USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцькарада звернулася до Зеленського щодо великого розміру застави на виборах

29 Січня 2020 15:39
Луцькі депутати звернулися до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо неприйнятності великого розміру грошової застави на місцевих виборах.

Про це йшлося 29 січня під час сесії Луцької міської ради.

Так, у 2019 році Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс України із зауваженнями Президента України. Цей Кодекс набрав чинності 1 січня 2020 року.

У зверненні позитивно розцінюють скасування грошової застави для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів (з кількістю виборців до 90 тисяч виборців). Проте неприйнятним є збільшення грошової застави майже у 40 разів, порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року, для кандидатів на посаду міського голови у містах з кількістю виборців понад 90 тис. та виборчих списків партій до обласних та міських рад з кількістю виборців понад 90 тис.

«Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів на пост Президента України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу законами», - йдеться у зверненні.

Також у зверненні наголошують, що механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч), є дискримінаційним, та таким, що порушує основоположні права громадян України – право бути кандидатом на виборах.

Відтак, з метою усунення дискримінації щодо обласних та міських рад з кількістю виборців більше 90 тис., луцькі депутати попросили в найкоротші строки розглянути проєкт Закону № 2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)», зареєстрований у Верховній раді України 17.01.2020 року групою народних депутатів України на чолі з народним депутатом України Савчук О.В. та підтримати внесення змін у Виборчий кодекс України, якими уніфікувати підхід до грошової застави, зменшивши її для зазначених місцевих рад з розрахунку 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
охохо Показати IP 29 Січня 2020 19:25
лізуть на вибори - хай платять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus