USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцьк і Тракай співпрацюють заради збереження пам'яток історії

6 Серпня 2019 11:49
Дослідники історії, науковці, краєзнавці, а також управлінці з органів місцевого самоврядування Луцька та литовського Тракая обмінюються напрацюваннями у сфері збереження та популяризації спадщини історичних міст.

Семінар-тренінг «Способи та методи збереження спадщини історичних міст: досвід Тракая для Луцька. Обмін напрацюваннями» відбувається в Луцьку 6–7 серпня в рамках проєкту «Забезпечення свободи культурної спадщини для людини та держави – досвід Литви та України», котрий реалізується як складова Програми сприяння та розвитку демократії Міністерства закордонних справ Литовської Республіки.

Проєкт спільно впроваджують муніципалітет литовського Тракая та виконавчий комітет Луцької міської ради.

Гостини литовської делегації в нашому місті – це другий етап проєкту. Раніше, у травні, луцька делегація у складі представників міськради, краєзнавців і істориків відвідувала Тракай, аби почерпнути тамтешній досвід збереження культурної спадщини.
Як розповіла керівниця відділу проєктної діяльності управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Луцької міської ради Оксана Савчук, ініціатива разом реалізовувати проєкт належить литовцям.

«Луцьк вперше брав участь у партнерстві з Литвою в програмі Міністерства закордонних справ Литовської Республіки. Проєкт м’який. Це означає, що він передбачає тільки обмінні візити: луцької делегації до Тракая і навпаки», – сказала Оксана Савчук і додала, що в рамках візиту на литовську делегацію ще очікує екскурсія пам’ятками Старого Луцька.
Окрім того, вона висловила переконання, що цей проєкт – це тільки першочергове налагодження співпраці між містами, і не виключила, що далі буде змога разом реалізовувати конкретніші програми.

Привітати делегацію прибув виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, який пригадав, що йому самому неодноразово випадала нагода побувати в Тракаї.

«Цього разу, коли я відвідував Тракай разом із луцькою делегацією, я відчув, що нас об’єднує. Нас об’єднує те, що ми однаково любимо свою землю та шануємо свою історію», – наголосив посадовець.
Він зауважив, що рідні брати Любарт і Кейстут практично одночасно розпочали зводити замки в Луцьку та Тракаї.

«Кожен народ, кожна людина розуміє, що для того, аби рухатися вперед, йти правильним шляхом, нам потрібно знати наше минуле. Раніше нас учили, що минулого немає, що ніякого минулого в України не було. Як виявилося, це далеко не так. Тут була своя історія, свої трагедії, своя любов, тут жили представники різних національностей і віросповідань, котрі мешкали дружно. І дуже правильно, що зараз ми вивчаємо наші історії, шукаємо те, що нас об’єднувало в минулому, аби віднайти те, що буде об’єднувати нас у майбутньому», – зазначив Григорій Пустовіт.
На можливостях, які відкриває спільний проєкт, акцентували теж представники муніципалітету Тракая, відзначивши, що партнерство в галузі культури – це крок до чогось нового і важливого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus