USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Луцькводоканал» має збитки через «новий Роттердам+» на ринку електроенергії

20 Березня 2019 13:35
Підприємство щомісяця втрачає по 1,2 мільйона через завищений тариф на електроенергію: електростанції Ахметова продають електроенергію за кордон за 1,8 гривні, а КП «Луцькводоканал» платить за кіловат 3,32 гривні. Таку схему назвали «новий Роттердам+».

Про це йшлося під час засідання виконавчого комітету Луцької міськради 20 березня.

Зокрема, керівник КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк повідомив, що тариф для підприємства регулює НКРЕКП. На 2018 рік планові збитки підприємства мали становити 3,5 мільйона гривень, але фактично становили 2,5 млн. Тобто, збитковість вдалося зменшити на мільйон гривень порівняно з планом. Основні причини, що призводять підприємство до збитковості – невідповідність тарифів реальній собівартості послуг, які надає підприємство. 96% доходів підприємства торік становили доходи від основного виду діяльності. Подавали розрахунки для формування тарифу на 2018 рік ще у червні 2017 року, але, на жаль, плановий тариф отримали 25 січня. За місяць до того були внесені зміни до податкового законодавства, планово підняли на 12% ціну на електроенергію, яка становить 40% в структурі тарифу.

Отже, підприємство у березні 2018 року подало розрахунки на коригування тарифу в частині податків, фонду оплати праці та електроенергії. З березня НКРЕКП розглядала ці розрахунки, а з 1 квітня електроенергія подорожчала ще на 15%. Фактично, тільки 12 вересня отримали тариф, який був на той момент економічно обґрунтованим. Завдяки цьому в четвертому кварталі року мали прибуток за послугою водопостачання. Натомість за послугою водовідведення мали невеликий збиток за рахунок обсягів реалізації, які не враховуються в частині водовідведення гарячої води. Отже, за четвертим кварталом підприємство виходило на нульовий рівень рентабельності.

З 2019 року мав бути новий тариф на рік. Наразі працюють за збитковим тарифом, оскільки знову відбувся ріст фонду оплати праці, підвищилися ціни на паливно-мастильні матеріали, суттєво подорожчала електроенергія з 1 січня. У тарифі закладені 2,7 гривні за кіловат електроенергії, але, по факту, підприємство вже два місяці сплачує по 3,32 грн за кіловат. Отже, на кожному кіловаті підприємство має 62 копійки прямого збитку. Обсяги підприємства становлять 1,6-1,7 млн кіловат-годин. Таким чином, 1,2 мільйона щомісяця втрачають на електроенергії.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що кіловат електроенергії, яку виробляють атомні електростанції, становить 56 копійок. Олігарх Рінат Ахметов продає за кордон теплову електроенергію своєї Бурштинської ТЕС за 1,8 гривні. Нині практично всі структури, що продають електроенергію, – приватні. А держава так організувала їхню роботу, що «Луцькводоканалу» її продають за 3,32 гривні. Таке явище він назвав «ще одним Роттердамом+». Центральна влада витискає останні кошти комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад зазначив, що постачальник останньої надії, фірма «Укренерго» - те ж саме, що й «Роттердам+», одна з компаній, пов’язана з Ахметовим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дмитро Показати IP 20 Березня 2019 13:58
От тому і "влітає" водоканал на неплатежах, бо у вомера таке в голові робиться... Прямо "роттердам-". Хочи трошки вникав і менше брехав на рахунок що скільки вартує. Цілковита брехня. Названі тарифи враховують вартість доставки, ПДВ, акциз? Одні так, другі ні, а їх порівнюють і ще й ображаються.
Orf до Дмитро Показати IP 21 Березня 2019 15:56
А те що всі цифри дав йому Гуменюк, який все життя працював в обленерго, це нічого?
777 Показати IP 20 Березня 2019 14:04
а все остальные предприятия по другому тарифу что ли платят?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus