USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як хочуть відновити історичний спадок Луцька

25 Серпня 2015 16:53
Перелік необхідних робіт, які варто зробити в Старому місті, аби історико-культурний заповідник, зрештою, ожив, пропонують затвердити луцьким депутатам.

Нагадаємо, в Луцьку створили тимчасову контрольну комісію щодо сприяння розвитку Державного історичного-культурного заповідника у місті.

Голова комісії Олександр Семенюк розповів, що стан справ зі збереження культурної спадщини - невтішний.

Разом з тим під час засідання бюджетної комісії він повідомив, які треба виконати роботи в Старому місті. Список робіт складається з 27 пунктів:

1. Реставрація з відселенням приміщень пам’ятки історії і культури Національного значення 17 століття Монастиря Василіан (Братський будинок) з подальшою музеєфікацією та влаштуванням приміщень мистецького, громадського призначення на вулиці Іова Кондзелевича, 5.

2. Реставрація пам’ятки історії і культури Національного значення 14 століття Синагоги на вулиці Данила Галицького, 33.

3. Заміна аварійних дерев'яних конструкцій галерей та гонтового покриття мурів замку.

4. Ремонтно-реставраційні роботи по відновленню крипт церкви Івана Богослова з облаштуванням водовідведення та гідроізоляції.

5. Проведення реконструкції Центрального ринку: визначення стратегії реконструкції ринку депутатською робочою групою згідно із рішенням міської ради та прийняття відповідного рішення міської ради; підготовка управлінням містобудування та архітектури Луцької міської ради відповідних вихідних даних на реконструкцію ринку та передача їх замовнику; розробка проекту реконструкції ринку з наданням йому статусу Української ярмарки. Перевагу слід надати народним промислам, традиційним ремеслам. Частину території передбачити для влаштування автостоянок (в тому числі для туристичних автобусів); визначення місця перенесення торгових місць на ринку на період його реконструкції; визначення підрядників реконструкції ринку; проведення будівельних робіт по реконструкції ринку та благоустрою прилеглої території.

6. Відселення та знесення ветхого житлового будинку на вулиці Кафедральній, 27 (знаходиться між замком та Центральним ринком).

7. Проведення реконструкції або відчудження занедбаних залишків житлового будинку на вулиці Кафедральній, 21 (біля Лесиного ясена).

8. Проведення реконструкції будівлі на вулиці Кафедральній, 10 (на площі перед замком).

9. Проведення термінових ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці історії і культури місцевого значення (житловий будинок 18 століття) на вулиці Плитниця, 7.

10. Проведення термінових ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці історії і культури місцевого значення (житловий будинок з підвалами 16-19 століть) на вулиці Галшки Гулевичівни, 12-б.

11. Проведення термінових робіт по відновленню забудови з відновленням та реставрацією колишніх підвалів на вулиці Кафедральній, 13,15.

12. Розробка проектної документації по відновленню забудови на вулиці Драгоманова, 15, 17.

13. Завершення будівництва житлового будинку на вулиці Данила Галицького, 5.

14. Проведення капітального ремонту вулиці Лютеранської, що веде до будинку скульптора М.Голованя.

15. Проведення капітального ремонту вулиці Драгоманова.

16. Проведення капітального ремонту вулиці Іови Кондзелевича.

17. Проведення капітального ремонту вулиці Замкової.

18. Організація знесення малоцінної забудови на місці Дмитровської церкви. Опанування та будівництво на її місці каплиці.

19. Реставрація та відтворення пам’ятки історії і культури Національного значення Кирило-Мефодіївської церкви на вулиці Кафедральній,26.

20. Відновлення втраченого храму колишнього Домініканського монастиря на вулиці Кафедральній, 28.

21. Проведення реставраційних робіт та впорядкування території пам’ятки історії і культури Національного значення 17 століття (монастир Бригіток) чоловічого монастиря УПЦ КП на вулиці Кафедральній, 16.

22. Проведення протиаварійних робіт та укріплення стіни Окольного замку (розчищення прилеглої території від зрізаних дерев, кущів, сміття; відведення дощових вод), облаштування оглядової пішохідної доріжки.

23. Будівництво малоповерхової житлово-комерційної забудови на вулиці Іови Кодзелевича, 1, 26 відповідно до генплану заповідника.

24. Реставрація пам’ятки місцевого значення на вулиці Драгоманова, 1.

25. Реконструкція будівлі на вулиці Драгоманова, 3.

26. Розробка історико-архітектурного опорного плану міста.

27. Ознакування втрачених храмів.

Кожен із заходів має визначеного виконавця робіт, терміни. Заходи розраховані на різний термін, найдовше – до 2025 року.

Як повідомив Олександр Семенюк, всі структури, які опікуються заповідником, не мають координації дій.

«В більшості питань всі кивають один на одного», - каже депутат.

У плані заходів, які пропонуються на затвердження сесії, вказані й виконавці робіт (структурні підрозділи міської ради, облдержадміністрації, власники будівель-пам’яток). Разом з тим вказані по деяких об’єктах й приблизні суми. Та, як зазначив Олександр Семенюк питання коштів – ще передчасне. Адже невідома ані бюджетна політика наступного року, ані обсяг коштів, на які можна розраховувати.

Але, погодилися депутати, це - перший крок до впорядкування Старого міста і приведення історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» в належний стан.

Зрештою, депутати взяли до відома звіт комісії і рекомендували сесії його затвердити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВАСЯ.. Показати IP 25 Серпня 2015 17:11
Пропустили 28 пункт ..ЗНЕСЕННЯ НЕЗАКОНОГО. БУДІВНИЦТВА КЛАНОМ гОЛЕВА.... Це - перший крок до впорядкування Старого міста і приведення історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» в належний стан.
дідо Показати IP 25 Серпня 2015 18:09
а тим часом знищують памятники архітектури Краєзнавчий музей та приміщення Кулька, вставляючи дешеві пластмасові вікна.
Всім Показати IP 25 Серпня 2015 18:40
Це коли написано? За совєтів, за Кривицького?, за Шиби? чи вже при Романюкові? Як у 1985-му так й 2015-му чиновник думає однаково - ліпить заходи. Ліпить без наукової оцінки, без економічного обґрунтування, без осмислення процесу в контексті архітектурного вдосконалення Луцька взагалі. Час іде і невігластво процвітає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus