USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Луцькрада стала на захист учнів та вчителів мистецьких шкіл, звернувшись до Кабміну

29 Травня 2019 11:54
Депутати Луцької міської ради стали на захист учнів та вчителів мистецьких шкіл, адже впровадження реформи мистецької освіти відповідно до Концепції сучасної мистецької школи, затвердженої наказом Міністерства культури України, веде до руйнації мистецьких шкіл. Відтак, міська рада звернулася до Кабінету міністрів України, аби скасувати реформу мистецької освіти.

Про це йшлося 29 травня під час засідання 57 сесії міської ради.

Радник міського голови, депутат Ігор Поліщук розповів, що Міністерство культури України прийняло два накази Про атестацію педагогічних працівників та затвердження типових освітніх програм

«Ми збиралися з керівниками наших закладів мистецької освіти та обговорювали ці накази, та прийшли до висновку, що вони погіршать навчання учнів. У два рази скорочується кількість занять. Як можна провести зайняття в навчанні гри на музичному інструменті за 23 хвилини?

Виключено також вибір додаткового предмета. Положення містить дискримінаційні норми, адже керівник мистецького закладу освіти може виставити вчителю оцінку, зважаючи на конфліктність. Зокрема звернення підтримала і філармонія. Звернення до президента підписували такі визначні особи як Мирослав Скорик, Євген Савчук, Максим Тимошенко. Тому закликаю підтримати звернення, аби не допустити знищення мистецької освіти», – зазначив Ігор Поліщук та додав, що депутати мають стати на захист дітей та вчителів, адже реформа Міністерства культури України просто незрозуміла.

Як ідеться у зверненні, наказом Міністерства культури України затверджено типові освітні програми елементарного підрівня початкової мистецької школи, якими установлено скорочення навчальних годин, збільшення навантаження кількості учнів на одну викладацьку ставку, ліквідацію окремих предметів, зменшення тривалості уроку.
Зазначається, що усе це значно погіршить ефективність навчального процесу та рівень підготовки учнів, ставить під загрозу гідну оплату праці викладачів, знижує престижність вчительської професії та її мотиваційну складову.

Як таке, що принижує гідність педагогічних працівників мистецьких шкіл, відволікає від навчального процесу, породжує зайву бюрократичну тяганину, трактується педагогами затверджене Мінкультом Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури.

У зв’язку зі зверненням дирекцій мистецьких шкіл Луцька та підтримуючи педагогічну громадськість України, яка висловлює позицію щодо реформи мистецької освіти шляхом підтримки петиції до Кабінету міністрів, депутати просили:

– скаcувати наказ Міністерства культури України «Про затвердження типових освітніх програм елементарного підрівня початкової мистецької освіти»;

– скасувати Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури, затверджене наказом Міністерства культури України.

Варто зазначити, що відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського підписали провідні діячі культури та мистецтв України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus