USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучанка виготовляє унікальне варення з польових квітів

6 Травня 2019 18:58
Традиційною консервацією овочів та фруктів здивувати важко, адже з приходом літа господиньки, наче бджілки, починають закривати на зиму ягоди. Трошки пізніше – огірки, помідори, а восени – пряні грибочки. Але й до такої процедури, як виготовлення варення, як з’ясувалося, можна підійти досить творчо. Зокрема ароматний конфітюр можна робити і з лісових та польових квітів.

Такий незвичний спосіб консервації свого часу для себе відкрила журналістка Інформаційного агентства «Волинські Новини» Вікторія Семенюк.



Лучанка запевняє, що виготовити незвичний десерт-делікатес можна фактично з будь-якої квітки, що зростає на території Волині – за умови, що рослинка є їстівною.

«Ще з дитинства я захоплювалася лікарськими рослинами. Любов до лікування з допомогою трав мені прищепила прабабуся. Так трапилося, що читати я навчилася раніше, ніж ходити на горщик. Тому вже з чотирьох років неодноразово гортала стареньку книгу «Лікарські рослини» та перечитувала кольорові вкладки з травами в журналі «Здоров’я». З книгою в руках я виходила на вулицю і шукала живі зелені аналоги чорно-білих зображень у книзі. Так і дізналася, яка рослинка є безпечною для людини, а яка може спричинити серйозні отруєння», – розповідає Вікторія.

Жінка зізнається, що консервацією почала цікавитися, перебуваючи у декретній відпустці з двійнятами – Ростиславом та Емілією.



«Спочатку спробувала закрити у банки малину. В мене вийшло, але це заняття здалося занадто банальним. Тоді я подумала: а чому б не зробити варення з квітів? Почала шукати інформацію в інтернеті. Виявилося, що рецептів та ідей у глобальній мережі – море. Лише бери та втілюй. Я пригадала, що моя мама колись варила варення з кульбабок. Тож, заручившись її підтримкою, вирішила спробувати й собі», – усміхається журналістка.

Вікторія запевняє, що окрім чудових смакових властивостей, кульбабковим медом можна ефективно лікувати кашель та застуду.

Для того щоб його виготовити, потрібно зібрати 300 квіток кульбаб, а ще знадобиться 1 кг цукру, 400 мл води та половинка лимона.

«Закип'ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він пов¬ністю не розчиниться. Суцвіття кульбаб вимийте і засипте в сироп, суміш варіть 20 хвилин. Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще три хвилини. Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся. Після цього процідіть і відтисніть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хвилин. І насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки», – ділиться секретами приготування лучанка.



З її слів, приготувати конфітюр з кульбаб нескладно. Однак зовсім інша ситуація з фіалковим варенням, адже для того, аби виготовити 120 грамів солодкого делікатесу, потрібно витратити близько чотирьох-п’яти годин.
Як пояснила Вікторія, досить клопітким заняттям є збір голівок фіалок. Адже велика миска квітів – це всього лиш 80 грамів сировини, яку ще й необхідно перебрати.
Після відділення пелюсток від чашолистиків залишається всього 40 грамів.
Ось з цих пелюсток і роблять ароматний конфітюр.


«У мене є старовинна ступка, у якій я розтирала фіалкові пелюстки з цукром, додаючи для збереження кольору сік лимона. Фіалкова паста має дуже гарний синьо-фіолетовий колір. Виготовлення такого варення – справа досить марудна, зате результат вражає! Смак десерту специфічний, на любителя. Але особисто мені дуже подобається! На ту стограмову баночку вже є багато охочих дегустаторів серед друзів. Тому запросимо усіх до себе на каву і кожен зможе скуштувати того дива», – усміхається лучанка.



У планах Вікторії – конфітюр з акації, бузку, лаванди, цикорію та липи. А загалом такі ласощі можна приготувати з чебрецю, м’яти, шавлії, бузини, каштана, ірисів, червоних тюльпанів, садової гвоздики, ружі й навіть шишок.



Фіалковий конфітюр

Квіти слід зібрати й відділити пелюстки. Додати удвічі більше цукру. Головна суть конфітюру – зберегти запах і колір фіалок. Смак даватимуть цукор, кориця і цитриновий сік.

Пелюстки з цукром та іншими складниками перетирають у порцеляновій ступці. Вона дозволить зробити це рівномірно. Не варто збивати у блендері, бо сировина перетвориться на слизьку кашу. Перед тим як терти фіалки з цукром, ступку кладуть у морозилку, щоб охолодити. Для перетирання ніжних пелюсток добре, щоб вони не перегрівалися.

Зберігають фіалковий конфітюр у щільно закритому слоїчку в холодильнику. Це варення слугує прекрасною начинкою для рогаликів і пампушок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus