USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька тренерка: як скинути зайве до літа і пережити Великдень без шкоди для фігури. Інтерв’ю

24 Квітня 2021 10:52
Спорт у житті кожної дорослої людини має бути обов’язково присутнім. Про фізичну активність не треба забувати – ми ж не забуваємо поїсти, акцентує тренерка Вікторія Поліщук.

Якщо ви не маєте змоги відвідувати заняття в залі, то робіть ранкову зарядку вдома, виходьте на пробіжку до найближчого спортивного майданчика чи парку, а також обирайте піші прогулянки або поїздки на велосипеді (на роботу, в маркет, у справах). Як наголошує Вікторія, уже за місяць регулярної фізичної активності у вас покращаться настрій, самопочуття і відображення у дзеркалі.

Інформаційному агентству Волинські Новини вона розповіла про професійне заняття спортом, тренерську діяльність, збалансоване харчування, а також пояснила, чи реально скинути все зайве до літа і пережити Великодні свята без шкоди для фігури.

Розкажи трохи про себе. Спорт із тобою з дитинства?

Мені 27 років. Спортом почала займатися з 11 років. Спочатку – волейболом, адже мала високий зріст, на той час – 167 сантиметрів. Восени тренери ходили по школах і запрошували учнів на заняття різними видами спорту – так я потрапила на веслування. А далі закрутилося – перші тренування на воді, перші збори, перші змагання, перші виграші та програші.
Вищу освіту здобула у Волинському національному університеті імені Лесі Українки за спеціальністю «Олімпійський спорт. Тренер-викладач». Уже на п’ятому курсі поєднувала навчання та роботу, а також виконала нормативи на майстра спорту. Потім веслування перейшло в хобі – часу та сил на більше не вистачало.

Коли треба починати займатися спортом?

Немає чітко визначеного віку, коли потрібно починати займатися спортом. Батьки мають стежити за своїми дітьми, за їхнім розвитком, за тягою до того чи іншого виду спорту. Однозначно, дітям спершу потрібні групові заняття, такі, де всі відповідають командою, де заохочують і де є здорова конкуренція, наприклад, футбол, волейбол, плавання. А от для дорослих заняття спортом обов’язково мають бути присутніми, як-от поїсти. Ми ж не забуваємо поїсти.

У зв’язку з пандемією багато хто працює вдома, тому активність дня зменшилася до мінімуму. Я радила б прийти в зал і просто спробувати. Для того, щоб нормально почуватися, потрібно тренуватися двічі-тричі на тиждень. Зважаючи на те, якої мети хочете досягнути, треба виконувати або силові вправи, або кардіотренування, або ж у поєднанні. Ви краще почуватиметеся, активність дня збільшиться і сприйняття у дзеркалі себе – теж.

Що стосується тих людей, які не мають змоги відвідувати зали, фітнес-центри, то найкраще – це ранкова зарядка вдома, пробіжка або піша хода. Можна додати піші прогулянки в маркети, які розташовані якомога далі від дому.
Як мотивувати себе займатися спортом?

Роздягнутися перед дзеркалом і глянути на себе, на стан шкіри, візуально оцінити себе і уявити в тій формі, до якої прагнете. Можна мотивуватися, наприклад, акторами, які у свої 50 виглядають краще за деяку молодь, адже проблема ожиріння серед підлітків, молоді зараз дуже поширена.

Як зробити вибір: заняття в залі, марафони схуднень, йога, стретчинг тощо? Як зрозуміти, що потрібно саме тобі?

Тут працюють сарафанне радіо, інтернет, зокрема фото до і після. Але іноді люди не розуміють усієї картинки, скільки зусиль та часу було докладено, щоб досягнути такого результату.

Я завжди раджу пробувати все, різних тренерів, аби відчути, де тобі найкомфортніше.
На що звертаєш увагу як тренер, коли до тебе приходить новенький, про що розпитуєш? Як підбираєш вправи, організовуєш заняття?

Насамперед завжди запитую про наявність обмежень за станом здоров’я, адже часто люди мають захворювання опорно-рухової системи, ожиріння, цукровий діабет та інші. Нерідко під час тренувань розумієш, що людину потрібно скерувати на додаткові обстеження.

Залежно від бажань і можливостей клієнта, будую план занять. Із кожним працюю індивідуально. Шаблонно не можна працювати з жодною людиною. Якщо людині потрібно схуднути, то включаю кардіо або функціональні тренування в поєднанні з силовими. Якщо треба набрати м’язову масу, то силові вправи з функціональними тренуваннями. Дівчатам зазвичай підбираю програму для зменшення жирової маси, приведення до форми м’язів ніг, сідниць, преса, спини, рук. У чоловіків акцент роблю на спину, руки, ноги, прес. А от до дітей і підлітків потрібен комплексний підхід для корекції постави та загального розвитку організму.
Зараз поширений культ здорового способу життя, збалансованого харчування, тому в тренді бути здоровим – і внутрішньо, і зовнішньо.

Коли результативність занять краща – зранку чи, наприклад, увечері? І чому?

Ми всі різні. Немає єдиної відповіді. Комусь краще тренуватися після роботи, а хтось – жайворонок, тож пік активності припадає на ранок. Потрібно спробувати займатися і зранку, і в обід, і ввечері, тоді вдасться оптимально підібрати час, коли тренуватися буде найкомфортніше.

Не потрібно забувати, що останній прийом їжі має бути за дві години до заняття. Бажано з’їсти щось неважке, наприклад, яйце, сир, курку чи рибу з овочами, а не чотири котлети з тушкованою картоплею.
За скільки часу новачок у залі побачить результат? І за яких умов?

Результат зазвичай відчутний і видимий уже в перший місяць, звісно, за умови збалансованого харчування, налаштованого режиму дня (відпочинок, нормальний сон) і регулярних тренувань. Покращаться настрій, самопочуття, стан шкіри.

Які можеш дати поради щодо правильного харчування, як відмовитися від фастфуду, солодощів і сісти на дієту, як не зірватися?

Зараз – купа ресурсів. Є, однак, велике «але» – всі ми різні і немає ідеальної формули. Найприйнятніше для кожного тренера, коли його підопічний харчується правильно зі збереженням добової норми КБЖВ (калорії, білки, жири, вуглеводи, – ВН). Повністю обмежувати себе не потрібно. Раз на місяць можна дозволити собі щось смачненьке як винагороду за свої старання. Це і дозволить уникнути неконтрольованих зривів.
Як не допустити помилок, виходячи з дієти? Як знову не набрати скинуте?

Я не сприймаю дієт як таких узагалі, адже дієта – це завжди чіткі обмеження в раціоні, тому людина не отримує збалансованого харчування.

Єдиною прийнятною є дієта за станом здоров’я, яку рекомендував лікар.

Твій топ продуктів для збалансованого харчування.

Це овочі, зелень, м’ясо, риба, каші, макарони з твердих сортів пшениці. Умовно я розділяю тарілку на три частини. Половину займають овочі та зелень, по третині – гарнір і м’ясо/риба чи рослинний білок. Звісно, всі продукти мають вписуватися в добову норму КБЖВ.

Вуглеводи краще їсти в першій половині дня, наприклад, каші – це складні вуглеводи, які розщеплюються протягом дня. Цукерки ж – прості вуглеводи, які дуже швидко розщеплюються і користі не приносять. Якщо відразу після споживання солодощів не зайнялися якоюсь активністю, то все відкладеться в жири.

Увечері ж можна з’їсти курку чи рибу з салатом.
Необхідну кількість калорій на день можна розрахувати за формулами: 10 х вага в кілограмах + 6,25 х зріст у сантиметрах - 4,92 х кількість років - 161 (для жінок); 10 х вага в кілограмах + 6,25 х зріст у сантиметрах - 4,92 х кількість років + 5 (для чоловіків).

Чи всім потрібні спортивні добавки (протеїн, L-карнітин та інші)?

Спершу з’ясуємо, для чого вони. Якщо ви професійний спортсмен, у вас – по два-три тренування на день, є план, чітко поставлене завдання, режим, тоді це обов’язково. Але якщо ви тільки почали займатися фізичною активністю, то краще використовувати свої ресурси, так ви ліпше зрозумієте свій організм. Сезонно ж можна пропивати курси вітамінів, звісно, за призначенням лікаря.

Скоро літо. Чи можливо за півтора-два місяці привести себе в форму? Якщо так, то за яких умов?

Усе залежить від налаштування, харчування, способу життя та зайвої ваги. Справді, привести себе у форму за такий проміжок часу можна, але якщо ви не маєте великої надлишкової ваги.

Ви насправді змінитеся, зокрема й зовнішньо, будете краще почуватися, але для кожного – свій час. Комусь, аби привести себе в форму, достатньо місяця, а комусь може забракнути й пів року. Усе залежить від зайвої ваги, якої потрібно позбутися.

Окрім тренувань, можна додати активність протягом дня: піші прогулянки на роботу, додому, в магазин, прогулянки з дітьми; кількість використаних калорій має перевищувати кількість спожитих.
Що можеш сказати про екстремальні дієти, наприклад, безвуглеводну, білкову, або про марафони «на виживання», розробники яких обіцяють, що ти скинеш усе зайве за мінімальний час? Чи не шкідливо це для здоров’я?

Не підтримую і більше скажу, що прихильники таких методів просто псують собі здоров’я. Ви, звісно, щось скинете, але при цьому вам не пояснюють, які це матиме наслідки. Це за собою може потягнути від звичайного акне до гастритів, виразок і так далі.

Я – за повноцінне здорове харчування без переїдання.

Тренуватися понад норму теж не варто, адже колись-таки організм дасть збій. Він дійде до такої точки, коли далі не зможе працювати.
Які можеш назвати основні помилки, що їх роблять люди, які хочуть привести себе у форму (і на тренуваннях, і на кухні)?

Безконтрольно кидаються у все й відразу, усім же хочеться за мінімальний час досягнути максимального результату.

Треба чітко розставити пріоритети, підготувати план занять. Якщо ви на цьому не знаєтеся, то нехай краще для вас це зробить спеціаліст, тобто тренер; він складе програму під вас. Тренер постійно буде підстраховувати, пояснювати, показувати техніку, аби ви не травмувалися, мотивувати.

Не потрібно забувати про розминку перед тренуванням. Також варто поєднувати силові заняття з кардіо і функціональними тренуваннями, тоді вдасться досягнути кращого результату.

Які стереотипи про заняття в залі досі поширені? Наприклад, хлопцям не треба качати сідниці, а дівчатам – руки, або я ходжу в зал, значить, можна тортик на ніч.

Так, дівчата і досі бояться перекачатися, але завдяки правильному підходу, поясненням їх вдається переконати. Стосовно чоловіків, то вони вже спокійно працюють над сідницями. У більшості випадків уже всі все розуміють. Гармонійно розвинуте та здорове тіло – це головне. А торт – 100% ні.
Скоро – свята. Як пережити Великдень без шкоди для здоров’я? Як не набрати зайвого під час свят?

На Великодні свята обирайте відпочинок на природі, ігри на свіжому повітрі, більше рухайтеся, їжте за потреби. За столом віддавайте перевагу тим продуктам, які найменше шкодять: м’ясу, рибі, овочам, зелені. Не налягайте на мучне і солодке – цього має бути мінімум і лише в першій половині дня. Головне – відчувати свій організм. Він нам усе чітко дає знати. Не переїдайте, не засмічуйте себе, адже свята минуть, а тіло доведеться приводити в форму.

Якщо алкоголю не уникнути, то краще обрати якісне сухе вино. Але не зловживайте – достатньо келиха. І не забувайте про водний баланс.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 24 Квітня 2021 13:46
жерти тре менше
Яч до Анонім Показати IP 24 Квітня 2021 14:07
Якби все було б так просто
лучанин до Яч Показати IP 24 Квітня 2021 14:51
для початку так і треба
Антоніна Показати IP 24 Квітня 2021 17:11
Найкраща тренерка!
Навряд чи до Антоніна Показати IP 24 Квітня 2021 20:41
Якби була найкраща, то знала би, що тренажери для жиму ногами і зведення ніг - низькорезультативні та несуть більше шкоди ніж користі.
лучанин до Навряд чи Показати IP 25 Квітня 2021 00:38
зведення ніг не потрібне взагалі, а жим ногами заміняє присідання, але там не можна коліна випямляти, бо виламає
Внук до лучанин Показати IP 26 Квітня 2021 09:50
О підійшли до коментування мсмк по диванному качу. Більшість тренажерів є менш ефективними ніж класичні вправи, так як присяд, жим чи станова тяга, так як тренажер створено для пропрацювання конкретної групи мязів. При правильно поставленій техніці виконання прав - тренажер безпечний, без техніки - можна із зі штангою 70 кг хребет викакати. Вам би тільки гарну дівчину, яка має досягненн в спорті, на відміну від Вас, брудом облити.
Лучанин Показати IP 24 Квітня 2021 17:21
За бампер лайк!
Оля Показати IP 25 Квітня 2021 08:25
Я бачу ви великий знавець у тренажер ах і тех забезпеченні?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus