пов’язана з більшими пожежами в бореальних лісах, «ймовірно, через підвищення температури в північних регіонах», відзначають дослідники.

Вони кажуть, що зміна клімату є «ймовірно головним фактором» цього збільшення. Хвилі екстремальної спеки, які роблять ліси посушливими, зараз у п’ять разів більші, ніж півтора століття тому.

Великі бореальні ліси є одними з найбільших поглиначів вуглецю на планеті. Їхнє знищення вогнем призводить до масових викидів парникових газів, що ще більше посилює зміну клімату через «петлю зворотнього зв’язку пожежа-клімат», додають представники дослідження.

«У цих бореальних регіонах CO2 накопичувався в землі упродовж сотень років і був захищений вологим шаром зверху. Ці пожежі – більш часті та серйозніші – спалюють цю верхню частину шару і вивільняють цей CO2», – пояснює аналітик GFW Джеймс Маккарті.

Як повідомляли, цього року в Європі через аномальну спеку вигоріла рекордна кількість лісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus