USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Людей просять допомогти у спорудженні храму

1 Лютого 2012 18:15
На сайті Луцької міськради оприлюднено звернення до мешканців Волині, органів місцевої влади, бізнесменів, підприємців, установ і організацій з проханням проявити свою духовність і допомогти у спорудженні храму Холмської Ікони Божої Матері.
Про це повідомляють у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.
«Шановні земляки!
Волею Всевишнього та стараннями українців Холмщини Українська держава має одну з найдавніших святинь християнського світу ‒ Холмську ікону Божої Матері візантійського походження.
Ця святиня уподобила Холмську землю, її працьовитих, вірних Богові людей. У часи миру та воєнних лихоліть ікона була з народом цього краю. В пору середньовіччя страждала разом з православним людом від нападів ординців, татарів, була не раз пограбована, ушкоджена, похована під руїнами храму, та згодом воскресла, як той фенікс.
Упродовж сотень літ на Святу Холмську гору до Богородичного храму прибували, до лику Пречистої Діви Марії припадали вірні, які сповідували православʼя. Згодом її стали пошановувати греко-католики і католики. До Образу Холмської Богородиці приходили і молилися українські князі, польські королі, російські царі, українці, поляки, росіяни, білоруси та інші народи.
Ікона була разом з українцями Холмщини під час їх першого вигнання зі свого краю чи так званого біженства, що тривало впродовж 1915-1922 років переховувалася ними в Києві під час атеїстичного тоталітарного режиму і повернулася до Холма завдяки старанням владики Іларіона /в миру професор Іларіон Огієнко/ 27 вересня 1943 року.
У 1945 році Холмська Богородиця знову розділила невтішну долю разом з депортованими етнічними українцями. Вона опинилася на Волині, де найбільше осіло виселених православних українців Холмщини і Підляшшя. 55 років цією святинею опікувалася родина холмщанина митрофорного протоієрея Гаврила Коробчука. А у вересні 2000-го року за згодою земляків, членів товариства «Холмщина» цю давню духовну святиню було передано під охорону Української держави. Вона знаходиться в Музеї Волинської ікони, де досліджувалася, вивчалася, реставрувалася за участю учених, фахівців. Аналізи підтвердили її давнє походження, яке сягає фактично періоду хрещення народу нашої держави під орудою рівноапостольного Святого князя Володимира.
Оскільки оригінал цієї ікони має зберігатися в музеї, щоб забезпечити для неї відповідний охоронний, температурно-світловий режим, члени товариства «Холмщина», в тому числі й дочка о. Гавриїла Коробчука Надія Горлицька, котра передавала Холмську ікону Богородиці Волинському краєзнавчому музею, звернулися до органів влади міста Луцька та області з проханням належно пошанувати цю найдавнішу християнську святиню, яку нині має Українська держава, а саме ‒ спорудити в Луцьку храм Холмської Ікони Божої Матері, в який внести відтворений з оригіналу на трьох кипарисових дошках і освячений Образ Холмської Богородиці. А в цокольній частині храму облаштувати музей, матеріали якого висвітлювали б історичну долю, духовну і матеріальну культуру етнічних українців Холмщини і Підляшшя, котрих після депортації найбільше оселилося на території сучасних Волинської та Рівненської областей, а решта розсіяна по всіх світах.
У 2009 році стараннями та зусиллями настоятеля храму протоієрея отця Михаїла за сприяння місцевої влади, членів Волинського товариства «Холмщина», спонсорів у Луцьку споруджено та облаштовано наразі деревʼяну церкву, в якій щоденно відбуваються богослужіння, прославлення Пречистої Діви Марії. 21 вересня 2010 року у День Різдва Пресвятої Богородиці в Луцьку під керівництвом владики Михаїла урочисто закладено наріжний камінь мурованого храму Холмської Ікони Божої Матері з капсулою, наповненою землею Святої Холмської гори, на якій знаходився колись православний храм з іконою Холмської Богородиці, де був захоронений король Данило Галицький, де навічно спочили предки православних холмщан.
Після спорудження мурованого храму парафіяльна рада релігійної громади передбачає проведення не тільки богослужінь, а й заходів соціального спрямування, надання духовної та матеріальної підтримки сиротам, людям обездоленим, соціально незахищеним.
Минуло 11 років од часу передачі Холмської ікони Богородиці під охорону Української держави, 6 років од пори звернення холмщан до влади з проханням посприяти в справі належного пошанування найдавнішої християнської духовної святині ‒ спорудження храму Холмської Ікони Божої Матері з музеєм, проте ціла низка питань досі не вирішена.
А тому ми, депутати Луцької міської ради, вважаємо за велику для себе честь узяти особисту участь у цій духовній акції, внести свої власні пожертви на спорудження в Луцьку храму Холмської Ікони Божої Матері. Звертаємося до всіх вірних нашого краю, бізнесменів, установ та організацій зробити свій внесок у цю доброчинну справу, якщо не коштами, то особистою працею, зокрема з виготовлення необхідних будівельних матеріалів і конструкцій, погоджень, проектів та іншої документації.
Проявіть свою духовність не на словах, а на ділі, до глибини власної кишені, саме так, як це вже впродовж кількох років чинять люди переважно поважного віку, маючи, як правило, мізерні пенсії та працюючі зі скромними зарплатами»
, ‒ йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Igor_vt Показати IP 1 Лютого 2012 19:31
Скільки ж гріхів за душами цих дептатів, що вони переймаються не буденними проблемами міста, не відновленням руїн, а будівництвом нових церков.
Igor_vt Показати IP 1 Лютого 2012 19:34
"Проявіть свою духовність не на словах, а на ділі, до глибини власної кишені..." Ви то проявите - в збільшенні споживчих цін для нас, і лише потім з глибин своїх кишень дістанете злато на викуп індульгенцій за гріхи в середньовічній манері.
I win Показати IP 1 Лютого 2012 19:39
я людина православна, але кількість Храмів на мою думку зашкалює. Україна стоїть на трьох китах Церкви,банки,аптеки. Пропозиції керівникам єпархій побудуйте на кошти прихожан спортзали, басейни, освятіть, назвіть іменем Святих, Апостолів тощо. Молодь в Церкви не ходить а спортом займатись ніде. Або побудуйте гуртожиток для безхатченків, нужденних, відкрийте їдальню для них. Але я переконаний це справа не прибуткова тому цього не буде. І якщо хтось мені заперечить то він лукавить. п.с. Патріарх їздить на лексусі.Це багато про що скаже. ппс Я переконаний що 9 з 10 навіть допустити не може що я правий. пппс СЛАВА УКРАЇНІ
Юлія до I win Показати IP 1 Лютого 2012 20:27
Найперше. Розумна кількість храмів - один на тисячу населення. В Луцьку - 200 тис. людей. Храмів на сьогодні (усіх конфесій, включаючи протестантів) - близько 40. Ваша думка хибна. Молодь в церкви не ходить?! Ходить. Погляньте в рядову (не святкову) неділю в соборі - яблуку нема де впасти. Соціальне служіння єпархії (всіх конфесій!) несуть, допомагають нужденним і т. і. УЖЕ допомагають. Ви запиталися, де і що зроблене? Чи вважаєте, що як Вам не повідомили, то й нічого не робиться? Помиляєтеся. Я заперечую Вам. Я не лукавлю. ГЕРОЯМ СЛАВА!
I win до Юлія Показати IP 2 Лютого 2012 09:22
я вже писав що 9 з 10 не згідні будуть. Я не вказував, що Церкви порожні і не стверджував що Церква нічого доброго не робить. Я просто висловив думку що замість будування чергового Храму можна було б збудувати більш корисний заклад. п.с. Про Патріарха на лексусі ви нічого не написали...
Юлія до I win Показати IP 3 Лютого 2012 10:42
Про Патріарха не написала, бо не маю ДОСТОВІРНОЇ інформації. Жовту пресу добрим джерелом не вважаю.
Exaboto до Юлія Показати IP 2 Лютого 2012 09:48
1 на тисячу? ви в своєму розумі?
До Юлії до Юлія Показати IP 2 Лютого 2012 10:53
"Погляньте в рядову (не святкову) неділю в соборі - яблуку нема де впасти." То невже така кількість людей не може побудувати невеликого храму?
Exaboto до I win Показати IP 2 Лютого 2012 09:52
я атеїст, але з вами згідний. Ні щоб побудувати якийсь спортмайданчик. виродки.
Совість Волині Показати IP 1 Лютого 2012 20:30
Делом займитесь иезуиты и иуды!!!
1 Показати IP 1 Лютого 2012 20:39
Невже ікона пережила такі лихоліття, щоб правнуки погані отаке говорили? Це волиняни, чи моголи якісь?
I win Показати IP 1 Лютого 2012 21:52
а неофыцыйний гымн на эвро2012 слабо?
Героям слава! Показати IP 2 Лютого 2012 09:00
Нехай пан Філарет та кожен з панів депутатів продасть по машині( нажитою непосильною фізичною працею) та пожертвує на будівництво храму. Грошей нагребли не мало, за рахунок простих кріпаків. Поділіться, пожертвуйте!
I win до Героям слава! Показати IP 2 Лютого 2012 09:23
+5
Воля Показати IP 2 Лютого 2012 10:08
Лучани, а Ви бачили проект тієї буддистської пагоди (чи то рязанської церквушкі) за проектом Бідзілі, яку збираються поставити у сквері? Це просто архітектурний сором і жах.
Воля Показати IP 2 Лютого 2012 10:21
Лучани, а Ви бачили проект тієї буддистської пагоди (чи то рязанської церквушкі) за проектом Бідзілі, яку збираються поставити у сквері? Це просто архітектурний сором і жах.
забужанка Показати IP 2 Лютого 2012 10:27
Я - холмщачка,і вважаю цілком правильним оголошення про збір коштів! адже для такої Святині, як Холмська Ікона Богоридиці, має бути достойний Храм!!!
До забужанки до забужанка Показати IP 2 Лютого 2012 10:51
Холмська ікона Божої матері зберігається у Музеї Волинської ікони. Передавати її конфесії УПЦ КП,історія якої 20 років - не правильно. Якщо вже Міська рада закликає збирати кошти на цей храм, то ще хай запропонує збирати кошти на Собор Всіх святих Землі Волинської.
Іван Козолуп Показати IP 2 Лютого 2012 10:38
Віра до релігії не має жодного відношення. Церква з цегли - це ще нічого не значить, це просто будинок. Духовність - не значить будувати церкви і ходити до них. Бути з Богом, спілкуватись, слухати його, виконувати те, що Він говорить - основне, що має робити людина в житті. І це не означає закритись десь в монастирі і нікого не бачити і не чути. Люди повинні реалізовувати Божий план тут на Землі, розвивати цивілізацію, технології і т.д.
2 Показати IP 2 Лютого 2012 10:54
Ідея будувати - добра. Землі повиділяв Шиба для культових споруд УПЦ КП багато. А тепер про гроші задумались. А за цей час дітвора з прилеглих садочків і шкіл, будинків по ямах лазяє? Шибо, ти за це пудумав коли землі виділяв з депутатами? Люди тісніться в хрущовках, а ви собі землю під будівництво як хотіли так деребанили. А тепер з нас гроши скрибти хочете. Продайте халявно виділені на своїх родичів земельні ділянки для будівництва своїх "бідняцьких халупок" тоді збудуймо храми!, а не "що-небудь", аби будь.
Лучанин Показати IP 4 Лютого 2012 22:37
Нехай Луцька міськрада візьме кредит (бажано в Приватбанку) для будівництва храму та справно сплачує відсотки. Попи на "Мерсах" їздять, а у людей з "мінімалкою", яка називається подачкою просять на храм... Совість є????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus