USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк у 2018: як змінились заклади освіти міста

30 Січня 2019 10:11
Луцька міська рада наполегливо працює над покращенням матеріально-технічної бази закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та забезпеченням навчально-виховного процесу. «Прагнемо, аби маленьким лучанам та педагогам було комфортно навчатися і працювати. На покращення матеріально-технічної бази, розвиток освітніх закладів, реалізацію творчого потенціалу учасників освітнього процесу щороку з міського бюджету виділяємо значні кошти. Активно залучаються кошти й міжнародних фінансових інституцій. Поступово наші школи й дитячі садочки перетворюються з сірих похмурих будівель у яскраві, сучасні, термомодернізовані споруди», – розповідає виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

У міському бюджеті на 2018 рік для функціонування закладів освіти було передбачено понад 783 млн грн. З них – понад 635 млн грн становили видатки на оплату праці, йдеться на сайті Луцькради.


Важливою подією минулого року для міста стало відкриття нової школи-ліцею №27 у 55-му мікрорайоні міста. Понад 600 дітей стали учнями навчального закладу. Школа споруджена за новими технологіями і відповідає вимогам сучасної освіти: оснащена басейном, двома міні-футбольними полями зі штучним покриттям, спортивними майданчиками з вуличними тренажерами, залою для танців й занять музикою, ігровими кімнатами для дітей та всім необхідним для якісного навчання і розвитку дітей. «Переконаний, що багато поколінь лучан тут здобудуть необхідні знання, зможуть займатись спортом та фізично зміцнюватися, розвивати творчі здібності, готуватимуться до дорослого життя та будуть формуватися як особистості, щоб у майбутньому робити успішними наше рідне місто Луцьк та всю Україну», – зазначив радник міського голови Ігор Поліщук.

Минулоріч у Луцьку в приміщенні Будинку вчителя відкрився перший «Інклюзивно-ресурсний центр» для дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років. Заклад оснащений відповідними засобами предметно-ігрового, розвивального та корекційного середовища, у ньому дітки отримуватимуть навчальну та психолого-педагогічну допомогу. Із міського бюджету було виділено 1,2 млн грн на ремонтні роботи приміщення Будинку вчителя, де на першому поверсі знаходиться інклюзивний центр.


Окрім цього, капітально відремонтували і фасад приміщення зі збереженням автентичної ліпнини. На другому поверсі зробили оздоблювальні роботи, замінили вікна та двері. Відремонтували сходи, встановили пандус. Загальна вартість зовнішніх ремонтних робіт – 700 тисяч гривень.


У Луцькій гімназії № 21 імені Михайла Кравчука капітально відремонтували шкільний басейн, який не ремонтували з часу відкриття школи. А це – 33 роки. У приміщенні басейну провели повний комплекс оздоблювальних робіт, встановили окремий індивідуально-тепловий пункт. Надмірну вологість повітря регулює єдина серед луцьких шкіл рекупераційна вентиляційна установка. Вода у басейні очищується та дезінфікується сучасними методами без використання хлору. Тут діти зможуть займатись плаванням та аквааеробікою.


Найближчим часом буде придбано пристрій, що дозволить провести очищення чаші басейну без необхідності повного злиття води. Вартість робіт – 1,5 млн грн. «Адже інвестиції в спорт та здоров’я дітей – це найкращі інвестиції», – переконаний Ігор Поліщук.

Щоб забезпечити якомога більшу кількість дітей дошкільною освітою та зменшити черги у садочки, міська влада працює над відкриттям нових груп. Зокрема, минулого року у садочку № 17 відкрили додаткову групу, яка дасть можливість відвідувати його ще 25 діткам. У приміщенні, де раніше був зоокуток, виконали капітальний ремонт, замінили сантехніку, придбали нові меблі, м‘який інвентар та інше обладнання, на що витрачено 870 тис. грн з міського бюджету.


У дитячому садочку № 40 облаштовано комплексну зливову каналізацію з 27-ма колодязями, щоб унеможливити руйнування приміщення. Здане в експлуатацію лише в 2013 році, воно почало просідати і утворювати тріщини. Тож з міського бюджету виділено майже 1 млн грн на вирішення проблеми, яка виникла через прорахунки при проектуванні та будівництві.


Велика увага була зосереджена на якісних ремонтах будівель та приміщень. В багатьох освітніх закладах впроваджувались енергоефективні заходи як за грантовими та кредитними програмами, так і за кошти міського бюджету.

Масштабні зміни стали можливими завдяки співпраці з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО). Тож завдяки реалізації проекту «НЕФКО – 2» минулого року проведено ремонти фасадів окремих шкіл та дитячих садочків, а також комплекс енергозберігаючих заходів в інших навчальних закладах. Кредит НЕФКО становив 10 млн грн, грант – 195 917 євро.

Тож у ЗОШ № 1, ДНЗ №№ 4, 13, 27, 31 впроваджено комплекс енергозберігаючих заходів, які включають термомодернізацію фасаду, заміну вікон, дверей, електроламп.


Першим таким об’єктом став дитячий садочок № 13, який знаходиться у мікрорайоні ЛПЗ. За грантові кошти в розмірі 3,1 млн грн у цьому дитячому садочку капітально відремонтували й утеплили фасад та замінили вікна й двері на енергозберігаючі. За кошти міського бюджету капітально відремонтували й утеплили дах (1,5 млн грн) та встановили ІТП (280 тис. грн).


У спеціалізованій школі № 1 зробили капітальний ремонт, утеплили дах та фасад, раніше тут встановили енергозберігаючі вікна.


Навчальні заклади відповідають європейським стандартам, отримали сучасний та привабливий зовнішній вигляд, приміщення стали значно теплішими й комфортнішими для дітей та дорослих, а економія на енергоносіях до 30%, а це близько 5 млн грн щороку.

Співпраця з НЕФКО продовжуватиметься й надалі. У травні минулого року було підписано грантову угоду на 1,3 млн євро та кредитні угоди на 5 млн євро. Завдяки цьому проекту вдасться термомодернізувати близько 40 бюджетних установ. Зокрема, це школи, дитячі садочки, заклади естетичного виховання тощо.

Проблемними залишаються найстаріші заклади освіти, зведені ще у 50-ті роки минулого століття. Адже вони не можуть бути включені до інвестиційних проектів. Таких у місті шість. Тож ремонтні роботи у них роблять за кошти міського бюджету. Одним з таких є ЗДО № 12, збудований ще 1961 року. Тут капітально відремонтували покрівлю та укріпили саме приміщення на суму понад 1 млн грн.


Окрім цього, за кошти з міського бюджету відремонтовано дахи у дитячих садочках №№ 14, 16, 18, 30, ЗЗСО № 15, будинків табору «Ровесник» – на загальну суму більше 3 млн грн.

Вдалося вирішити багаторічну проблему з постійним підтопленням школи № 9, яке виникало під час сильних злив і зумовлене особливістю розташування школи в низовині. Поруч із школою облаштовано зливові каналізації, встановлено насос та влаштовано комплексну дренажну систему.

Не оминули увагою і ЗОШ № 3. Вона була побудована на проблемній ділянці – заплаві річки Стир. Постійні підтоплення, попадання води у підвали призвело до утворення тріщин фундаменту та стін. На укріплення закладу було виділено 753 тис грн.


Аби забезпечити якісне харчування дітей, здійснено ремонти харчоблоків ЗДО №№ 1, 7, 33, 36, ЗЗСО № 3 на загальну суму понад 1 млн грн.


Проведено капітальний та поточний ремонти актових залів шкіл №№ 14, 15, 18, придбано крісла та обладнання (більше 2 млн грн).


У приміському таборі «Ровесник» збудовано вуличний санітарно-гігієнічний блок з туалетами, душовими, рукомийниками та іншими зручностями. У всіх кімнатах, де перебувають діти, замінено меблі. Адже під час оздоровчого сезону там відпочиває більше 600 учнів луцьких шкіл.


Проведено значну роботу щодо впровадження ідей нової української школи. Придбано необхідне обладнання та дидактичне оснащення для всіх 1-х класів, чотирьох пілотних класів, розвитковий матеріал для інклюзивного навчання. Приведено у відповідність до вимог законодавства діяльність колишньої ЗОШ-інтернат (сьогодні – Луцький ліцей), зберігши кадровий потенціал. Інклюзивні класи в загальноосвітніх закладах, групи у дошкільних – забезпечені асистентами педагога.

Тішать своїми досягненнями вихованці та педагоги. На міському святі «Учень року −2018» у травні було відзначено 128 дітей за високі здобутки в інтелектуальних олімпіадах і конкурсах, спортивні перемоги та результати у конкурсах художньо-естетичного спрямування (41 000 грн).


«Галузь освіти традиційно отримує підвищену увагу та фінансування зі сторони міської влади, адже це – навчання і виховання наших дітей. Ми прагнемо зробити заклади освіти Луцька осередками сучасних змін», – зазначив Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
не байдужий Показати IP 30 Січня 2019 16:11
Наш садок став просто казково красивим! Дякуємо міскій владі проте здаватись по1500 грн на ремонт групи то було якось тяжкувато з нашими зарплатами
Таня до не байдужий Показати IP 30 Січня 2019 22:21
гарні слова прочитала і гарні фото подивилася, але .... є велике АЛЕ...Гроші постійно збирають з батьків, збирають на все, що тільки можна, вихователі в неробочий час разом з батьками фарбують і миють... в тому, що зроблено я бачу заслугу батьків, які інколи залазять в борги, щоб на все поздавати .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus