USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучанину протаранили припарковане у дворі авто та втекли: як у такому випадку отримати компенсацію

26 Березня 2023 17:45
Упродовж минулого року патрульні поліцейські зафіксували у Луцьку 184 аварії, під час яких один з учасників залишав місце дорожньо-транспортної пригоди. Зазвичай за вчинення ДТП суд штрафує правопорушника на 850 гривень. Якщо ж він втік з місця ДТП, ця сума зростає до 3 тисяч 400 гривень. Водночас у судових постановах немає жодного слова про компенсацію потерпілим учасникам ДТП, автомобіль яких отримав пошкодження після аварії.

До Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся лучанин Олександр, якого спіткав такий випадок. Тож ми спробували розібратися, як потерпілому учаснику ДТП отримати компенсацію, навіть якщо у винуватця аварії немає страхового полісу.

Зібрався їхати на роботу – помітив глибокі подряпини по усьому авто

Наприкінці лютого автомобіль Олександра, який був припаркований в дворі багатоповерхівки на вулиці Ветеранів, постраждав від неуважного водія. Той вночі залишив глибокі подряпини на усьому боці автівки та покинув місце ДТП. Лучанин помітив пошкодження зранку, коли збирався їхати на роботу. Патрульні, які прибули на місце події, склали схему ДТП.
Відзначимо, що на пошкодженому авто залишилися сліди синьої фарби. Наступного ранку Олександр отримав ще більше потрясіння, адже подряпини на його авто стали глибшими та помітнішими – винуватець ДТП приходив вночі та намагався затерти фарбу, зробивши ще більші пошкодження. Тоді чоловік не став викликати поліцію.

Урешті-решт через кілька днів Олександру самому вдалося знайти автомобіль, на якому було вчинене ДТП. Авто з характерними слідами ДТП та без деталей, які власник знайшов поблизу свого пошкодженого автомобіля, стояло у його дворі. Патрульні, прибувши на виклик лучанина, знайшли чоловіка. Він сказав, що авто належить йому, однак документів на нього він не має та й ДТП вчинив не він, бо, мовляв, авто було в ремонті.
Проте патрульні казкам чоловіка не повірили та склали на нього адмінматеріали за вчинення ДТП, покидання місця ДТП та відсутність водійського посвідчення, яке він взагалі не отримував, та страховки.

Нині у справі триває судова тяганина, а сам правопорушник відмовився відшкодовувати Олександру кошти за пошкодження його авто.

Водії, які вчинили ДТП, часто покидають місце автопригоди

Як розповіли у патрульній поліції Волині, випадки, коли учасники ДТП покидають місце автопригоди, – нерідкість. Упродовж 2022 року в Луцьку патрульні зафіксували 184 автопригоди, в яких один з учасників залишав місце дорожньо-транспортної пригоди. 169 з цих громадян поліцейським вдалося розшукати та скласти на них відповідні адмінматеріали. А це – понад 90 % порушників.

«Покидати місце ДТП заборонено. Це стосується не лише водіїв, а й інших учасників дорожнього руху, які причетні до автопригоди. Таке правопорушення, згідно зі ст. 122-4 КУпАП (залишення місця дорожньо-транспортної пригоди) передбачає штраф в розмірі 3 тисячі 400 гривень або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт. На порушника також складають протокол за ст. 124 (Порушення ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів) КУпАП», – говорять патрульні.

Відзначимо, що патрульні, які виїжджають на місце ДТП, не займаються розшуком винуватців одразу. У разі, якщо в дорожньо-транспортній пригоді немає потерпілих, патрульні передають відповідні матеріали у відділ розшуку та опрацювання матеріалів Управління патрульної поліції у Волинській області, який і займається розшуком особи, яка скоїла ДТП. Якщо ж є травмовані чи загиблі, розшуком порушника займаються слідчі в рамках кримінального провадження спільно з працівниками патрульної поліції.

Якщо винуватець ДТП не хоче компенсувати збитки, потрібно звертатися до суду

Юрист Олег Огородник відзначає, що штрафи, про які йде мова, призначає суд, як відповідальність за порушення ПДР перед державою. Здійснив правопорушення – отримай відповідальність та заплати штраф у бюджет міста чи громади. Щодо компесації за пошкоджене авто безпосередньо потерпілому, то тут ситуація може мати декілька варіантів розвитку подій.

У більшості випадків компенсацію за пошкоджене авто сплачує страхова компанія винуватця ДТП. Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», кожен власник транспортного засобу зобов’язаний застрахувати свою цивільну відповідальність у випадку завданню шкоди своїм транспортом третім особам. Хоча і в цього правила є винятки, адже воно не поширюється, наприклад, на учасників бойових дій та осіб із інвалідністю І групи.

Тому після вчинення ДТП, якщо не завдано шкоди здоров’ю та життю учасників автопригоди (у такому випадку йтиметься про кримінальну відповідальність) учасники аварії можуть між собою скласти європротокол і отримати страхове відшкодування на ремонт автомобіля (складається у випадку незначних механічних пошкоджень). Якщо ж учасники ДТП не погоджуються на складання європротоколу, тоді викликають поліцейських, які складають відповідну схему ДТП, відбирають пояснення та приймають рішення на кого скласти протокол за порушення ПДР. Протягом трьох днів потерпілий зобов’язаний повідомити страхову компанію винуватця аварії.

Якщо ж особа не застрахувала свою відповідальність, то обов’язок компенсації потерпілому покладається на МТСБУ (Моторне (транспортне) страхове бюро України), однак і тут потрібно не проґавити строки повідомлення про ДТП та зібрати чималий пакет документів.

Важливо також розуміти, що страховик через свого аварійного комісара має обов’язково оглянути автомобіль потерпілого і скласти відповідний звіт про вартість матеріальних збитків. А тоді вже страхова компанія приймає рішення про виплату чи не виплату страхового відшкодування. Важливим є і момент, на яку суму була застрахована відповідальність винуватця: якщо, наприклад, страховка на 200 тисяч гривень, а шкоди завдано на 500 тисяч гривень, то 200 тисяч виплатить страхова, а 300 тисяч має сплатити винуватець ДТП.

Якщо винуватець ДТП не бажає добровільно відшкодовувати завдані збитки, тоді ця сума з нього може стягуватися через суд. Але до суду потерпілий учасник ДТП подає після того, як винесена постанова про винуватість іншого учасника автопригоди, оскільки це основний доказ його провини.

Олег Огородник радить потерпілим після настання автопригоди звертатися до юристів, адже лише одна помилка може призвести до того, що ремонтувати автомобіль постраждалому в дорожньо-транспортній пригоді доведеться за власні кошти.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Were Показати IP 27 Березня 2023 10:23
Всі хто кидають корита в дворах багатоповерхівок - приречені
Анонім Показати IP 28 Березня 2023 00:48
чому не стягують збір за парковку авто? бюджет міста Луцька втрачає, тоді як інші міста ЄС мають значний прибуток залежно від габариту автівок, які залишені біля будинків, через кожні два будинки стоять автомати для збору плати за парковку і автівок біля будинків не так багато як у Луцьку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus